Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Nawet jesli to prawda to nikt tam nie jest tak głupi by to rozglasniac tylko jako czolowy producent trzody w UE wszystko zostanie ladnie zamiecione pod dywan. Tak zeby prosiaczki dunskie i miesko moglo do nas spokojnie jechac. Chociaz osobiscie mogliby im jebnac embargo :D

Opublikowano

jeśli to prawda to ceny swiń skocza do góry bo juz nikt nie wezmie od nich prosiąt  i zaczną sie powoli robic braki na rynku

Trudno mi w to uwierzyć. U mnie w najbliższą sobotę spęd odwołali co wcześniej jeszcze nigdy nie miało miejsca

Opublikowano

W zakładach do których ja sprzedaje ostatnio +20 gr. może się cena odbije od dna, ale zanim wróci do opłacalnego poziomu sporo czasu minie.

Opublikowano

lebek5 czyli co świń nie ma ze odwołali ?

Właśnie że są ale nie chcą brać,znajomy miał w sobotę sprzedawać   to mu oddzwonili że dopiero w następna sobotę wezmą.

Ja sprzedawałem tydzień temu to zdziwiłem sie czemu tak mało kupił bo przeważnie  100sztuk skupuje  a kupił tylko 35. Ogólnie nie zapowiada się dobrze przynajmniej do kwietnia. A cena Ci  co płacili najmniej to +20gr na 3,30-3.40+vat Małopolska powiat dąbrowski

Opublikowano

Ta firma Duńska Danish Crown przecież wykupiła Sokołów i to już nie polski zakład widać co robią u siebie to włos się jeży co robia u nas.Oni już prostują że to klasyczny pomór świń nie afrykański sprawe szybko utną tak jak z antybiotykami które rok temu było z prosiakami bo by im eksport siadł a wy dalej kupujcie duńczyki po 200-250zł i chowajcie za darmo .My hodowle mamy już od 80lat tzn.już tata zaczynał i ani jednego prosiaka nie kupiliśmy nie PL i wolę zlikwidować maciory niż kiedyś kupić duńczyka .Założę się że zaraz sie naraże tym chodowcą dunczyków holendrów itp.

Opublikowano

Dzisiaj rano 3,30 netto w ubojni do której zawsze sprzedaje. Woj. łódzkie okolice pajęczna

Opublikowano (edytowane)

prawdopodobnie chodzi o nabór wniosków na prywatne przechowanie 

albo o te obszary bioasekuracyjne 

Edytowane przez Gość
Opublikowano

panowie coś sie zaczyna dziać. w piątek miałem 2 tel za świniami. tydzien temu w środe sprzedawalem 3,3 a na jutro od 3,7 do 3,8 zalezy jak sie wybiją. kontrakty niemieckie sie kończą i zaczynają zakłady szukać towaru w Polsce i sie okazuje nagle że nie ma skąd wziąść...

Opublikowano

Niech powstanie więcej ferm chowających w tysiącach w cyklu otwartym a cena jak i jakość mięsa będzie na wysokim poziomie. W mojej okolicy drobni hodowcy zostali praktycznie zmuszeni do zaprzestania chowu trzody.

Opublikowano

Na czym polega ta jakość?

Antybiotyk w Dozatronie, a mięso sama woda, czy oto ci chodzi?

Niech powstanie więcej ferm chowających w tysiącach w cyklu otwartym a cena jak i jakość mięsa będzie na wysokim poziomie. W mojej okolicy drobni hodowcy zostali praktycznie zmuszeni do zaprzestania chowu trzody.

