Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Masz rację tyle że trzeba wtedy podatek zapłacić od tego

Opublikowano

Jestem w dylemacie: gość chce dać mi ziemie w dzierżawę, chce brać dopłaty a ja mam mu jeszcze dopłacić 4 m owsa do ha. jak umowę spisać? A co trzeba zrobić biorąc ziemie w dzierżawę żeby dopłaty brał właściciel a ja mógł składać chociaż o zwrot akcyzy na tą ziemie?

A możesz to zrobić tak ze spisać umowę w ten sposób że czynsz dzierżawny bedzie równy wysokosci dopłat + 4kwintale owsa a Ty wtedy składasz dopłaty na jego pole i oddajesz mu je legalnie jako czynsz dzierżawny z owsem 

Ewentualnie brać dzierżawy na "gębę" własciciej składa sobie sam o dopłaty  a Ty go informujesz tylko co uprawiasz na jego działkach Tylko sie zastanawiam czy jest sens brania takich dzierżaw mi sie też po żniwach szykuje taka dzierżawa 7 ha w jednym kawałku z 7km od gospodarstwa  własciciel chce dopłaty i na podatek ziemia 3a 3b 4a uprawiana i nie wiem co zrobić 

Opublikowano (edytowane)

Jestem w dylemacie: gość chce dać mi ziemie w dzierżawę, chce brać dopłaty a ja mam mu jeszcze dopłacić 4 m owsa do ha. jak umowę spisać? A co trzeba zrobić biorąc ziemie w dzierżawę żeby dopłaty brał właściciel a ja mógł składać chociaż o zwrot akcyzy na tą ziemie?

W czym masz dylemat z tą umową. Ja tak mam dzierżawę  że właściciel bierze dopłaty i sam sobie składa na nie i w umowie jest zapisane że w << ramach czynszu dzierżawy właściciel sam występuje o dopłaty >>i mam to głęboko w du...e że pewnie z czasem mogą do niego się czepić że bezpodstawnie pobierał . Dopisz tylko że jeszcze płacisz mu ten owies . Najlepiej wszystkie ustalenia wpisuj do umowy nie ważne czy to będzie miało sens, aby ciebie chroniło w razie czego np kontroli skarbowej jak jesteś na VAT .

Edytowane przez malorolny121
Opublikowano

no sorry ale taką umowe jak wspomiałeś podpisał by tylko idiota !!! W ramach czynszu właściciel sam występuje o dopłaty :o szok sam na siebie kreci takiego bata jak cholera. A w agencji poświadcza iż grunty sam uprawia itd. nieświadom koleś co może go czekać :(

Opublikowano

no sorry ale taką umowe jak wspomiałeś podpisał by tylko idiota !!! W ramach czynszu właściciel sam występuje o dopłaty :o szok sam na siebie kreci takiego bata jak cholera. A w agencji poświadcza iż grunty sam uprawia itd. nieświadom koleś co może go czekać :(

Ja dokładnie o tym wiem ale nie będę nikogo na siłe uświadamiał. Mnie tylko interesuje żeby podpisał że mi to pole wydzierżawia na jak najdłuższy okres i jestem zabezpieczony przed skarbowym i odebraniem pola bo < ktoś tam daje na flaszkę więcej>

Opublikowano

Masz rację chłopie ale niestety wielu jest takich co tego nie rozumieją i będą brnąć w ten gnój do usranej śmierci :D

Niestety,ktoś to musi robić.Mój sąsiad ma krowy i co by nie zrobił,to tylko wiecznie robota,ciągle tylko te zasrane krowy,całe życie się z tym męczyć.Ja bym nie mógł całe życie tak robić,jednak to musi być hobby i poświęcenie