Skocz do zawartości

Ceny usług rolnych 2015

Gość Profil usunięty

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Mi by wyszło ok .450 \ 2ha     ps . tężejszej to po jakiemu ? :rolleyes:

Edytowane przez Gość
Opublikowano (edytowane)

200 za 2 ha ? To Ja chętnie Cię zatrudnię na przyszłe orki :rolleyes:                                                                                            A ile wołać za rozwiezienie obornika - rozrzutnik 3,5t ? Obornik na pryzmie w polu . PILNE .                                                                                      

Edytowane przez Gość
Opublikowano

orka NH td5050 + Vogel&Noot 3 obrotówka z przedpuszkami 270-300zł/h w zależności od rodzaju pola (górki, kliny mokro) co roku klienci się zgłaszają.

moze ja za tani jestem ale ja wołam 100PLN za godz. czyli ok 200 na ha. wychodzi z takim samym zestawem i to w cziężkiej glebie zazwyczaj poprostu patrze na mth.

wychodzi  mi ok 10l. paliwa na godz?

Opublikowano

robie głównie znajomym więc nie chce zdzierać

zresztą na podkarpaciu może inne ceny

za koszenie brałem 280 za h. claas protektor 3,7 kosa i wg. nowych nh to wydawało mi się nawet drogo

ale z kolei na kukurydzy wziąłem gościa nowym nh +5 rzędów to mi wyszło 540zł za 1,43 ha co kosił to godz. , a ja swoim ze 4-ro rzędową kosiłbym pewnie ze 3 godz. minimum, tyle że i tak paliwo by taniej wyszło jakbym swoim kosił (zresztą reszte swoim kosiłem)

Opublikowano (edytowane)

Panowie, a Massey Ferguson 3085 (105km)+ Pług 5 skibowy, ile brać za hektar? U nas same gliny :D

A co do koszenia to 300zł/ha

Kombajn Fortschritt E-514 i to bez roznicy, czy rzepak, czy zboze. Jedyne co to do rzepaku mam heder 5.7m, a do zboza 4.2-4.3m

Edytowane przez MasseyXXXX
Opublikowano

Czemu kolego się dziwisz że ciągnie 5 skib na glinie? 
U mnie są pola z gliną i mocno górzyste i ciągniki po 80KM ciągają po 4 skiby (oczywiście pług zagonowy) to 105KM też da radę ale pług pewnie zagonowy jest, a nie obracany. 
Przedział cenowy za taki zestaw powiedział bym tak jak kolega wyżej od 200 do 250 zależy od kogo czy znajomy czy osoba obca.

Opublikowano

Ja za orkę zestawem Renault 145-54 +  4 skibow obrotówk niemeyer biorę 200zł/ha. A co do orania ciągnikiem 105 konnym i do tego 5 skib jeszcze pewnie bierze 200cm!!! nie będę komentować tego bo to pewnie podkładka , a nie orka

Opublikowano

Tak zagonowy. Akurat wczoraj konczylem orac 2.5ha pod zime na duzych gorach. A co do tego ile zabiera, to ponad szerokosc ciagnika. I lekko pociagnalby 4skibowy obrotówke...

MF ma 4 półbiegi wiec orze sie znakomicie :)

Opublikowano

Na naszych ziemiach 3-5 klasa ciągniki 100-110 koni spokojnie pracują z np AB100 rozłożonym na max, gorzej się męczył znajomy na piasku gdzie na 4 zblokowanych kołach JD 140 koni nie dawał rady 4 obrotowej, także trochę glinki to nie tragedia

Gość Profil usunięty
Opublikowano

ile moze kosztowac usługa zbierania żyta na kiszonke przyczepą samozbierajacą ?

ciagnik to ursus 912 plus przyczepa samozbierajaca ale jaka dokładnie to nie wiem 

