Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

http://www.agrofoto.pl/biznes/danish-crown-laczy-sie-z-westfleisch,61327.html

Opublikowano

kto nie chowie na kartoflach zielonce itp. niech nawet nie mówi o jakości mięsa, w dzisiejszych czasach i tak pewnie większość z nas chowie na śrucie z koncentratem :)

Opublikowano

Tak kolego, tylko śruta z koncentratem czy śruta z grochem,  łubinem czy jakąś śrutą białkową to zdecydowanie bliżej do kartofli i śruty

niż do fermy z dozatronem i poganianiem czy zabezpieczaniem się antybiotykami kilka razy w ciągu tuczu. 

I świnka rośnie sobie spokojnie. Jak do tego dorzucisz jej ściółkę, nie hybrydową krew( czytaj nie za chude świnie) to masz dobre mięso w domu.

Wiem bo sam swoje jem. 

Dobra rada dla wszystkich- zostawiajcie dla siebie te tłustsze okazy, będzie z nich więcej słoninki ale smaczniejsza wędlina czy mielony.

A najlepszy schabowy i tak jest na smalcu.

Spraktykowane!

Opublikowano

Tak kolego, tylko śruta z koncentratem czy śruta z grochem,  łubinem czy jakąś śrutą białkową to zdecydowanie bliżej do kartofli i śruty

niż do fermy z dozatronem i poganianiem czy zabezpieczaniem się antybiotykami kilka razy w ciągu tuczu. 

I świnka rośnie sobie spokojnie. Jak do tego dorzucisz jej ściółkę, nie hybrydową krew( czytaj nie za chude świnie) to masz dobre mięso w domu.

Wiem bo sam swoje jem. 

Dobra rada dla wszystkich- zostawiajcie dla siebie te tłustsze okazy, będzie z nich więcej słoninki ale smaczniejsza wędlina czy mielony.

A najlepszy schabowy i tak jest na smalcu.

Spraktykowane!

no może masz rację :D ale i tak nie ma to jak świnka chowana na kartoflach, lisciach buraków, samych burakach, smak jej jest niepodważalnie lepszy :P tylko ile człowiek się narobi dziennie żeby to uhodować a przy sprzedaży nie pytają czym hodowana...

Opublikowano

Moje świniaki zjadają 50 % żyta i 40 % CCM .Reszta to 5 % koncentrat i 5% łubin z grochem i tak do Nowego Roku czekam aż cena się poprawi i nabiorą wagi po 140 kg :) .U mnie cena 3,2 netto z łaską 10 gr  dodadzą od większej ilości .

Opublikowano (edytowane)

damian83 Kolego ten cały profesor farmazony rozgłasza, bzdury powiem to delikatnie .Po primo profesorowie z Puław jeszcze nic dobrego nie powiedzieli ,w żadnym aspekcie  dla Polski całej .Zahaczę świadomie temat suszy ,co też prof . z Puław zrobili ,a zrobili nas w bambuko i tyle dostaliśmy odszkodowania i to dzięki nim .Po duo produkcja za granicą jest mocno dotowana ,czy to dopłaty do eksportu ,czy wyższe dopłaty do hektara ..wiem ,bo moja rodzina w większości jest od Holandii po przez Anglię i Norwegię i tam pracują .Dlatego wiem ,jakie oni mają warunki stworzone przez rząd .Po sekundo prowadzę taki rejestr i co z tego ,że od sztuki ''maciory uzysku średnio 12-13 prosiąt przyrosty też są bardzo dobre i paszę mam swoją ,gdzie wyprodukowanie 1 kg u mnie wynosi  30% do 50% taniej ( CCM -1 ) ,jak na rynku ,czy u innych ,którzy tylko jadą na kupnym .Możesz na uszach stanąć ,skoro tucznik kosztuje 3,2 netto za kg .Niech po tyle sprzeda Niemiec ,czy Duńczyk bez dotacji .To mogę z nim porozmawiać ,nawet postawię flaszkę i grilla .Ale zapewniam  Cię ,że nie będzie go stać nawet na bilet ,a co dopiero na więcej .

Co do ceny to możesz mieć 10 sztuk ,czy 50 i tak dadzą 3,2 netto .

Jestem za zlikwidowaniem tego całego instytutu w Puławach i to od dziś .

Edytowane przez RafaKdziela
Opublikowano

Pamiętam jak 20 lat temu ten że Profesor mówił na wykładzie jak to się w Niemczech produkuje tanią wieprzowinę.Wspomniał również że mimo 30% upadków tuczników na wrzody żołądka produkcja była nadal opłacalna.

Opublikowano (edytowane)

Jak mu powiesz co im dajesz za pasze to chyba padnie z wrażenia że przybierają, a tak wogóle to jak długo rosną na tym specyfiku

Edytowane przez karolci13
Opublikowano (edytowane)

3,80?zdrożały czy bardzo dużą ilość sprzedałeś?

