Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

rok temu 02.03 wywiozłem obornik, orka i 5-6 0.3 sialem owies juz w przesuszona glebę a w tym roku jak dobrze pójdzie tona koniec miesiąca może się uda, w polu błoto a nadają jeszcze mrozy a po nich przelotne deszcze

Opublikowano

Czy pod owies jest sens dawać pod korzeń siaczan magnezu, staniwisko po poplonie z gorczycy? Myślę że magnez na tym polu jest niski. Czy może wystarczy siarczan w oprysku zastosować?

Opublikowano

A policz ile dasz magnezu w oprysku 15 kg na hektar max a w granuli ile chcesz dać? Dajac z NPK nawet te 15 kg większą korzyść z tego będzie jak z oprysku. 

Opublikowano

Co do nawzów to poleci polifoska6 150kg, mocznik 100kg. Siarczanu magnezu z siarkopolu był w planach 100kg lecz jeszcze go nie zakupiłem. Ziemie klasy 5-6 piach czy na takie ziemie jest sens dawać ten siarczan, w maju czy czerwcu dwa tygodnie suszy i owies po kostki, zresztą jest w galeri. Kiedy siałem tam owies to bez siarczanu i o takim samym nawożeniu dał 3 tony.

Opublikowano

Ja pod owies daje korn-kali i w zeszlym roku było pół na pół z polifoską a w tym roku korn-kali a fosfor w polidapie i do tego może zrobie dwie opcje azotu pod korzeń mocznik i Saletrosan 30 na drugim polu 

Opublikowano
1 godzinę temu, Axd529 napisał:

Czy pod owies jest sens dawać pod korzeń siaczan magnezu, staniwisko po poplonie z gorczycy? Myślę że magnez na tym polu jest niski. Czy może wystarczy siarczan w oprysku zastosować?

Daj na pół pola kizeryt a na drugie pół nie dawaj. Sam zobaczysz efekt magnezu w owsie. na drugi rok wszędzie dasz. Miałem niski magnez i tak zrobiłem w ubiegłym roku na tym samym polu. Tam gdzie dałem kizeryt 100 kg/ha zebrałem 6 ton a tam gdzie nie dałem było 5 ton/ha. Wszystko ważone.

Opublikowano
Dnia 25.02.2021 o 20:03, albert1991 napisał:

Ja na 6 kl zasialem .. jak nie przymrozi go to powinien lepiej susze przetrwać o ile taka bedzie

Jakie nawożenie na 6kl?bo też chcę zasiać owies,stanowisko po qq ziarnowej i obornik na jesieni

Opublikowano
17 minut temu, VonVegans napisał:

Jakie nawożenie na 6kl?bo też chcę zasiać owies,stanowisko po qq ziarnowej i obornik na jesieni

200npk+100kg mocznika przedsiewnie i na 3-4lisc 100-150kg saletry bez skracania, gold lub mustang forte na chwasty, oprysk siarczanem magnezu z mocznikiem i odzywkami. Plon w zeszłym roku pod 5ton.

• Like 1
Opublikowano
1 godzinę temu, Michal014d napisał:

200npk+100kg mocznika przedsiewnie i na 3-4lisc 100-150kg saletry bez skracania, gold lub mustang forte na chwasty, oprysk siarczanem magnezu z mocznikiem i odzywkami. Plon w zeszłym roku pod 5ton.

Podobnie robię , tylko na chwasty chwastox trio 

Opublikowano
16 godzin temu, Ursus932 napisał:

Podobnie robię , tylko na chwasty chwastox trio 

Ciekawe dlaczego u mnie po 120-150 mocznika się kładzie jak tylko pogoda dopisuje. Gdybym dal jeszcze 150 saletry to obrazu można telerzowke czepiać . 

Opublikowano
1 godzinę temu, karolr2 napisał:

Ciekawe dlaczego u mnie po 120-150 mocznika się kładzie jak tylko pogoda dopisuje. Gdybym dal jeszcze 150 saletry to obrazu można telerzowke czepiać . 

I u mnie w dołku gdzie ciut lepsza ziemia czasem trochę położy ale nie tak że do ziemi dobije. Pozatym odmiane może masz podatną na wyleganie. Ja miałem bingo było w miare ok a od paru sezonow mam odmianę komfort ktory jest znacznie niższy i duzo lepszy od bingo co do wylegania. Przede wszystkim deszcze go tak nie "wybujaja" jak bingo. Jest tez minus jak susze były to był do kostek na wzniesieniach :)

Opublikowano
2 godziny temu, karolr2 napisał:

No ja usztywniam dodatkowo 

Opublikowano

Witam czy nasionku owsa w ziemi będzie coś przy mrozach nocnych rzędu -6 stopni?bo pole obeschlo uprawione,ma być parę nocy po -5 -6 i czy to nie zaszkodzi ? niewiem czy siać czy czekać