Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.

Przymierzam się do kupna rozsiewacza i najprawdopodobniej będzie to któryś z tych modeli. ZA-U są chyba nowsze?? Bo z tego co oglądam to lepiej wyglądają niż ZA-F, ale czy wychodziły seryjnie z wymiennymi denkami z chromu?? Najmniejsze ZA-U to chyba 1001, ale te 1000L bez nadbudowy raczej nie wejdzie, znalazłem kilka fajnych ofert od 3,8 do 5 tys zł. ZA-U ma lepsze rozwiązania, szczególnie podoba mi się to że talerze rozrzucające są oddzielne, nie przechodzą do zbiornika, ale znowu czy te "mieszadła" przy wysypie nie zabijają otworu pyłem??

Na co zwracać uwagę przy zakupie oprócz korozji?? 

Przepraszam że tyle pytań, ale lubię kupować coś na "pewniaka" więc muszę wszystko wiedzieć ;) 

Pozdrawiam.

Opublikowano

Miałem 

ZAU 1001 nie było  nim żadnych problemów. Bez nadstawki wejdzie 2 BB saletry ale rozsiewacz musi być praktycznie pusty.  Z denkami z nierdzewki to raczej w nowych maszynach.

Opublikowano

W prawdzie wystarczył by mi 600 L, ale ciężko znaleźć coś ładnego z ZA-F, a lepiej dołożyć te 500 zł i już jest ładny sprzęt. A czy bez talerzy do wysiewu granicznego da się dokładnie obsiać?? I ile powinno ich być, 2 czy jeden??

Opublikowano

Mam ZA-F 803 zrobiony dla siebie jak należy i ma denka z kwasówki są to wkładki dobrze pamiętam bo jedna 150 zł kosztowała. 

Dobry rozsiewacz ale i tak do sprzedania bo nie żuci mi na 18m...

ZA-U ma jeden talerz graniczny ma on cztery małe łopatki plus do tego jest przesłona. Jest dużo masywniejszy od ZA-F

Wchodzi jeden BB  sąsiad ma ZA-U i jedyny problem jaki miał to z mieszadłem siadały mu łożyska wałka mieszadła te w zbiorniku nawozu. Wymieniał kilkanaście razy dopiero założenie oryginalnych załatwiło sprawę. Okazało się że są wykonane z kwasówki.

Opublikowano

Dzięki za rzeczową odpowiedź ;) Jest niedaleko jeden, ale trochę nieposzanowany za 3800 zł, drugi jest świetny bynajmniej za zdjęciach za 4 tyś jeszcze bym może urwał z 2 stówki, ale 170 km w jedną stronę... Do busa chyba by wszedł taki ZA-U??

Opublikowano

dokładnie posprawdzaj luzy, łopatki talerze czy nie jakieś koślawe cuda się trafiają heheh A najlepiej to do ciągnika go i jak chodzi!

Piotrek czy była by szansa na jakieś foto łopatek? Może o rok odsunął bym zmianę rozsiewacza...  

Opublikowano

O to spoko, myślałem że z 500 ;) i jeszcze jedno, przewaznie na talerzach są łopatki niewiele wystające poza obrys talerza, lub równe, a niektóre sa bardzo długie czy to ma jakieś znaczenie??

Opublikowano

Jutro postaram się zrobic zdjęcie i wstawię. długośc łopatek ma znaczenie przy szerokości roboczej, w ZA-F łopatki nie mogą być długie bo beda zaczepiać o dno paki, w ZA-U łopatki moga być dłuższe bo jest szerszy rozstaw tależy i inaczej paka skonstruowana.

Opublikowano (edytowane)

Warto dać za ten 3700-3800?? Rdza jako taka jest, ale tylko powierzchownie, nie ma wżerów tylko te mieszadła chyba kombinowane:

Edytowane przez pedro2
Opublikowano

Zależy gdzie to ale im bardziej na wschód tym droższe ceny takie ja mam odczucie. A wałek ma ? cena taka sobie jak bardzo niepogięty to farba, naklejki i ładny rozsiewacz będzie i dokładny.

Opublikowano

Tak, też to zauważyłem, jest piękny za u ale 170 km za 4.2 tyś  do oddania ale kawałek drogi jest i wyjdzie to samo... Farby oryginał pójdzie z 2 L to za 400  zł chyba się wyrobie...

Wałek jest, jeszcze porozglądam się do wiosny daleko :P

Opublikowano

Wszystko da się wyremontować, oby tylko nie wymieniać elementów konstrukcyjnych, roboty też wiele tu nie ma szczotka na flexa i wiertarkę, papier ścierny i w jeden dzień bym wyczyscił. Tylko niepokojące jest to wytarcie farby na talerzach, znak że siał dużo...

Jechać można tylko taki myk jest, że haka nie mam do przyczepki, pojadę obejrzę a potem ewentualnie busa gnać i też za dwie stówy by pojechał, a lepiej samemu wyremontować niż kupić caculko odmalowane nie wiadomo jak

Opublikowano

Ja Za-fa sam malowałem to najgorsze doczyszczenie i żeby ładnie go rozebrać do malowania. Jak jeszcze tak bardzo nie wytarte talerze i jak łopatki zdrowe to warto. A niedawno byłem w Aldo to tam bliżej ciebie jak mnie mieli jakąś Amazone coś podobnego ale o cene nie pytałem na prasę cenę mieli bardzo dobrą to może i z rozsiewaczy by coś było zobacz na ich stronie czy mają.

Opublikowano

U nas typ z sipmy 1000L ciąga 30stką po 400 kg sypie i jakoś jedzie :P o pompę się nie martwię bo agregat 700 kg dźwiga bez problemu, kvernelanda też podnosi, ale rozsiewacz blisko ciągnika to większa siła jest.

Mógłby być i ten za-f ale z tych które oglądałem to bardzo mocno skorodowane i czy nie będzie jak w leju, że przy ośce więcej nawozu leci niż przez otwór :D w za-u można ewentualnie w drodze włączyć wom jak puści, chyba że łańcuchy dorobie jak w leju, trudna decyzja na dodatek starszyzna jak zobaczy trochę rdzy to kręci nosem he

Opublikowano

A to nowego się spodziewa? Na ostatnim foto te mieszadła po prostu są zdarte. Tak przy ośce leci więcej moje pierwsze sianie po remoncie ZA-F zamiast 200kg/ha wysiał 560kg/ha właśnie przez ośki... Wymiana wkładek nierdzewnych i teraz nic nie wyleci ani granulka. W jakich cenach te za-f ?

Opublikowano

@tomek dzięki za odp. przynajmniej jedna z wątpliwości rozwiana ;) 

@maniek Taki niedogodzony człowiek, jak to Polak co zrobisz :P Czyli że już jest mocno pojechany skoro mieszadła zdarte? :/ Za-F różnie 3-3,5 tyś i to mnie skłoniło do rozważenia za-u bo są w dużo lepszym stanie, lepsze rozwiązania, a kasa prawie ta sama.