Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano
1 godzinę temu, dzikiWschód napisał:

jesli chodzi o mustanga to stosuje dawke 1l jesli jest duże zachwaszczenie a jesli chodzi o plon 6t to nie musisz mi wierzyć, wystarczy ze ja to wiem i po tym roku wiem ze jest to możliwe ale podstawa to.... woda i wczesny siew

Nie żebym nie wierzył, ale wrzuć no tu zdjęcie tego owsa, co to Ci przy 60kg azotu 6t sypał.

Mustangiem ojciec zawsze pryskał i chwalił. Ja ci roku w zasadzie czym innym pryskam

Opublikowano (edytowane)

U mnie w owsie (generalnie w jarych zbożach) mam problem na działce koło domu ze zlocieniem. Gdzieś w internetach wyczytałem, że granstar SX go bierze. Ale na samej ulotce z niego nie ma go wymienionego, a nie mogę tej strony już znaleźć. Pryskalem nim dwa lata temu i kurcze było niby ok. Tzn trochę go było, ale wydaje mi się, że zdecydowanie mniej niż przedtem.

A może ktoś ma jakieś z nim doświadczenie, czym dziada dobić?

Edytowane przez daron64
Opublikowano

Ja jak sialem dwa lata temu, to zostało mi w siewniku, a że był zaprawiony nawozem (od znajomego kupowałem taki) to przejechałem na jednym kawałku drugi raz. No to jak rósł to wyglądal naprawdę za***iście, ale jak przyszło do koszenia, to więcej jak z kawałka, na którym sialem 160 nie zebrałem.

Opublikowano (edytowane)

Ogólnie jest sztuką żeby się nie położył to najtrudniejsze w tej uprawie owsa,bo wiadomo co będzie czy będzie padać czy nawozy podziałają czy nie podziałają a każdy chce chce jak największego plonu a linia jest cienka,chwasty to pikuś.

Edytowane przez Strongman
Opublikowano (edytowane)
5 godzin temu, czesio200 napisał:

rekord ma 3,5m3 zbiornik. było około 2,5 zbiornika liczyć 8m3.

Ty masz chyba niebieskiego rekorda jak kojarzę? Ja mam starego zlomka z połowy lat 80. Masz rację. Napisałem 2.5m³, a tyle to mniej więcej liczyłem sobie, że pszenżyta wchodzi wagowo, tzn 2.5t. Ale czemu mi się pomieszało, to nie wiem. A pojemność zbiornika faktycznie, tak jak piszesz, 3.5m³. Na d47 z parunastocentymetrowymi zakładkami wchodzi mi niecałe półtorej zbiornika. Najczęściej to i tak jeden zbiornik i jadę rozładować.

To Ci powiem, że ze zdjecia to bym mu 4t nie dał.

Edytowane przez daron64
Opublikowano

Średnia gęstość 50to bardzo dobry wynik. Na oko, to wiesz co można. W jednym roku może być 40pare, a w innym 50pare i przy 8 - 10m³ może Ci się koło tony różnicy zakrecic. Jak tak sobie wszyscy liczą na oko, to potem każdy ma rekordowe plony.

Oczywiście nie mówię, że Ci taką średnia nie wychodzi. 

Opublikowano

Ja na swoja przyczepe sypie troche ponad 2 zbiorniki i jest to 6t żyta. Owies 2x lepszy jak sasiada 4t nie da... Bez nawozu 4t na 6 klasie dla mnie lux. Owies arab on ma liscie stojace do góry jak flaga jest wywinieta też inaczej owsy wyglądają.

Opublikowano

Jaki owies z nowszych odmian polecacie. Miałem Bingo a ostatnio Nawigator nawet nie zły. Może zmienić na nowszy???

Tak żeby spokojnie do worka weszło 50kg.....

Opublikowano
5 godzin temu, czesio200 napisał:

Ja na swoja przyczepe sypie troche ponad 2 zbiorniki i jest to 6t żyta. Owies 2x lepszy jak sasiada 4t nie da... Bez nawozu 4t na 6 klasie dla mnie lux. Owies arab on ma liscie stojace do góry jak flaga jest wywinieta też inaczej owsy wyglądają.

Łooo panie ksiązki zacznij pisać o uprawie bez nawozów na piachu. Od razu tłumaczenie na arabski i milionerem będziesz...to sąsiad pewnie dał nawóz że taki słaby czy ma 15 klasę ziemi ???

• Haha 1
Opublikowano

Sie stosuje porządny obornik i tyle w temacie. Obornik końcem października i koniec nawożenia pod owies. kawałkiem nawet leżał.

dodam, że kukurydza w tym roku na 4-5-6 klasie ziemi dała 9t na samym oborniku.

• Haha 1
Opublikowano

Ja nauczony legą jęczmienia jarego pod mieszankę mam taki plan- przedplon pszenica, słoma zebrana i posiany poplon z gorczycy i gryki, ścięty pod koniec kwitnienia kosiarką bijakową (zależało mi na kwitnieniu bo było to posiane na pyłek dla pszczół), pod orkę zimową około 20t/ha obornika mieszanego (nioski, brojlery, króliki, trochę indyczego). Wiosną dumam dać jakieś 120kg/ha Polidapu bo mi zostanie po kukurydzy, 100kg/ha soli potasowej i 120kg/ha saletrzaku. I to chyba też trzeba będzie Moddusem potraktować🤔