Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Mleczarnia w Sieradzu woj łódzkie, na luty mleko staniało 10 gr. W styczniu przy ilości powyżej 4 tysięcy 96 groszy za litr, a poniżej 4 tysięcy 91 groszy. Cena brutto.

Masakra :ph34r: Chce Ci się dalej te krowy doić??

Opublikowano

Cena brutto, mam zbiornik zbiorczy, biorą około 350l dziennie. 

Chyba co drugi dzień???

Przy progu 5tyś litrów Mlekovita płaci 1,21-1,23zł, tł ponad 4%. też mazowieckie,tyle że pow.ciechanowski

Opublikowano

Cena brutto brutto. Oczywiście to jest za mleko z grudnia i poprzednich trzech miesięcy,tak się trzymało,ale tu czytam że się spadek szykuje,jutro dopytam laborantki,może coś się wypowie, a i jeszcze jedno,bo nie wiem czy to jest jakaś różnica ale odemnie mleko zabiera Mleks Wyszków,który do Mlekovity odwozi. Ma loga Mlekovity ale na fakturce jest Mleks

Może dlatego i próg mam inny, zbadam to:)

Opublikowano

Sapiński to sobie leci w kulki na portalu spożywczym wypowiada się że ceny mleka nie spadną  wręcz będą powoli rosnąć  a tu pyk 10gr w dół i już mamy po 1,3zl.A nowkę proszkownie znowu sie będzie w Mazowiecku stawić najnowocześniejszą w europie.Mlekpol jakoś nie obniża ceny zawsze wczesniej podwyższa a póżniej obniża niż Mlekovita i zawsze mamy 2 miesiące w plecy do Mlekpolu.

Opublikowano

Mlekpol też nie jest za***isty. podwyższa cene o 10-15 groszy z czego wiekszosć idzie na udziały.
W zależnosci od ilości cena w miare jeszcze jest, za poprzedni miesiąc byla podwyżka ale pół na udziały jak już wspominałem jak to jest.

Opublikowano

Masakra :ph34r: Chce Ci się dalej te krowy doić??

Szczerze to nie, ale czekam aby przybrały krówki na masie i może za jakieś 2 miechy pójdzie z 10 krów na rzeź, a w zamian kupimy odsadki mięsne najprędziej jałówki na przyszłe mamki. ;) za około miesiąc bd mogli wpuszczać sztuki na nową oborę tylko  na mięsne, a z krów mlecznych w najbliższym czasie zrezygnujemy..

Opublikowano

Nie chodzi o to, że na mamkach zrobie biznes. Postawiliśmy obore na około 80 sztuk na głebokiej ściółce. planujemy trzymać około 20 mamek i dokupywać cielaki, odsadki aby utrzymać pełna obsade. Z bratem przejeliśmy władze kilka lat temu w gospodarstwie, a przy systemie taty wyszło na to, że te co krowy mamy dają około 3, 4 tysiące litrów mleka rocznie... ponieważ 60% sztuk to krowy po 10 lat a są chyba dwie sztuki które mają po 15. Nie ukrywam, że mama ma swoje lata i nie da rady dalej doić, ja studiuje więc przestawiamy się na bydło mięsne. 

Opublikowano

no najgorsze te dojenie ale jak nie ma się 30ha dobrej swojej ziemi to nie ma innej alternatywy niż mleko. Krowa co nie da 5tys w pierwszej laktacji a ponad 6tys w następnych powinna być kasowana bo szkoda kiszonki na nią.

Opublikowano

Chyba co drugi dzień???

Przy progu 5tyś litrów Mlekovita płaci 1,21-1,23zł, tł ponad 4%. też mazowieckie,tyle że pow.ciechanowski

co drugi dzień biorą około 700l. (tak, przyjeżdżają co drugi dzień, lecz pisałem ile jest ze dnia w zbiorniku) ja oddaję nie dużo nie mam nawet 5tyś litrów, coś około 3500-4000l misięcznie(mało), a 350l dziennie to dla tego, ze ludzie przynoszą mleko bo to zbiorczy(jakby ktoś miał wątpliwości czemu 350l ze dnia, a tylko 4000l z miesiąca) 

Opublikowano

To coś wysoko, w Mlekpolu bodajże od 2700 zaczyna się pierwszy próg, następny chyba 4700

pierwszy jest 0 - 2500 i za ten masz 0,05 zł, drugi  2501 - 4500 i masz 0,12 zł a z najwieśzy powyzej 200000 lit masz 0,32 zł do litra 

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez danielhaker
      Jak Waszym zdaniem będą kształtować się ceny paliw w tym roku? Minął rok od wyborów- kiedy politycy obiecywali obniżki cen paliw, tymczasem hurt w ostatnim czasie pnie się w górę

Zamawialiście już paliwo w tym roku? Jakie ceny?
      Temat jest kontynuacją zeszłorocznej dyskusji:
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/301695-ceny-paliw-2024/

• Przez yacenty
      Zapraszamy do dyskusji na temat cen rzepaku w roku kalendarzowym 2025.
      Poniżej zamieszczam listę najpopularniejszych pytań dotyczących cen rzepaku, które były zadane w poprzednich latach.
      Ile będzie kosztować tona rzepaku w 2025 roku? Jaka będzie cena rzepaku w 2025 roku? Czy cena rzepaku wzrośnie w 2025 roku? Czy rzepak będzie droższy w 2025 roku? Dlaczego rzepak tanieje lub drożeje w 2025 roku? Kiedy rzepak podrożeje w 2025 roku? Jaka będzie cena rzepaku na giełdzie w 2025 roku? Jaka będzie cena rzepaku na Matif w 2025 roku? Ile będzie kosztować rzepak na skupie w 2025 roku? Na te pytania znajdziesz odpowiedź w tym temacie.
      Zapraszamy do dyskusji i prosimy o merytoryczną i kulturalną dyskusję. Rozmawiamy o meritum sprawy, nie wyzywajmy się, szanujmy zdanie innych osób. Życzymy miłej i owocnej wymiany zdań.
    • Przez bialy2005
      Narazie to ceny raczej beda z tendencja w dół jak to w styczniu. Pod koniec miesaca zacznie sie to rozkrecac ale jesli nie potwierdza sie wymarzniecia to bez szału
      Pszenżyto 550 z podwórka okolice łukowa lubelskie
    • Gość
      Przez Gość
      Cena węgla ostro w górę, ekogroszek 1300-1500 zł za tonę i kopalnie wstrzymują sprzedaż, też przez gaz do góry, czy robią z nas durni?
    • Przez benio1967
      w tej telewizji to zawsze mówią że tanieją,a podają że owies 650 zł tona tylko ciekawe gdzie?
  • Dodaj nową pozycję...
v