Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Chodziło mi o zwolnienie z podatku przez 5 lat 

http://serwisy.gazetaprawna.pl/rolnictwo/artykuly/996212,podatek-rolny-2017-stawki-ulgi-i-zwolnienia.html

"4) grunty przeznaczone na utworzenie nowego gospodarstwa rolnego lub powiększenie już istniejącego do powierzchni nieprzekraczającej 100 ha:

a) będące przedmiotem prawa własności lub prawa użytkowania wieczystego, nabyte w drodze umowy sprzedaży,
  B) będące przedmiotem umowy o oddanie gruntów w użytkowanie wieczyste,
  c) wchodzące w skład Zasobu Własności Rolnej Skarbu Państwa, objęte w trwałe zagospodarowanie;
  - przy czym okres zwolnienia wynosi 5 lat, licząc od pierwszego dnia miesiąca następującego po miesiącu, w którym zawarto umowę sprzedaży gruntów lub prawa wieczystego użytkowania, ustanowiono prawo wieczystego użytkowania gruntów lub objęto grunty w trwałe zagospodarowanie w drodze umowy. Jeżeli podatnik nabywa lub obejmuje grunty o powierzchni mniejszej niż 100 ha, zwolnienie, dotyczy gruntów kolejno nabywanych lub obejmowanych w trwałe zagospodarowanie do powierzchni łącznie nieprzekraczającej 100 ha. Za trwałe zagospodarowanie uważa się objęcie gruntów w dzierżawę lub użytkowanie na okres nie krótszy niż 10 lat. Po upływie okresu zwolnienia, stosuje się ulgę w podatku rolnym, polegającą na obniżeniu podatku w pierwszym roku o 75% i w drugim roku o 50%."

Edytowane przez piotrp88
Opublikowano (edytowane)

"wchodzące w skład Zasobu Własności Rolnej Skarbu Państwa, objęte w trwałe zagospodarowanie...Za trwałe zagospodarowanie uważa się objęcie gruntów w dzierżawę lub użytkowanie na okres nie krótszy niż 10 lat"

Dobra, już wiem: Zwolnienie JEST.

Edytowane przez piotrp88
Opublikowano (edytowane)

udało się wydzierżawić od gminy 1.57ha 5klasy za 490kg pszenicy. Umowa na 3lata. Trzy lata temu straciliśmy ten kawałek wtedy biłem z obszarnikiem z sąsiedniego powiatu do 5ton wtedy miałem tam posiana młodą trawę ale chyba tego nie zauważył bo dał tam pszenicę bezorkowo efekt taki że nie kosili tego bo trawa pszenicę zagłuszyła chyba się ujadł tego piachu bo wcale się nie stawił na przetarg.:)

Edytowane przez damian40000
Opublikowano

W naszych stronach chyba cała wieś by Ci oddała , tyle że na ogół 4 klasa . Norma że jak ktoś bierze w dzierżawę to - robi w polu , a właściciel bierze dopłaty i płaci podatek , a czasami dopłatą się dzielą .

Opublikowano

za takie pieniądze co pisze autor tematu to nie widzę sensu się narobić u mnie jak ktoś już daje ziemię w dzierzawe to co z tego ze jest 3-4klasa jak ziemia jest wyciągnięta na maxa ze trzeba na start dobra dawkę wapna glifos porządna dawkę i do tego najlepszy jeszcz obornik by się przydał bo ta ziemia nie widziała tego przez 20 lat tak ze w pierwszym roku to się tylko pracuje na koszty chyba ze ktoś daje ziemię w dobrej kulturze ale z tym to jest ciężko. ja teraz zastanawiam się nad dzierżawa od kuzynów ok 7ha i też się pyta co oprócz dopłat dla niego więc powiedziałem mu ze max do dopłat mogę dołożyć mu wartość 3kwintali pszenicy i ja płacę podatek i dzierżawa na minimum 7 lat i też nie wiem czy za dużo mu nie powiedziałem
ale pewnie trafi się jakiś co mu da wiecej

Opublikowano

Ludzie pogłupieli, dają tyle za dzierżawę i chyba nie myślą kiedy i jak się im to zwróci albo że to nie opłacalne jest. Nie wiem czy to jest spowodowane ale jak dla mnie co nie którzy nie znają podstaw matematyki.

Opublikowano

standard to 2000/ha doplaty uprawiajacego a podatek na pol. ja tak place i przynajmniej krowki sa zadowolone...wiem jaka mam pasze, bo z tymi kupnymi sianokiszonkami roznie bywa