Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Wiem tyle co wywnioskowałem z reportażu,nigdy z nimi nie handlowałem.

Sołtys do kogo sprzedałeś?

Krzysztof Brzegowy

czy to te same sztuki ?

w moich stronach lekkie obniżki niestety od tamtego tygodnia

tak te same sztuki 

krowa mnie zaskoczyła na plus  a w zasadzie to jej waga :D

ogólnie uważam,że cena ok za takie sztuki no i najważniejsze waga pasuje.......

Opublikowano

jak pisałem wcześniej sąsiad jednak sprzedał na wbc (do Biernackiego na przelew, kasa w dwa tyg.), dzisiaj dostał fakture:

krowa 606kg - 48% - 11,56zł/kg

jałówka -po hf i angusie 650kg - 56% - 12,84zł/kg

Opublikowano

Myślę,że te wzrosty cen potrwają tylko do końca czerwca,a w lipcu pójdą ostro w dól.To w związku z tymi dopłatami do bydła,teraz jeszcze dużo ludzi po prostu nie może sprzedać bydła bo ma podane do dopłat,a od lipca wszystko ruszy,handlarzyki już zacierają ręce,będzie pretekst jak nic.A jest ktoś z warm.-maz. jak u nas ceny??

Gość Profil usunięty
Opublikowano

bzdury, przeciez bydło trzeba trzymac przez 30 dni od zgłoszenia do dopłat, a wiec jak ktos zgłosił w marcu czy do połowy maja to juz moze sprzedawac

Opublikowano

niby tal,lecz mało kto składa wnioski o dopłaty w pierwszym miesiącu przyjmowania. W moich okolicach powoli zaczynają sprzedawać [ci co mogą] z powodu suszy. W większości każdy ma połowę plonu siana/sianokiszonki,a mimo tylu zapowiadanych opadów,popadało bardzo mało. każdy modli się o kukurydzę,aby jakoś urosła. I powoli odjeżdżają sztuki po ponad 500kg.

Opublikowano

Dzisiaj pojechały do Pini 13.50 klasa R i 13,90 klasa U

Jeśli waga była ok bo ważyłem auto puste i pełne to wyszły średnio po 8.60zł brutto wagi żywej.

Ważone na wadze w młynie w sąsiedniej wiosce.

Wybicie z wagi brutto 55%

Opublikowano

500 kg ,to warto kupić po cenie rzeżnej, do dalszej hodowli

Opublikowano

W zeszłym tygodniu sprzedałem 4 hf, waga od 820 do 860kg, sprzedane przez pośrednika poubojowo(pośrednik kasuje 150 zł od sztuki), okoliczni handlarze przy potrąceniu 8% by musieli zapłacić po 7,80 brutto, żebym wyszedł na to samo co poubojowo. Dwie sztuki załapały klasę R, jedna O+ i ostatnia klasę O. Średnia cena poubojowa po potrąceniu zysku pośrednika wyszła 13,65 zł/kg brutto. Myślę że u mnie w okolicy żaden handlarz by mi tyle nie zapłacił za żywą wagę, więc chyba warto zaryzykować i sprzedawać poubojowo.

Opublikowano

Panowie, co o tym myslicie? Przyjechal samochod, umowilismy sie po 7 netto, zwazylismy byka (26 miesiecy) 1025 kg no i powiedzieli ze jest za ciezk i policza jako krowe po 6 netto. Wiec sie rozmyslilem ze sprzedazy. I co teraz z tym bykiem zrobic?

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez donweter1989
      No to mamy 2019 rok więc pora na nowy temat. To jak tam w cennikach bydła w tym roku do góry czy do góry😛 Do jakiej ceny za żywiec wołowy dobijemy w tym sezonie? czy to skupy nas dobiją?
      Kontynuacja tematu: https://www.agrofoto.pl/forum/topic/263888-cena-bydla-2018/
    • Przez NewhollandT5050
      Witam kolegow chciałbym w przyszłości z rodzicami postawic obore i mam pytanie odnośnie budynku murowanego lub z płyty obornickiej. Obora ma być uwieziowa. Chciałbym wiedzieć czy posiada ktoś taka obore z płyt i jak się spisuje ? oraz najważniejsze czy obora z płyt będzie tańsza niż cała murowana ? Dodam ze jeżeli już Budowa by się odbyła z płyt to byłby podmurowany mur na wysokość około 1.5 m. Dziękuję serdecznie za wszystkie odpowiedzi
    • Przez Scappy
      Witam czytających. Jakie macie sposoby na osobniki które lubią kopać przy dojeniu ? Jak się przed tym zabezpieczyć ? Są jakieś patenty na to czy wynalazki ? Pozdrawiam 😉.
    • Przez NiMamHa
      Bydło. Jakie jest wasze zdanie w temacie hodowli byków. Zastanawia mnie czy hodowla byków luzem to mit, że są spokojniiejsze czy jednak prawda?. A może są tacy którzy zdecydowanie popierają metodę wiązania byka łańcuchem jeden obok drugiego?. 
      Czekam na wasze odpowiedzi 😉
    • Przez afily
      Witam, podczas dojenia przez przypadek podłączyłem krowę z antybiotykiem, na około 15 sekund i zdążyłem założyć dojarke na dwa wymiona. Czy takie coś spowoduje jakieś konsekwencje, wyjdzie w probach? 
      25 sztuk dojnych, wszystko do tego samego zbiornika, ok. 700l dziennie
      Mogę dodać, że mleko odjeżdża za godzinę jak to pisze więc trochę słaba sytuacja...
  • Dodaj nową pozycję...
v