40 szt , minimum 25 szt trzeba mieć, nie chce mieś gość spędówki i bierze świnie z promienia maks 15-20 km od siebie , no i dobrze wie kto jakie ma świnie.Tu jestem umówiony na normalnych, zdrowych, dobrych zasadach dla obu stron , tzn wyznacznikiem jest giełda niemiecka + kurs euro. Jeśli cena na giełdzie w górę to i u mnie podwyżka, tak samo z kursem, a nie że wszyscy w okolicy wiedzą tylko o spadkach, a o podwyżkach nie słyszą i ciągle jakieś przepychanki.  Ostatnio sprzedałem chyba koniec listopada po 3,75 , ale euro było prawie 0,05 zł tańsze, więc teraz lekko lepsza cena wyszła, choć giełda niemiecka na tym samym poziomie

Edytowane przez pabloooo
Opublikowano

ja sprzedaje świnki do Animexu w Starachowicach podpisałem z nimi umowę i swinki najtaniej wyszły mi ostatnio po 3,7 + vat a wcale nie sprzedaje wielkich partii najczęściej po 20 sztuk ale i czasem po 15 przyjadą choć w tedy na odbiór trzeba czekać 2-5 dni dłużej 

sprzedaje je jajczęsciej w odstepach 2 tygodniowych , i miesnosc wcale nie jest jakaś wysoka średnio 57% -56% zależy od partii

wygoda z umowa jest ta ze zawsze odbiorą i i przy bardzo niskiej cenie rynkowej zawsze mam troche wiecej  lecz gdy cena szybuje w góre to u nich cena idzie z opuznieniem ale i tak nie wychodzi taniej niż na rynku . Handlowałem z niejednym posrednikiem i się wykłucałem o cene  niejednokrotnie zganiałem z samochodu

swego czasu było u nas stowarzyszenie producentów trzody  i organizowalismy transporty łączone i ludzie sprzedawali po kilka sztuk

niestety jeden zakład zbankrutował i nie wypłacił ponad 200 tys. których przez 5 lat nie udało się odzyskać i raczej już się nie odzyska mimo wszystko dazdy rolnik miał zapłacone za dostarczony towar gdzyż stowarzyszenie miało uzbierane troche na koncie z dotacji ale konto zostało wyczyszczone i stowazyszenie się rozleciało.

Ja bym proponował takim małym hodowcą którzy

nie hodują wiecej niż 100szt rocznie aby się zebrali i utworzyli grupę producentów trzody lub inną aby móc sprzedawać większe grupy świń lub nawet innych płodów rolnych i cena bedzie zawsze troche wyższa i nie bedzie problemu z odbiorem .

wiem że to nie jest proste dogodzić wszystkim bo sprawdza się powiedzenie że gdzie 2 polaków tam 3 zdania i to jest najwieksza przeszkoda w zorganizowaniu sie a druga sprawa to cena za odbiór bo tak jak dzisiaj dużo osób bierze po 3,2  to w takiej grupie mozna uzyskac chocby  3,6 to juz coś jest lecz gdy cena jest wysoka na rynku a zakład płaci 0,1 mniej w tedy zacynaja sie głosy po co nam ta grupa jak w niej jest niższa cena i nie wytłumaczy się  tego co niektórym borykałem sie z takimi problemami wiec coś o tym wiem.

a i co do tego aby partie byłu duże i jednolite to nie ma z tym problemu bo już chyba wszyscy maja conajmniej  miesność na poziomie 56% 

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez DRIPOL
      Nowy rok, nowy temat. Zapraszam do dyskusji i podawania cen. 
      Jakie proponują Wam ceny na wagę żywą i poubojową?
      Kontyunacja wątku z 2024

• Przez Nieustraszony1044
      Jak się zmieniają ceny bydła w roku 2024? Jakie są ceny w waszych regionach? Ceny bydła pójdą w dół czy może tak korzystna tendencja dla nas hodowców się utrzyma 🙂

Wpisując cenę podajcie od razu datę i region w jakim handlowaliście bydłem.
      Kontynuacja tematu
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/301691-ceny-bydla-2024/page/195/#comment-4549726

• Przez DzikiSimental25
      Nowy Rok to i nowy temat. 
      Link do kontynuacji tematu : 

• Gość
      Przez Gość
      Jak się zmieniają ceny bydła w roku 2024? Jakie są ceny w waszych regionach? Ceny bydła pójdą w dół czy może tak korzystna tendencja dla nas hodowców się utrzyma 🙂

Wpisując cenę podajcie od razu datę i region w jakim handlowaliście bydłem.
      Kontynuacja tematu
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/297364-ceny-bydla-2023/page/279/?tab=comments#comment-4253941

• Dodaj nową pozycję...
v