-
Podobna zawartość
-
Przez mad
Witam, zamierzam kupić ciągnik który pracowałby w lesie z "płytą" przy zrywce tartaczki i stosówki (przyczepa 10t z żurawiem) dodatkowo mam 20ha pola. I tutaj mi się nasuwają pytania, główna kwestia to wymiary a zwłaszcza szerokość. Wiem że na stronach z danymi technicznymi szerokość reni to 248 cm, co niestety na nasze warunki jest za dużym wynikiem. Miałbym prośbę do użytkowników o informacje jaka jest szerokość 103-ki po maksymalnym zwężeniu albo czy jest możliwe uzyskanie szerokości 210 cm. Chodzi mi tylko i wyłącznie o 103.54, 103.14 nie biorę pod uwagę ze względu na promień skrętu.
Chodzą mi jeszcze po głowie dwa ciągniki, MF 3060/3070 i case 4240 momenty obrotowe mają lepsze z szerokością też lepiej ale tak czysto teoretycznie narazie jestem nastawiony na Renault. Na 6-cio cylindrowce nie ma miejsca, chyba że renia 110 nie różni się dużo od 103.
Jeszcze jedno pytanie. Czy posiada ktoś 103.54 i jest z okolic Wrocławia. Jeśli tak, to czy istniałaby możliwość odwiedzin w celu obejżenia ciągnika ale to już najlepiej na priv.
-
Przez Anka92
Witam.
Ojciec planuje budowę obory dla bydła opasowego na około 40 sztuk. Do dyspozycji nie ma zbyt wiele miejsca dlatego chciałby wybudować oborę przy granicy z lasem (sąsiad jest naszą daleką rodziną więc o jego ewentualną raczej nie trzeba się martwić). Czy jest taka możliwość żeby wybudować to w granicy zgodnie z prawem? Ojciec ma kilka innych pomysłów i proszę Was o poradę który z nich będzie najbezpieczniejszy.
Innym rozwiązaniem byłoby wybudowanie obory np. 5 metrów od granicy, postawienie wysokiego płotu w granicy przy lesie sąsiada i połączenia go z dachem obory. W ten sposób powstałaby wiata-garaż do maszyn. Czy takie rozwiązanie jest możliwe?
Lub jest jeszcze inne rozwiązanie.W granicy stawiamy garaż z plandeki (są firmy które produkują tego typu "budynki") lub garaż blaszany lub garaż oparty na betonowych płytach ogrodzenia a kawałek dalej oborę i budynki się nie łączą.
Chcielibyśmy żeby wszystko było zgodnie z prawem budowlanym tak żeby nie mieć nic do ukrycia i nie płacić kar.
Proszę o porady
-
Przez gibos95
Witam sprzedam działkę rolną oddalona o 6 km od miejscowości jaką jest Nakło nad Notecią(kuj-pom). Ziemia utrzymana w kulturze.Całość w jednym kawałku,przy drodze krajowej nr 10. Zjazd na pole z głównej drogi. Działka składa się z 14,14ha ziemi klasy III,IV i kawałek V, reszta to łąka i las.Zachęcam do kupna, więcej informacji udzielę telefonicznie 605397583
-
Przez kredx
Witam jestem nowy i jestem na kupnie ciągnika do pracy w lesie przy wyciągarce (5-7T). Chciał bym się poradzić, jaki ciągnik ( model, marka) polecilibyście do takiej pracy. Zależy mi żeby był z lat 1980 - 1990 mało elektroniki, żeby był prosty, dostępne i tanie części, jakiś sprawdzony model pod względem awaryjności. Moc tak około 75-100KM. Wymagania sporo ale Mój budżet to tak około 23 tysiące. Chętnie rozważę każdą opinie, propozycje, uwagę. Dziękuje za wszystkie odpowiedzi i pozdrawiam.
-
Przez CheM
Witam. Zastanawiam się już od dłuższego czasu nad Zalesieniem około 2ha grntów ornych. Chciałbym sie dowiedzieć jakie sa warunki i czy jest to opłacalne. Ile można otrzymać dotacji na 1 ha max i przez jaki czas. Jeżeli ktoś jest w temacie prosił bym o informacje. Pozdrawiam
-

Rekomendowane odpowiedzi
Jaki ciągnik 70-80 koni na 10 ha do 100 tyś byście wybrali
Deutz-Fahr Agroplus 100 & Unia Ares XLP + Unia Poznaniak 3m