Opublikowano

No dobre jeszcze nie widziałem tucznika fermowego wysokiej jakości :P

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez yacenty
      Witam Hodowców w 2026 roku!
      Uzupełniamy naszą serię o temat, który dla wielu jest najważniejszy – aktualne ceny skupu tuczników. Otwieram wątek zbiorczy na cały rok 2026, służący do wymiany informacji o stawkach w ubojniach i punktach skupu.
      Początek roku to zawsze moment niepewności i oczekiwania na ruchy giełdy niemieckiej (VEZG) oraz reakcję naszych krajowych zakładów. Sprawdźmy, jak rynek otworzył się po Nowym Roku.
      Abyśmy nie porównywali jabłek do gruszek, bardzo proszę o wyraźne zaznaczanie, czy podajecie cenę za wagę żywą, czy poubojową (WBC).
      Proponowany schemat wpisu:
      Województwo:
      Ubojnia / Skup (opcjonalnie):
      Rodzaj rozliczenia (Żywa waga / WBC):
      Cena (netto/brutto):
      Klasowość / Mięsność (przy WBC):
      Strefa ASF (jeśli dotyczy):
      Termin płatności/odbioru:
      Jakie sygnały płyną od Waszych odbiorców? Czy zakłady szukają towaru, czy raczej robią się kolejki i "zatory"? Zapraszam do rzetelnej wymiany danych.
      Przypominam: To wątek o cenach. Starajmy się dyskutować merytorycznie i z szacunkiem do pracy innych hodowców, niezależnie od skali ich produkcji.
    • Przez Nieustraszony1044
      Jak się zmieniają ceny bydła w roku 2026? Jakie są ceny w waszych regionach? Ceny bydła pójdą w dół czy może tak korzystna tendencja dla nas hodowców się utrzyma 🙂 Wam drodzy hodowcy i sobie w 2026 życzę jak najwyższych cen!!!

Wpisując cenę podajcie od razu datę i region w jakim handlowaliście bydłem.

Kontynuacja tematu
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/305087-ceny-bydla-2025/
    • Przez _Pawciu_
      Witam. Pytanie jak w temacie. Szukam opinii o tych dwóch odbiorcach. Do tej pory odstawiałem do Biskupca ale po ostatniej sprzedaży jestem delikatnie zniesmaczony. Przedstawiciel obiecywał że dołozy "kilka groszy" do ceny startowej ale oczywiście tak nie było. Przy ważeniu na gospodarstwie i ważeniu przed ubojem waga na każdej sztuce spadła od 50 do 70kg. Może to jednorazowy wybryk? Do tej pory nie miałem z nimi problemu. Lecz teraz rozmyślam nad sprzedażą do Zakrzewskich. Dajcie swoje opinie i przemyślenia na temat tych dwóch firm. Pozdrawiam
    • Przez yacenty
      Witam wszystkich w nowym, 2026 roku! 🚜
      Z racji, że mamy już 2 stycznia, otwieram oficjalny wątek poświęcony cenom cieląt w roku 2026. Poprzednie lata pokazały, że rynek potrafi być dynamiczny, dlatego warto na bieżąco wymieniać się informacjami z różnych regionów Polski.
      Zapraszam do dzielenia się aktualnymi stawkami, jakie oferują u Was pośrednicy lub jakie uzyskujecie przy sprzedaży/zakupie. Aby dyskusja była czytelna i pomocna dla nas wszystkich, proszę o trzymanie się konkretów.
      Przy wpisywaniu cen, postarajmy się używać poniższego schematu (ułatwi to porównanie):
      Województwo:
      Płeć (byczek/jałówka):
      Rasa:
      Waga/Wiek:
      Cena (netto/brutto):
      Dodatkowe uwagi (kondycja, popyt w okolicy):
      Jaka jest Wasza prognoza na ten rok? Czy początek 2026 przynosi jakieś zmiany w cennikach w Waszych okolicach?
      Prośba organizacyjna: Dbajmy o kulturę wypowiedzi. Szanujmy się nawzajem, nawet jeśli mamy odmienne zdanie na temat opłacalności produkcji.
      Zapraszam do dyskusji!
    • Przez wjmarcia
      Czy ktoś jest w stanie wytłumaczyć jak podejść do tego tematu. Wiem że mimo że jestem RR to i tak muszę podejść do tego tematu. Czy da się to samemu ogarnąć?
  • Dodaj nową pozycję...
v