Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Przyznaj tylko szczerze widzisz sens utrzymywać gosp. 5ha produkcja roślinna bez jakichś owoców, warzyw a żeby zrobić sztucznie żywotność sieja słonecznik ozdobny to zwykła patologia. A jest takich dużo w ostatnim czasie to jest wynik dofinansowan. I jak słyszę ze taki ktoś idzie do mojego dzierżawcy i oferuje więcej aby tylko mi zabrac bo jemu zabraknie w PROW to scyzoryk się otwiera w kieszeni. I co lepsze myślą składać na mgr na maszyny to jest paranoja.

• Like 1
Opublikowano (edytowane)
Dnia 8.01.2022 o 09:24, maciej napisał:

jak tam po nowym roku cena dzierżaw ? oddają już ziemi za darmo ? 😀

U nas zawsze oddawali z doplatami, opłata tylko podatek gruntowy. W innym przypadku zostaję ugor, powiat epj

Edytowane przez asharot
Opublikowano

Szczerze nie znam gospodarstwa 5 hektarowego ktore utrzymuje sie z zboza czy rzepaku. Glownie to owoce warzywa czy ziola i takie gospodarstwa sa rentowne i maja sens.I takie gospdarstwa jak najbardziej trzeba dotowac bo duzy nie bedzie sie bawil w uprawe pracochlonnych roslin. A ze niektore programy unijne sa nieprzemyslane to fakt powinni cos z tym zrobic i dac mozliwosc tym co naprawde tego potrzebuja(w tym male gospodarstwa takie jaki powyzej)

• Like 1
Opublikowano
2 godziny temu, bialy2005 napisał:

U nas każdy kawałek się bierze czy to 10 arów czy 1-2ha większe działki to rzadkość. Takie uroki Lubelszczyzny. Ci z północy Polski czy z zachodu nie potrafią sobie tego wyobrazić a my musimy tak pracować nie ma perspektywy na scalenia. Zakup przez miedze często nawet zanim się dowiesz to już sprzedane po cichu. Jest głód ziemi, a polityka rządu nie sprzyja rozwojowi bo dotują małe nie rentowne nie produktywne gospodarstwa, które aby coś złapać to podbijają ceny dzierżaw, słyszy się o napraszajacych się "młodych rolnikach" że do PROW im brakuje i dołożą aby tylko zabrać komuś ziemie a im oddać to robi się chore.

U nas to samo. Odadza komuś innemu albo sprzedadzą ale Tobie nie powiedzą. I z tymi kawałkami to prawda. U nas kawałków o powierzchni powyżej 10ha jest bardzo mało 

Opublikowano
3 godziny temu, bialy2005 napisał:

U nas każdy kawałek się bierze czy to 10 arów czy 1-2ha większe działki to rzadkość. Takie uroki Lubelszczyzny. Ci z północy Polski czy z zachodu nie potrafią sobie tego wyobrazić a my musimy tak pracować nie ma perspektywy na scalenia. Zakup przez miedze często nawet zanim się dowiesz to już sprzedane po cichu. Jest głód ziemi, a polityka rządu nie sprzyja rozwojowi bo dotują małe nie rentowne nie produktywne gospodarstwa, które aby coś złapać to podbijają ceny dzierżaw, słyszy się o napraszajacych się "młodych rolnikach" że do PROW im brakuje i dołożą aby tylko zabrać komuś ziemie a im oddać to robi się chore.

Mały zawsze był solą w oku dużego. Mały najlepiej niech robi u dużego za michę i dach nad głową.

• Like 5
Opublikowano

Przyznaj tylko szczerze widzisz sens utrzymywać gosp. 5ha produkcja roślinna bez jakichś owoców, warzyw a żeby zrobić sztucznie żywotność sieja słonecznik ozdobny to zwykła patologia. A jest takich dużo w ostatnim czasie to jest wynik dofinansowan. I jak słyszę ze taki ktoś idzie do mojego dzierżawcy i oferuje więcej aby tylko mi zabrac bo jemu zabraknie w PROW to scyzoryk się otwiera w kieszeni. I co lepsze myślą składać na mgr na maszyny to jest paranoja.

Paranoję działają w dwie strony. Taki duży idąc na przetarg z kowru temu małemu ziemię wyrwie, mimo że ten mały ma działkę pod nosem. Potem obszarnika na polu zobaczysz dwa razy, zima jak orze, wiosna jak sieje jakiś len w ekologii i czy to nie jest patola?

• Like 6
Opublikowano (edytowane)

Niestety, w moi regionie kilka razy chciałem coś ziemi dokupić. Jak ja się pytałem było to około 15 lat temu cena 35 tyś./ha mówię po 30 mogę dać za 2 dni już sprzedane po 15 tyś. i tak kilka razy. Jak był kawałek 5 lat temu  przyległy do mojej działki i to żaden rarytas (krzaki kamienie na środku, teren bardzo podmokły) to niestety musiałem po 60 tyś. zapłacić i dodatkowo 2 po 30 tyś. zł/ha - 6 kl. bo samej nie chciał sprzedać. Jak bym po tyle niedał to innemu po 40 by sprzedał. Wszyscy się ze mnie śmiali  (trochę racji mają bo maszyn nowej ani jednej nie mam ) ile to nawaliłem ale cóż albo coś trzeba było dokupić albo oddać w dzierżawę lub sprzedać a wszystko do około wykupują duże gospodarstwa. Dziś napewno bym nie kupił. Tą dzierżawę za podatek bez dopłat chyba wezmę zobaczymy czy coś zostanie-bez umowy to problemu nie będzie z rezygnacją.