Opublikowano

u mnie wywóz obornika z załadunkiem rozrzutnikiem brzeg tytan10 plus 100zł/szt jak trzeba dalej do pola dojechać to jeszcze cos dokładam

kombajn rekord 300-320 zł/h

kombajn bs z110 440-460 zł/h

orka 200-250 zł/h

gruberowanie 200 zł/h

siew agregatem uprawowo-siewnym aktywnym na bronie wirowej 200zł/h

uprawa agregatem biernym kultywator + brona ciężka + podwójne wały strunowe 200 zł/h

załadunek turem 90-120 zł/h

transport przyczepą 14 t ok 200 zł/h lub 3,50 zł/km

prasa rolujaca 12 zł/belka ale to raczej nie czesto bo nie mam na rolke czasu

są to ceny brutto i kazdemu wystawiam fakture

woj świetokrzyskie

Opublikowano

u mnie wywóz obornika z załadunkiem rozrzutnikiem brzeg tytan10 plus 100zł/szt jak trzeba dalej do pola dojechać to jeszcze cos dokładam

kombajn rekord 300-320 zł/h

kombajn bs z110 440-460 zł/h

orka 200-250 zł/h

gruberowanie 200 zł/h

siew agregatem uprawowo-siewnym aktywnym na bronie wirowej 200zł/h

uprawa agregatem biernym kultywator + brona ciężka + podwójne wały strunowe 200 zł/h

załadunek turem 90-120 zł/h

transport przyczepą 14 t ok 200 zł/h lub 3,50 zł/km

prasa rolujaca 12 zł/belka ale to raczej nie czesto bo nie mam na rolke czasu

są to ceny brutto i kazdemu wystawiam fakture

woj świetokrzyskie

jakim zestawem gruberujesz i wykonujesz orke?

Opublikowano (edytowane)

Witam, orka 5cio skibowym pługiem z wałem cambella obrotowy +jd7r jaka cena za ha mniej więcej? klasa 4 bardziej piach

Edytowane przez Artis
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Matey
      Jakie przewidujecie stawki za poszczególne usługi rolnicze w 2025? Względem sezonu 2024 planujecie zwiększyć stawki? Przyjmujecie stała kwotę na cały sezon czy w zależności od wahań cen np. oleju napędowego modyfikujecie ceny?
      kontyunacja tematu z 2024 roku:

• Przez r49
      Proszę omijać firmę serbol .mieszcząca się srebrny Borek 18c.sprzedaja tam ruiny ciągników. Na ogłoszeniach piszą Zambrów. Zakop ciagnika tam to porażka trzeba jeszcze tyle mieć na naprawy.zaniżaja faktury. Cwaniaki
    • Przez Karolek132
      Witam ile bierzecie za gniecenie pryzmy z kukurydzy 
    • Przez Tanos
      Cześć, mam pytanie do Was – rolników praktyków.
      Rozważam wynajem maszyn do łąk i chciałbym poznać Wasze zdanie:
      Czy ktoś z Was byłby zainteresowany wynajmem takich maszyn jak:
      aerator 3 m – 900 zł/dzień (około 30 ha/doba = ~30 zł/ha),
      włóka łąkowa 6 m – 800 zł/dzień (30–40 ha/doba = ~20–27 zł/ha),
      podsiewacz traw 3 m – 1300 zł/dzień (około 15 ha/doba = ~87 zł/ha).

Jak myślicie – cena jest realna czy za wysoka?
       Czy sami korzystalibyście z wynajmu, czy raczej każdy woli mieć swoje?
       Macie takie maszyny u siebie – faktycznie dają efekty (większy plon, mniej chwastów)?
       A może Waszym zdaniem inny sprzęt byłby bardziej potrzebny na wynajem?
      Chętnie poczytam opinie i doświadczenia.
      Pozdrawiam 

• Przez Tanos
      Cześć, mam pytanie do Was – rolników praktyków.
      Rozważam wynajem maszyn do łąk i chciałbym poznać Wasze zdanie:
      Czy ktoś z Was byłby zainteresowany wynajmem takich maszyn jak:
      aerator 3 m – 900 zł/dzień (około 30 ha/doba = ~30 zł/ha),
      włóka łąkowa 6 m – 800 zł/dzień (30–40 ha/doba = ~20–27 zł/ha),
      podsiewacz traw 3 m – 1300 zł/dzień (około 15 ha/doba = ~87 zł/ha).

Jak myślicie – cena jest realna czy za wysoka?
       Czy sami korzystalibyście z wynajmu, czy raczej każdy woli mieć swoje?
       Macie takie maszyny u siebie – faktycznie dają efekty (większy plon, mniej chwastów)?
       A może Waszym zdaniem inny sprzęt byłby bardziej potrzebny na wynajem?
      Chętnie poczytam opinie i doświadczenia.
      Pozdrawiam 

• Dodaj nową pozycję...
v