Skocz do zawartości

Egzamin zawodowy z kwalifikacji R.03 pisemny i praktyczny

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Teoria już była. Na praktyce w niedziele były ziemniaki. Trzeba było odważyć 10 kilo ziemniaków, obliczyć ile zasadzić na 1ha i 4ha plus obliczyć dawki nawozów.

Opublikowano (edytowane)
4 godziny temu, marek256 napisał:

Teoria już była. Na praktyce w niedziele były ziemniaki. Trzeba było odważyć 10 kilo ziemniaków, obliczyć ile zasadzić na 1ha i 4ha plus obliczyć dawki nawozów 

I mnie to samo :)

Edytowane przez Qwertyyy
Nieaktualne
Opublikowano
6 godzin temu, marek256 napisał:

Teoria już była. Na praktyce w niedziele były ziemniaki. Trzeba było odważyć 10 kilo ziemniaków, obliczyć ile zasadzić na 1ha i 4ha plus obliczyć dawki nawozów.

jak to w ogole wyglada, dostajesz jakas kartke, arkusz? masz tabelarycznie podane ile potrzebujesz kg nawozu w czystym skladniku na 1ha przy zakladanym plonie czy to z głowy wszystko?

Opublikowano

,, trzydziestka '' i sadzarka. 
ocenie podlega :
1. O. C. ciągnika
2. przygotowanie sadzarki (smarowanie) i podczepienie  (zagregowanie) z ciągnikiem 
3. regulacja sadzarki 

bardziej szczegółowo:
do obsługi ciągnika dolaczona jest tabelka która uzupelniamy, ewentualnie zapisujemy uwagi. sprawdzamy: paliwo, stan cieczy chł. , stan oleju , ciśnienie w kołach i stan odstojnika paliwa.  WAZNE: CIŚNIENIE JEST SPECJANIE ZMIENIONE I ODSTOJNIK ZAWOERA ZANIECZYSzczenia. 

sadzarka ma 6 kalamitek do przesmarowania. PATRZCIE W INSTRUKCJE. ja nie patrzyłem i przegapiłem . podłączamy sadz. z traktórem. 

w sadzarce regulujemy:
rozstaw redlic 
rozstaw obsypnikow 
głębokość sadzenie 
rozstaw kartofli w rzędzie 

To tyle..

ps. wszystko co robimy zgłaszamy i ewentualne problemy

Opublikowano
23 godziny temu, Domelek12 napisał:

Hej,

Zdawał ktoś egzamin w szkole Centrum Kształcenia Ustawicznego CONSULTING Jadwiga Wyzner  w Warszawie?

Cześć, ja byłem na kursie eksternistycznym w tej szkole, ale zdaję egzaminy w Mokrzeszowie.

Opublikowano

Witam .

Mam pytanie do tych co dobyli już egzamin praktyczny jak prawidłowo powinno wyglądać agregowanie ciągnika z sadzarką  w sensie krok po kroku.

oraz czy odstojniki są przezroczyste czy trzeba odkręcić zaworek pod spodem 

Opublikowano (edytowane)

Lewe ramię prawe i środek 

To zależy jaki jest w traktorze ja zaznaczyłem że jest czysty mimo że był nie przezroczysty  i z głowy. Choć znam procedurę odpowietrzania.  

Edytowane przez rolek
Opublikowano

U mnie powietrze w kołach było nieprawidłowe. Egzaminator pytał tylko o sadzarke gdzie są miejsca smarowania zmierzyć rozstawy redlic i obsypnikow po wykonaniu zadania.

Opublikowano

A kolejność podłączania cięgien nie ma znaczenia ? bo coś mi świta że najpierw lewe ( bez regulacji ) później prawe i łącznik górny oczywiście podjechanie pod maszynę zgaszenie i podczepianie dopiero. a rozstaw redlic chyba trzeba zrobić na podniesionej maszynie czy jestem w błędzie