Skocz do zawartości

Jaki pług do 100 KM

Rekomendowane odpowiedzi

• Root Admin
Opublikowano

to kup 3+1, ja mam ibisa 3xxl i jet ok, ale jak dostaje wał do juz ciagnik lekko nie ma, a skoro piszesz ze planujesz wiekszy ciagnik to akurat teraz bys pojezdzil 3 a pozniej dokrecisz 4 i bedzie ok

Opublikowano

Witam wszystkich. Podepnę się pod ten temat <_< .

Co powiecie o tym pługu? Miałby współpracować z ciągnikiem o mocy 125KM, myśląc nieco przyszłościowo, chciałbym do niego dorobić wał.

Ziemie lekkie, żadnych górek <_< .

Z góry dziękuje za pomoc.

POZDRAWIAM

Opublikowano

To odemnie 60km.Odmalowany i widać że boczne płozy(czy jak to nazwać)są mocno podjechane,czyli do wymiany.Ciekawe czym gościu go ciągał i jaka szer.Mam nadzieję że nie będzie trzeba uczyć pług orać (czyli nie pogięty)

Opublikowano

Ja mam 3+1 obrotówki Gregoire Besson mysle że takie by były najlepsze 4 bo 3 to za małe trocha a 5 za duże więc 4 są idealne do takiego ciągnika <_<

PS. Ja Ci mogę moje sprzedać bo je sprzedaje <_<

Opublikowano

'ferdek1' Nie weim jaki model <_< ale jak cos napisze Ci na PW <_< ale jest rególowany ,maks szerokość 180cm na maksa ustawiony W galeri mam jego zdjęcie:D

Opublikowano
Witam wszystkich. Podepnę się pod ten temat ;) .

Co powiecie o tym pługu? Miałby współpracować z ciągnikiem o mocy 125KM, myśląc nieco przyszłościowo, chciałbym do niego dorobić wał.

Ziemie lekkie, żadnych górek :) .

Z góry dziękuje za pomoc.

POZDRAWIAM

Witam Ten pług to niezły antyk,będziesz miał troszkę kłopotu z częściami,ale ciągnie się go lekko wystarczy ok.90KM,mała szerokość robocza i krótka odkładnica raczej nie polecam ,chyba że kłopoty z kasą bo 8000zł to na lepszy pług trochę mało trzeba 12000-15000zł i wtedy możesz mógł myśleć o overumie kvernelandzie czy huardzie .Ja orałem jakimiś 15 pługami i najlepiej szedł krone z odkładnicą xxl , ale nie odbiegał tak strasznie od innych.Pozdrawiam.

Opublikowano

Witam w ostatnim czasie mój wujek zakupił Fendta 311 i zastanawiałem się jakie pługi do niego podpiąć. Napewno 4 ale nie wiem jakie wybrać czy lepsze będą zwykłe sztywne, resorowe a może sprężynowe. Jakie jest wasze zdanie na ten temat ???

Opublikowano

Jak nie masz bardzo zakamienionych pól to wystarczy na zwykłych zabezpieczeniach kołkowych, jak jest dużo kamieni lub korzeni drzew to warto wziąć sprężynowy. Kołkowy na pewno będzie lżejszy od sprężynowego czy resorowego ale w przypadku tego ciągnika nie powinno to stanowić większego problemu. A co do szerokości to 4x40 lub 4x45 a najlepiej jakiś z regulacją szerokości.

Gość Profil usunięty
Opublikowano

Ale interesują cię nowe/używane, fundusz na zakup? do jakiej klasy gleby :P

Opublikowano

Przede wszystkim to szukaj pługa obrotowego bo przy zagonowym dużo się traci czasu i paliwa na nawrotach. Ale jak wolisz zagonowy to fakt 4-y skiby to max. i na resorze Kverneland, Overum itp. na odkładni 16" śrubowej. Może jeszcze mniej popularne zabezpieczenia hydrauliczne?, ale mało kto ma taki pług by opinii zerknąć.  Na pewno nie na zabezpieczeniach śrubowych bo to historia i nieporozumienie w takich mocach traktora. To było dobre do C330, C360, MF 255-3515, T25a itp. traktory mocą i pługach UG dwu i trzy skibowych i to niektórzy rwali korpusy, a co mówić jak się ma traktor 4x4 od 80km wzwyż. Szału byś dostał jak byś co rusz miał wymieniać zabezpieczenia podczas pracy. Jak nie pourywał korpusy.

Opublikowano

Mam 4x40 zagonowy do 95km, a ziemię w większości kl IV. W tym roku podczas jesiennej  orki około 10ha tylko dwa razy śruby wymieniałem. W poprzednich suchych latach na 20ha zużywałem około 10-15 śrub, a  jednego roku zdarzyło się nawet zostawić lemiesz w polu.. Jak na moje potrzeby to jestem zadowolony. Jest to Akpil - kupiłem go 4 lata temu za około 4,5tys(jeżeli dobrze pamiętam). Marzy mi się obrotowy bo wiele kawałków mam w kwadracie i wkurza się jak muszę tam orać.

Opublikowano

Lepiej dołożyć pare tysi, kupić na resorze i spokój. Ja polecam kvernelanda bo miałem zagonowy kiedyś a teraz dwie obrotówki. Jeżeli masz sporo kamieni to tylko z tymi zabezpieczeniami bądź na olej ale uważam że resor jest wygodniejszy. Przewodów brak przecieków oczywiście nie ma i spokój. Tylko smarować i jechać. Jak masz gline to 4ka ciężko będzie szła. Wybór należy do ciebie. Tak czy inaczej czy 4ką czy trójką zaorzesz tyle samo bo szybko nie pojedziesz 100konnym traktorkiem. Ja np w glinie orałem pod bobik, dość sucho i do 30cm to 200 koni w sam raz i nie mniej.... a 4ką zagonową orałem 16tką i też akurat. Ale przy takich mocach czy susza czy ulewa zawsze idzie a przy 100 konikach w każdych warunkach to 3skiby max....

Opublikowano

Ja posiadam Akpil Mix 40. Jest to pług zagonowy, na wyprofilowanej słupicy. Podpięty jest pod New Hollanda Td5050 (95km). Całkiem przyjemnie się pracuje. Zabrałem koło 30 ha i ani razu nie zerwał mi się kołek. Ziemia 2/3klasa.

No i cena to bodajże 8000, to obawiam się, że coś lepszego z nowego sprzętu w tych pieniądzach będzie ciężko znaleźć.