Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Wiecie co... Ja nie będę polemizować co się opłaca co nie jeśli ktoś ma ziemię Wlkp w promieniu 50km od PGS niech pisze na priv do mnie. Chętnie wezmę całe gospodarstwa (ziemię) mam już kilka i jakoś się opłaca. Jeśli komuś nie pasuje 2tys za hektar płacić to niech nie płaci nie obchodzi mnie... Do 200ha nad każdą propozycja się zastanowię 

Opublikowano

wiesz co bo ja wiem czy warto tyle płacić za dzierżawę żeby mieć paszę dla zwierząt czasami bardziej opłaca się kupić z wolnego rynku ale no właśnie ale u nas rejon jest mocny rolniczo jest duża produkcja zwierzęca dużo producentów warzyw i spore grono dużych rolników z typową produkcją roślinna stąd stawki są bardzo wysokie, ziemia orna po 70 idzie na pniu a czynsz 2000 zł/ha to mało.

aha i jestem świadomy że to dużo kasy bo nie jestem na bakier z kalkulatorem, przy takim roku jak ten mamy dokładkę do interesu ale nic nie poradzę że wariaci tak podbijają stawki...

• Like 1
Opublikowano

czyli właściciel w ARiMR i KRUS jest rolnikiem a ktoś za***prza u niego i mu obrabia ;)

Ja tak jak wcześniej pisałem płacę 1600 za ciut ponad 2ha ale dopłaty moje, wszelkie klęskowe moje, akcyza moja, podatek po mojej stronie. wg mnie dużo płacę bo nikt tego nie chciał wziąć przez 3 miechy ale działka łączy mi 2ha i 4ha więc wziąłem.

Opublikowano
5 godzin temu, Nikita_Bennet napisał:

czyli właściciel w ARiMR i KRUS jest rolnikiem a ktoś za***prza u niego i mu obrabia ;)

W mojej okolicy powszechna praktyka i raczej nie tylko tu, myślisz, że czemu trąbią, że w PL jest 1,3 mln rolników?

• Like 2
Opublikowano
1 godzinę temu, piotrp88 napisał:

W mojej okolicy powszechna praktyka i raczej nie tylko tu, myślisz, że czemu trąbią, że w PL jest 1,3 mln rolników?

wiem że to jest powszechna praktyka ;) Tylko że ja np nie biorę takich dzierżaw bo wywapnuje lub nawiozę obornika i za rok żegnaj dzierżawo? Proszę Cię.
Faktem jest że rolnictwo to hobby ale biorę tylko takie jasne i pewne dzierżawy, ja robić z kogoś sztucznego rolnika nie mam zamiaru.

• Like 1
Opublikowano

To jeszcze ujdzie. W sumie max 300zł hektar wyjdzie.

To 100ha już obrabiasz?

Opublikowano (edytowane)

W tym roku płaciłem 1460 zł za ha, ale ludzie się śmiali ze mnie że tyle zapłaciłem. Klasa 3-4, ale ziemia optycznie słaba. Sam piach, nieuprawiany od lat. Wapna to pole nie widziało. Wziąłem to na wiosnę. Przegrałem z chwastami. Nawet nie zbieram. Rejon gdzie jest głód ziemi. To nie dla mnie.

Przeprowadziłem się i teraz podpisuję umowę na 40 ha na następny rok za sam koszt podatku. Czyli jakieś 150zł za ha. Klasa ziemi 4-5. Słabe podsiąkanie wody. Ziemia wygląda na lepszą niż to co miałem. Mógłbym brać ile chcę takiego pola. Nie ma kto tego uprawiać. Wszystko zależy od rejonu.

Dnia 14.08.2019 o 11:36, malorolny121 napisał:

Normalnie kosmos macie ceny U nas dopłaty właściciela i on płaci podatek. O czynszu nikt nie chce słyszeć żeby jeszcze dopłacać. Jak się nie podoba to leży odłogiem.

Czyli dzierżawa to koszt ok. 1000zł i to jest czynsz.

Edytowane przez Bezczelny
Opublikowano

Nie rozumiem dlaczego ma być tak lepiej jak ja będe składał na dopłaty i płacił podatek a nie właściciel jednocześnie płacąc mu czynsz dzierżawny przewyższający uzyskane dopłaty. Niektóre dopłaty nie przysługują powyżej 30 ha. Więc dlaczego mam dokładać ze swojej kieszeni. Wolę zabezpieczyć się umową dzierżawy i resztę złożyć na barki właściciela.tj. kontrole- mali gosp. ich nie mają, sianie poplonów , bilanse azotanowe. U mnie są takie warunki- podatek i dopłaty właściciela. Moja akcyza, suszowe i dopłaty do wapna

Opublikowano
19 minut temu, malorolny121 napisał:

Nie rozumiem dlaczego ma być tak lepiej jak ja będe składał na dopłaty i płacił podatek a nie właściciel jednocześnie płacąc mu czynsz dzierżawny przewyższający uzyskane dopłaty. Niektóre dopłaty nie przysługują powyżej 30 ha. Więc dlaczego mam dokładać ze swojej kieszeni. Wolę zabezpieczyć się umową dzierżawy i resztę złożyć na barki właściciela.tj. kontrole- mali gosp. ich nie mają, sianie poplonów , bilanse azotanowe. U mnie są takie warunki- podatek i dopłaty właściciela. Moja akcyza, suszowe i dopłaty do wapna

Dopłaty są zgodnie z przepisami temu kto uprawia a nie jest właścicielem.
Ja biorąc dopłaty na siebie dostaję dopłatę, akcyzę, mam kwit w razie kontroli z US że uprawiam więcej ziemi bo dzierżawię a nie pisanie durnych oświadczeń które nie zawsze przejdą. W razie klęski suszowe dostaję ja, do kredytu suszowego też ja. Jak dzierżawa dłuższa to czasem są programy z ARiMR że idzie wyrwać parę pln ujmując te działki do płatności. No taki pseudo rolnik nie jest rolnikiem jak mi wydzierżawi wszystko ;) 
Kwestia jest taka żebyś wziął kartkę i policzył co bardziej Ci się opłaca w przestrzeni powiedzmy 5-10 lat.

Kwestię tego że do dopłat mam powyżej 30ha ogarnąłem dawno temu - rozpisz to na dwa numery producenta w ARiMR i masz z głowy.

Opublikowano

A są przepisy dokładnie to precyzujące ? Słyszy się że tak powinno być , ale czy musi ? Czasami komuś wygodniej inaczej .

Opublikowano (edytowane)

Licząc tak tylko z 5 lat to byłbym dużą kasę w plecy jak bym składał wszystkie dzierżawy na siebie. Jako zabezpieczenie mam umowę dzierżawy a w razie czego to sankcje ma ten co pobiera dopłaty. A jeśli chodzi o numery w agencji to w tej chwili mam 3  i 3 siedziby stada.

Edytowane przez malorolny121