Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
6 godzin temu, soltys48 napisał:

Tak

Zniszczony w min 90%

To idź do koła łowieckiego to dostaniesz odszkodowanie, na nasienie pewnie starczy lub będą pilnować w nocy, u mnie pilnowali i zastrzelili i miałem spokój.

Tak bywa jak się posieje owies po kukurydzy.

Edytowane przez Gość
Opublikowano

No i zasiany .

Tak Wam powiem , że jednak to dobrze że sprzedałem przerabiany konny , a kupiłem "bardziej normalny" .

Opublikowano (edytowane)

Jaki kupiłeś i jak owies Ci się siało? Ja w tym roku mordowałem się z owsem jakiś lekki zaczepny zawieszał mi się  ten bingo słabo rolki pobierały nie mogłem dokładnie dawki ustawić.

Edytowane przez GRZES1545
Opublikowano

Z tym Bingo taki sam problem miałem, a w tym roku jeszcze kupiłem od rolnika na mieszankę zbożowo-strączkową, i maksymalny wysiew jaki udało mi się ustawić to 110 kg/ha. Ostatecznie skończyło się, tym że wsypałem go do siewki razem z peluszką, i tak wysiałem jeszcze przed siewnikiem.  

Opublikowano (edytowane)

Najlepsze siewniki za w miarę rozsądne pieniądze to amazone d7,d8,d9 tam wszystko idzie od traw, zboża nawet ze słomą czy kłosem i kończyna biała,ziarnko wielkości cukru i nic się nie sypie.

Edytowane przez Gość
Opublikowano

Panowie mam nową dzierżawę i czy pod owies npk dać pod siew czy orkę? Wiem że pewnie do tego npk-u mało co sięgnie ale ziemia mega wyjałowiana i chciałem dać trochę ziemii, co polecacie? chciałem dać jeszcze mocznik przed siewem a po siewie saletra

Opublikowano

Zrob orke wysiej npk i mocznik pozniej agregat i siew owsa a poznieja zobaczysz jak pogoda pozwoli itd to dasz saletre chodz jak dasz sporo mocznika pod korzen to nie bedzie potrzeby pozniej sypac saletry poglownie ale to zobaczysz pozniej 

Opublikowano (edytowane)

Owies nie lubi orki na wiosnę, no chyba ze musisz. Siej NPK na wierzch a potem wymieszaj kultywatorem lub czymś innym.

Edytowane przez Gość
Opublikowano
7 godzin temu, GRZES1545 napisał:

Jaki kupiłeś i jak owies Ci się siało? Ja w tym roku mordowałem się z owsem jakiś lekki zaczepny zawieszał mi się  ten bingo słabo rolki pobierały nie mogłem dokładnie dawki ustawić.

Rozwiązałeś te zawieszanie jakoś? U mnie też masakra dobrze że we dwóch sialiśmy to jeden stał na podeście i patrzył czy się nie zapycha, a i tak ciekawe czy omijaków  nie będzie. Wcale gęstości te owsy nie mają ledwo 180 kg ustawiłem już myślałem że przekładnia się posypała.

Opublikowano (edytowane)
5 godzin temu, Adrian_K_90 napisał:

Z tym Bingo taki sam problem miałem, a w tym roku jeszcze kupiłem od rolnika na mieszankę zbożowo-strączkową, i maksymalny wysiew jaki udało mi się ustawić to 110 kg/ha. Ostatecznie skończyło się, tym że wsypałem go do siewki razem z peluszką, i tak wysiałem jeszcze przed siewnikiem.  

Hassia DU . Co do siewu to niemal koniec skali , a wysiałem ok. 220 kg/ha .

Edytowane przez zetorki12
Opublikowano (edytowane)

@lolq1660 jak zaorzesz nawóz to ziemia mało skorzysta, bo jak się znajdzie głębiej to szybciej woda to wypłucze i co najwyżej skorzysta tatarak w rowie czy rzece. 

Edytowane przez Adrian_K_90
Opublikowano
Wiesi0 napisał:

Owies nie lubi orki na wiosnę, no chyba ze musisz. Siej NPK na wierzch a potem wymieszaj kultywatorem lub czymś innym.

pole jest mocno zaperzone dlatego muszę zaorać i zaraz siać może zboże wyprzedzi perz, działka jest 30ha więc pójdzie chyba orka, nawozy i siew bo szkoda jeździć jak może się nie urodzi na tej jałowiźnie

Opublikowano
2 minuty temu, daroo9876 napisał:

Rozwiązałeś te zawieszanie jakoś? U mnie też masakra dobrze że we dwóch sialiśmy to jeden stał na podeście i patrzył czy się nie zapycha, a i tak ciekawe czy omijaków  nie będzie. Wcale gęstości te owsy nie mają ledwo 180 kg ustawiłem już myślałem że przekładnia się posypała.

Opuściłem kasetę trochę i zastawki na maksa do góry żeby lepiej na rolki zsypywało się, było trochę lepiej, ale hektar musiałem jeszcze raz przejechać bo za mało mi wyszło i bałem się że będzie za rzadko, sieję już tym siewnikiem 8lat ale nie miałem jeszcze takiego czegoś.(stegsted 2.5m)

Opublikowano
3 minuty temu, lolq1660 napisał:

pole jest mocno zaperzone dlatego muszę zaorać i zaraz siać może zboże wyprzedzi perz, działka jest 30ha więc pójdzie chyba orka, nawozy i siew bo szkoda jeździć jak może się nie urodzi na tej jałowiźnie

Na takim polu kiedyś zasiałem kukurydzę, i praktycznie na drugi rok tego perzu już nie było.  

Opublikowano

też tak myślałem żeby wyczyścić, ale pierwszy rok z kuku też można się wkopać no i presją zwierzyny w tamtym rejonie to masakra co większy gospodarz to kuku ogrodzona siatką

Opublikowano

2 minuty temu, Szczerbatek902 napisał:

Bingo do siewu to masakra siałem dwa lata i wiecej nie posieje , w siewniku sie zawieszał, a plon tez bez rewelacji i gestosci nie było a Nawigator i Romulus dużo lepsze odmiany według mnie.

Bingo ma takie wąsy jakby i to one to chyba powodują, patrzyłem romulusa z centrali to niema czegoś takiego.

Opublikowano
3 godziny temu, Wiesi0 napisał:

Najlepsze siewniki za w miarę rozsądne pieniądze to amazone d7,d8,d9 tam wszystko idzie od traw, zboża nawet ze słomą czy kłosem i kończyna biała,ziarnko wielkości cukru i nic się nie sypie.

MIałeś już masz któregoś z nich??

Opublikowano

Miałem d8 a teraz mam d9 w sumie aparatem wysiewającym się nie różnią tylko przekładnią i ramą i skrzynią ale d8 też dobry sprzęt i w sumie niema co przepłacać za d9

Opublikowano

Niema z owsem problemów, tylko norma wysiewu co do kila przy zbożach nawet przy próbach kręconych raczej nie osiągalna 5 kg tak na 200kg się myli wydaje mi się ze to przez gładkie opony bo zawsze około 5 kg mniej wychodzi.Zawsze kręcę przed sianiem bo co roku inna gęstość, odmiana. I nawet odmiana od odmiany robi dużo różnice czy z jakiej ziemi, bo może być ziarno większe, mniejsze tej samej odmiany.

Z tym jest jak z polskim kombajnem,heder nie jest dopracowany przy koszeniu owsa położonego a w class motowidła prawie dotykają podajnika ślimakowego i wszystko idzie płynnie gładko.