Skocz do zawartości

Dwa stada w jednej oborze?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam. Czy dwóch rolników może hodować w jednym budynku? Czy nie będzie problemu w przypadku kontroli z arimr albo lekarza weterynarii? dodam że chciałbym prowadzić hodowle w budynku ojca który też ma hodowle ale mamy osobne gospodarstwa. Dzięki za odpowiedzi  :rolleyes:

Opublikowano

ale dlaczego niby???  ja mam inne  zdanie choc przepisów nie znam. nidgy nie dopytywałem jak to jest ale u znajomego jest taka sytułacja ze ojciec ma krowy a syn bydło opasowe i to wszysko z jednego gospodarstwa. fakt  mogą miec to w oddzielnych budynkach tego nie wiem

Opublikowano

problem znam dobrze bo sam tak chcialem. niestety weterynaria traktuje zwierzęta w jednym budynku jako stado. i koniec kropka.

moj brat dzierzawi od rodziców budynek i wtedy ma osobne stado byków. swoj numer stada itd.

Opublikowano

Znam sytuację  że  2  braci prowadzi  hodowlę  w  jednym  budynku i  nie  ma  problemu  .

Jakieś  2  lata  temu  była  tez  sytuacja  że sąsiad  część  stada  przepisywał  na  syna  , a  część  zostawił  sobie  , a  trzymali  dalej  w  tym  samym  budynku   :P

Tak  że  podaj kolego przepis  który  tego  zabrania  ,  albo nie  wprowadzaj  ludzi  w  błąd 

Opublikowano

problem znam dobrze bo sam tak chcialem. niestety weterynaria traktuje zwierzęta w jednym budynku jako stado. i koniec kropka.

moj brat dzierzawi od rodziców budynek i wtedy ma osobne stado byków. swoj numer stada itd.

To pewnie i z ojcem nie możesz pod jednym dachem mieszkać bo się weteryniaż  nie zgodzi ludzie nie dajmy się zwariować w końcu podobno żyjemy w wolnym kraju a oni robią z nami co chcą i się kulają ze śmiechu

Opublikowano

Tak oczywiście tylko zapomieliście o jednej rzeczy otóż od tego roku wchodzi dopłata do bydła zapewne o tym wiecie ale ogranicza wielkość stada do 30szt. danej grupy Krowy i bydło 24msc. 

Pani dyrektor regionalnego oddziału ARiMR powiedziała tak ze w okresie jesiennym zaobserwowano b.duzo SZTUCZNYCH  nr. stada ze wzgledu na dopłate i nie mozna mieć dwóch nr. stada w jednym budynku bo w razie kontroli moze być cienko bo wiadomo jak ktoś ma załóżmy 20szt bydła w jednym bydynku i sa dwa nr. stada po 10szt to jakos mozna sie wytłumaczyć ale jesli macie budynek na 100szt. i jeszcze wolnostanowiskowe to jak niby to sobie wyobrazacie : "ta moja o ta nie,, ta moja, ta moja, o ta nie itd. ?!

bo wiadomo rolnik dostanie tylko do 30szt. a wiec ze 100 zostaje jeszcze 70 :P kapujecie?

Gość Profil usunięty
Opublikowano

Dokładnie, nie dajmy się zwariować i zastraszyć niedouczonym urzędnikom ARiMR, czy innym. Jak twierdzą, że coś jest niezgodnie z przepisami, to niech podadzą konkretnie który to przepis, a oni tylko mówią nie bo nie.

Opublikowano

Kapujecie ale przecież bardzo łatwo jest ustalić numer każdego ze zwierząt bo bydło jest identyfikowane indywidualnym numerem.

I sztuczne dzielenie stad nie występuje? tylko i wyłacznie po to aby załapać sie na ograniczenia wielkości stad?

Gość Profil usunięty
Opublikowano

tym co sztucznie dzielą stada dla dopłat  odrazu bym zabrał dopłaty i doprowadził do odpowiedzialności karnej to jest jawne oszustwo i krętactwo. !!!!

Też jestem za tym. Ale nie można zabronić tego, że np. syn chce spróbować własnych sił w hodowli i bierze od ojca ileś tam sztuk i hoduje na własny rachunek. Wiadomo, że nie będzie budował od razu własnej obory, bo mija to się z celem.

Opublikowano

czyli nie ma żadnego przepisu który zabraniał by mojemu ojcu trzymać 30szt byków a mi 30szt krów i 30szt jałowek w jednym gospodarstwie.

z tego co piszesz to jasno wynika ze ojciec będzie hodował opasy a ty krowy wiec nie ma tu sztucznego podzialu a ze wyszlo po 30 szt. to zbieg okoliczności:):):):):) tylko osobne księgi stada potrzebne.....znam ludzi którzy maja trzy obory jest ojciec i syn i każdy ma po trzy księgi stada.....trzeba tylko pilnować żeby nic nie przeoczyć w zapisach podczas przestawiania bydla z obory do obory jeśli ktoś ma taka możliwość .....

Opublikowano

Myślę że tak łatwo nie będzie z tymi podziałami stad żeby dostać dopłaty, bo jak się orientuje to mając hodowlę trzeba mieć odpowiedni areał bo się okaże że jest nadmiar obornika, brak zaplecza paszowego itp, potrzebne będą na wszystko kwity i w sumie dość łatwo będzie się zapętlić i po paru latach okaże się że dopłaty trzeba będzie oddać. Podobnie było w moich stronach z RS-mi ludzie brali a potem czegoś nie dopełnili, coś zrobili nie tak i pod koniec programu było dużo zwrotów.

Opublikowano

tym co sztucznie dzielą stada dla dopłat  odrazu bym zabrał dopłaty i doprowadził do odpowiedzialności karnej to jest jawne oszustwo i krętactwo. !!!!

Większość tych nowych numerów to podział w rodzinie. Ja nie widzę nic złego w tym że ojciec podzieli się z synem czy córką swoją hodowlą. Chyba skończony debil trzymał by np 60 szt sam wiedząc że może to podzielić i wziąć podwójną dopłatę (czysty pieniądz).

Opublikowano

Być może i wygląda to nieuczciwie, ale patrząc jak rząd okrada ten kraj to dlaczego my mamy za wszelką cenę mieć swój honor i nie tykać pieniędzy, bo tak nie wypada. Rodzice przepisali mi niemal całe gospodarstwo. Zdecydowaliśmy, żeby zostawili sobie jedną działkę ok 6 ha. Oni jednak mają tam tylko TUZ i trochę lasu z których ja naturalnie korzystam.

Opublikowano

owszem, jest to krętactwo, ale nie oszustwo. Domniemam, że Ty albo nie miałeś możliwości podzielenia stada, albo się bałeś, dlatego tak się bulwersujesz. Mnie np. wkurza branie dopłat na ptaszki przez panów z miasta, którzy czasem nawet tej łąki nie widzieli, a kasę czaszą o której ja mogę pomarzyc, bo moje łąki pomimo, że się kwalifikują, to ja muszę je kosić po 3 razy... o tak to jest, każdy orze jak może :P