Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

byście się zdziwili, ale 20km odemnie znaleźli by się chętni za taką kasę.

Opublikowano

no u mnie też jeden mi zaproponował abym wziął w dzierżawe 7ha w tym łąka 3tyś za hektar... masakra za 5 lat dopłat brak i weź tu płać dzierżawe...

Opublikowano

Jestem ciekaw czy wszyscy,którzy piszą że za tyle i tyle dadzą wszystko w dzierżawę nie zmienili by zdania gdyby się chętny znalazł.Ja osobiście bym nie dał bo kocham to co robię i nie wyobrażam sobie żeby ktoś obrabiał moją ziemię.

Opublikowano

mi się opłaca tak:

płacę podatek i biorę dopłaty

za 3-5 klasę płacę 400-600zł

Opublikowano

Ja mam kilka dzierzaw place za nie roznie:
1:Oddaje pol doplat i place jeszcze 500zl.
2:Oddaje cale doplaty i oddaje 6 metry pszenicy
3:Oddaje cale doplaty i oddaje 5 metry pszenicy.
4:Oddaje cale doplaty i doplacam 300zl
5:Oddaje cale doplaty i doplacam 200zl.
6:I teraz bede bral w dzierzawe to bede oddawal tylko doplate.

Opublikowano

Ja biorę 3ha,biorę dopłatę i nic nie płacę i nie daje właścicielowi.Zresztą u nas nikt bez dopłaty nie bierze dzierżawy jedynie co to może podatek zapłacić.

Opublikowano

Ja biorę 3ha,biorę dopłatę i nic nie płacę i nie daje właścicielowi.Zresztą u nas nikt bez dopłaty nie bierze dzierżawy jedynie co to może podatek zapłacić.

Co?Kurde od ojca masz tą dzierżawę czy jak?Ty bierzesz dopłatę,zbierasz plon,a ktoś za Ciebie podatek płaci?Gdzie jest tak fajnie na Saharze czy Uralu?

Opublikowano

Co?Kurde od ojca masz tą dzierżawę czy jak?Ty bierzesz dopłatę,zbierasz plon,a ktoś za Ciebie podatek płaci?Gdzie jest tak fajnie na Saharze czy Uralu?

U nas tak jest, każdy żyje z pracy w jakimś zakładzie a pole leżą odłogiem.

Tych co żyją z gospodarstwa można policzyć na palcach.

Opublikowano

w naszym rejonie właściciel bierze dopłaty i bierze od 1000 do nawet 1500zł za hektar. klasy ziemi II,III i IV i jeszcze się o ziemie biją

Opublikowano

Jeszcze troche i sie uspokoja ja zauwazylem u mnie ze juz i pole tanieje i dzierzawa tez.
Jeszcze w tamtym roku trzeba bylo dac za hektar okolo 60 tys a teraz juz jest okolo 45tys.
Tak samo z dzierzawo jeszcze w tamtym roku sie zabijali a w tym zaczynaja powoli odmawiac.

Opublikowano

co niektórzy nie wyszli na plus i dlatego taka zmiana 

Opublikowano

Jeszcze troche i sie uspokoja ja zauwazylem u mnie ze juz i pole tanieje i dzierzawa tez.

Jeszcze w tamtym roku trzeba bylo dac za hektar okolo 60 tys a teraz juz jest okolo 45tys.

Tak samo z dzierzawo jeszcze w tamtym roku sie zabijali a w tym zaczynaja powoli odmawiac.

U mnie podobnie i czas najwyższy  ile lat na to czekaliśmy B)

Opublikowano

Mi sie wydaje ze to nowo powstala ustawa troche w tym pomogla.
Bo naprzyklad u mnie duzo sprzedawalo i kupowało ludzi z miasta a teraz jest zakaz i ceny spadaja bo rolnich nie sa w stanie tyle dac ile oni by chcieli.