Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

. U mnie w okolicy gościu z małej masarni co zatrudniał 3 osoby teraz ma 100 pracownikow kilkanaście aut co rozwozi mięso po jego sklepach i innych odbiorcach a za świnki płaci 3,7-4 zł netto i ciagle dokłada do biznesu jak twierdzi. A córce wybudował taka chatę ze w głowie sie nie mieści i teraz jeszcze zachciało mu sie gospodarstwa i skupuje każdy kawałek ziemi chcesz? 50 za ha? Da. Chcesz 80 czy 100 tez da. I to wszystko z biedy, a raczej z naszej biedy bo jak mówi stare przysłowie ,, od myszy do cesarza wszyscy żyją z gospodarza".

Opublikowano

Dalej głosujcie na wybawców rolnictwa z PSL i samoobrony to tak bedzie. Gdyby każdy mógł sprzedać z gospodarstwa mieso i kiełbasę to od razu by się nauczyli lepiej płacić za żywiec. A tak wiedzą że musisz byka/świnie za bezcen oddać bo do lasu nie wypuścisz przecież.

Opublikowano (edytowane)

Witam. w piątek sprzedane 2 ładne mieszańce, 22 i 25mies. po 7.5 i 7.7zł brutto  waga 740 i 870kg brutto strączka 8% odbiorca Jarosław Pawlonka.woj.Mazowieckie. Za lm proponowane 8.5brutto.

Edytowane przez Piterek91
Opublikowano (edytowane)

Ja jeszcze o strączce. Czy nie dałoby się tego ujednolicić tak aby w całym kraju było jednakowo, a nie tak że niektórzy mówią o 5% a inni  - w tym także ja 8%?

Czy nie powinien tego regulować jakiś przepis?

pozdrawiam

Edytowane przez slawek1m
Opublikowano

Przepisy  są  po  to żeby  je  umiejętnie  omijać ,  tworzenie  nowych  to  tylko biurokracja .

Po prostu  nie trzeba sie  godzić  na  za  dużą  skitkę ,  ja  daję  6 - 7 % , na  mniej żaden  handlarz  nie  przystał u mnie ...

Opublikowano (edytowane)

Wczoraj sprzedane:

Rasa         Waga żywa w gospodarstwie           Klasa Euro                 WBC                     Cena za kg netto 

CH 50%   938                                                      U+3-                     548.7                                 13.4
       LM 50%   810                                                      U-3+                     456.7                                 13.3
       SM 50%   764                                                      R+3-                     404.9                                 13.1
       SM 50%   851                                                      R=3=                    480.2                                 13.0
       SM 50%   805                                                      R+2=                    454.6                                 13.1

Edytowane przez wrona
Opublikowano (edytowane)

Lamet Łuków- krowy w wadze 747kg, 714kg, 633kg (wbc 48%, 49%, 46%) cena wbc netto 10,20zł, 10,20zł, 9,60zł

Dwie pierwsze mieszańce, trzecia hf

Edytowane przez macin87
Opublikowano

witam

Jestem z północnej wlkp. mam na sprzedaż 5 sztuk bydła 4 z luzu i myślę że mają koło 850kg wiek koło 24-25miesięcy był u mnie od biernackiego i zaproponował 7 może 7,10zł/kg co nie jest za dobrą ceną rasa mm 2hf i jeden czarny bardzo ładnej budowy zresztą te mm też źle nie wyglądają :) ile mógł bym wołać za nie i może podali byście namiary kto odbiera z moich okolic bydło?? zawsze do biernackiego odstawiałem cena nie była nigdy zła a i kasa w terminie tylko ostatnio pierwszy raz pojechaliśmy na wage ogólną i chyba to zbiło cene za te byki teraz.....

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez donweter1989
      No to mamy 2019 rok więc pora na nowy temat. To jak tam w cennikach bydła w tym roku do góry czy do góry😛 Do jakiej ceny za żywiec wołowy dobijemy w tym sezonie? czy to skupy nas dobiją?
      Kontynuacja tematu: https://www.agrofoto.pl/forum/topic/263888-cena-bydla-2018/
    • Przez NewhollandT5050
      Witam kolegow chciałbym w przyszłości z rodzicami postawic obore i mam pytanie odnośnie budynku murowanego lub z płyty obornickiej. Obora ma być uwieziowa. Chciałbym wiedzieć czy posiada ktoś taka obore z płyt i jak się spisuje ? oraz najważniejsze czy obora z płyt będzie tańsza niż cała murowana ? Dodam ze jeżeli już Budowa by się odbyła z płyt to byłby podmurowany mur na wysokość około 1.5 m. Dziękuję serdecznie za wszystkie odpowiedzi
    • Przez Scappy
      Witam czytających. Jakie macie sposoby na osobniki które lubią kopać przy dojeniu ? Jak się przed tym zabezpieczyć ? Są jakieś patenty na to czy wynalazki ? Pozdrawiam 😉.
    • Przez NiMamHa
      Bydło. Jakie jest wasze zdanie w temacie hodowli byków. Zastanawia mnie czy hodowla byków luzem to mit, że są spokojniiejsze czy jednak prawda?. A może są tacy którzy zdecydowanie popierają metodę wiązania byka łańcuchem jeden obok drugiego?. 
      Czekam na wasze odpowiedzi 😉
    • Przez afily
      Witam, podczas dojenia przez przypadek podłączyłem krowę z antybiotykiem, na około 15 sekund i zdążyłem założyć dojarke na dwa wymiona. Czy takie coś spowoduje jakieś konsekwencje, wyjdzie w probach? 
      25 sztuk dojnych, wszystko do tego samego zbiornika, ok. 700l dziennie
      Mogę dodać, że mleko odjeżdża za godzinę jak to pisze więc trochę słaba sytuacja...
  • Dodaj nową pozycję...
v