Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Na jutro uzgodnione 5,80 za 20 sztuk wielkopolska

Oczywiście za E cena netto

Edytowane przez Gość
Opublikowano

skąd ma być cena (4zł) jak na potęgę sprowadza się świnie z zagranicy, kiedyś w Polsce było ok. 19mln świń (i każdy hodował bo miał jakiś zysk), a teraz świń jest ok 11mln i cena dno, mało tego trzeba sprowadzać żeby pokryć zapotrzebowanie rynku więc cena powinna być lux, gdzie tu rozum???

w 2013 sprowadzono 3,5mln prosiąt a w 2014 4,5mln prosiąt i 1mln tuczników na rzeź

W 2013 r. import mięsa wieprzowego wyniósł 603,9 tys. t i był o 8,5 tys. t (+1,4%) większy niż w 2012 r. (595,4 tys. t). W I 2014 r. do Polski sprowadzono 48,7 tys. t mięsa wieprzowego, tj. o 3,3 tys. t (+7,3%) więcej niż w I 2013 r. (45,4 tys. t). Mięso pochodziło z krajów UE, przede wszystkim z Niemiec, Belgii, Danii i Holandii.

z roku na rok co raz mniej hodujemy i co raz więcej sprowadzamy, kraj zwija się w każdej dziedzinie a w rolnictwie szczególnie

Gość Profil usunięty
Opublikowano

3,80 dzis czyli minus 40gr od piatku....

Gość Profil usunięty
Opublikowano

@janek jak sie nie chce przy maciorach robic to sprowadzaja to gowno.... chociaz nie kazdy ma warunki na trzymane loch....

Opublikowano

Wczoraj sprzedane po 3,75;-/ A jeszcze kilka miesięcy temu myślałem, że w końcu od wiosny zaczną trochę iść w górę. Żadnej stabilizacji, tylko ciągłe skoki przeważnie w dół. A podobno nasze mięso takie zdrowe, szkodą tylko, że tak mało go idzie podobno.

Opublikowano

Znajomy weterynarz mówił mi, że mięso które przychodzi z zachodu do pobliskiego zakładu tak śmierdzi, że najpierw otwiera się tiry i je wietrzy, tak więc można sobie wyobrazić jak oni trują społeczeństwo. A najbardziej mnie śmieszy, że ci weterynarze na skupach mierzą przyczepki, kontrolują w nich podłogi, spisują jakieś raporty co niby może skutkować obniżeniem dopłat a taki syf wpuszczają do Polski bez mrugnięcia okiem

Opublikowano

Polecam lekture http://www.agrofoto.pl/produkcja-zwierzeca/trzoda-chlewna/minister-rolnictwa-program-zwalczania-asf-realizujemy-skutecznie,57172.html  gdzie Główny Lekarz weterynarii sugeruje żeby sami sobie zjadali swoje świnie. Oraz główna przyczyna naszych problemów http://www.agrofoto.pl/produkcja-zwierzeca/trzoda-chlewna/polska-kupuje-wieprzowine-na-unijnym-rynku,196.html przynajmniej tu jesteśmy w czołówce UE ;/

Opublikowano

wlkp 3,60... polska kiedys była w stanie byc samowystarczalna pod względem produkcji wieprzowiny , niestety banda idiotów skutecznie realizuje plan , sprzedania , zozgrabienia i zniszczenia polski , od rządów PO jest masakrycznie źle , czego sie dziwić skoro tam jak i w reszcie rządu są hieny z byłych ugrupowań komuchów i reszty , nie ma co liczyć na poprawe , nie pamiętam kto to powiedział ale miał racje " kula znacznie szybciej zmienia rządy niż wybory " ,Niech robią tak dalej wtedy dojdzie do rozróby i zostanie tylko kula

Opublikowano

Rządy rządami, jakby Polacy nie kupowali z zagranicy to by darmo nie jechało. A tak jadą świnie jadą dżondyry, jadą fendy i z każdego zakątka europy jest na to w Polsce zbyt. Póki nie będzie - Polak stosuje Polskie produkty to nawet rząd ze złota nic nie zrobi. Cena 3.6 +vat w poniedziałek sprzedane.

Opublikowano (edytowane)

jak to rząd nic nie zdoła!! a gdzie są etykietki na produktach że mięso pochodzi z zagranicy abo ze mięso od polskich rolników? Oni się pozbywają świństwa a Polacy to jedzą. Czemu markety nie są opadatkowane (powstawają jak grzyby po deszczu) i niszczą małe wiejskie sklepiki. Niemcy zwiększają produkcję trzody a u nas się likwiduje bo rząd wszystko wyprzedał zachodniemu kapitałowi i teraz nas zalewają towarem. Np w takim Entermarche wieprzowina jest sprowadzana z Francji i tak jest z resztą marketów z zachodnim kapitałem. a gdzie jest jakiś polski market na zachodzie Europy??

Edytowane przez Rafik87
Opublikowano

U nas część kasuje bo im się nie opłaci, ale druga część powiększa.

Gdzieś pisałem że każdy dokłada a pytanie skąd dokłada (jak rzekomo wszystko się nie opłaci) ?

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez DRIPOL
      Nowy rok, nowy temat. Zapraszam do dyskusji i podawania cen. 
      Jakie proponują Wam ceny na wagę żywą i poubojową?
      Kontyunacja wątku z 2024

• Przez Nieustraszony1044
      Jak się zmieniają ceny bydła w roku 2024? Jakie są ceny w waszych regionach? Ceny bydła pójdą w dół czy może tak korzystna tendencja dla nas hodowców się utrzyma 🙂

Wpisując cenę podajcie od razu datę i region w jakim handlowaliście bydłem.
      Kontynuacja tematu
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/301691-ceny-bydla-2024/page/195/#comment-4549726

• Przez DzikiSimental25
      Nowy Rok to i nowy temat. 
      Link do kontynuacji tematu : 

• Gość
      Przez Gość
      Jak się zmieniają ceny bydła w roku 2024? Jakie są ceny w waszych regionach? Ceny bydła pójdą w dół czy może tak korzystna tendencja dla nas hodowców się utrzyma 🙂

Wpisując cenę podajcie od razu datę i region w jakim handlowaliście bydłem.
      Kontynuacja tematu
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/297364-ceny-bydla-2023/page/279/?tab=comments#comment-4253941

• Dodaj nową pozycję...
v