Edytowane przez Norman
Opublikowano

a to myślisz, że tylko mali kombinują a baory to nie aby dostać dofinansowanie 😄 co do ziemi to nie wiem czy tu na forum czy gdzieś indziej czytałem, że jakiś potentat ziemny wziął  ziemię ileś dziesiąt kilometrów od domu i pojechał kosić. Tylko problem polegał na tym, że zapomniał obsiać 😄

Opublikowano
26 minut temu, thor1984 napisał:

a to myślisz, że tylko mali kombinują a baory to nie aby dostać dofinansowanie 😄 co do ziemi to nie wiem czy tu na forum czy gdzieś indziej czytałem, że jakiś potentat ziemny wziął  ziemię ileś dziesiąt kilometrów od domu i pojechał kosić. Tylko problem polegał na tym, że zapomniał obsiać 😄

To u mnie był taki przypadek ze gościu pojechał siać w czerwcu kukurydza a tam pozostałości pszenicy z poprzedniego roku🤣, zapomniał wymlocic 

Opublikowano
Matey napisał:

Paranoję działają w dwie strony. Taki duży idąc na przetarg z kowru temu małemu ziemię wyrwie, mimo że ten mały ma działkę pod nosem. Potem obszarnika na polu zobaczysz dwa razy, zima jak orze, wiosna jak sieje jakiś len w ekologii i czy to nie jest patola?

Ja po ostatnim przetargu się nie dziwie że rolnicy wychodzą na drogi protestować, bo jak wydzierżawi ziemię po 3tys za ha albo i więcej to przy dobrym roku jeszcze mu zostanie ale sami wiecie ile ostatnich lat było dobrych a ile słabych, i to nie jest tak że ten co ma kase to odrazu mu obojętne czy straci czy nie znam gości co mogli wbijać dzierżawy po 6tys/ha tylko po co ? niech nowi się wykażą jak im tak za 3tys się opłaca

Opublikowano
7 godzin temu, Zenonim napisał:

I tak na końcu każdy dostanie 2/2 czy to milioner czy nierentowny.

Ten co ma 10 ha obsiewa i chodzi do roboty jeszcze i dlaczego ma być nie rentowny?  Co ma sprzedać temu co ma 100ha  bo mu malo 

dokładnie. wkurza mnie podbieranie sobie dzierżaw.

8 godzin temu, bialy2005 napisał:

7 godzin temu, bialy2005 napisał:

Uważasz że te wszystkie kiedyś niskotowarowki teraz wałki na zakup ziemi od rodzicow typu mala modernizacja to dobre posunięcie? Przez takie programy jest tylko gorzej.

Moim zdaniem gospodarstwa powinny być w przedziale 30-100ha z tego rodzinę można utrzymać, a jak masz więcej to pomyśl że komuś w ten sposób chleb zabierasz. w okolicy jest ksiądz co pola bierze w dzierżawy i robi bo to lubi... nie myśli o tym że zabiera chleb okolicznym rolnikom...

2 godziny temu, maciej napisał:

oj powiem wam że może się zdążyć. mając dużo kawałków sam czasami się muszę mocno zastanawiać czy już uprawiałem czy jeszcze nie

to bierz więcej pola, na pewno zapamietasz.

Opublikowano
3 godziny temu, maciej napisał:

oj powiem wam że może się zdążyć. mając dużo kawałków sam czasami się muszę mocno zastanawiać czy już uprawiałem czy jeszcze nie

W tym roku zapomniałem na jednej dzialce żyta, rozlać RSM 😅 także coś w tym jest 

17 minut temu, Pajej napisał:

dokładnie. wkurza mnie podbieranie sobie dzierżaw.

Moim zdaniem gospodarstwa powinny być w przedziale 30-100ha z tego rodzinę można utrzymać, a jak masz więcej to pomyśl że komuś w ten sposób chleb zabierasz. w okolicy jest ksiądz co pola bierze w dzierżawy i robi bo to lubi... nie myśli o tym że zabiera chleb okolicznym rolnikom...

to bierz więcej pola, na pewno zapamietasz.

Hmm to czemu jak sprzedajesz zboże to chcesz jak najwyższa cenę? Przecież kupujący z tego żyje i zabierasz mu chleb...

Opublikowano
5 godzin temu, Pajej napisał:

A dlaczego ci rolnicy sami nie poszli po te dzierżawy?

Opublikowano
8 godzin temu, Tomek90 napisał:

W tym roku zapomniałem na jednej dzialce żyta, rozlać RSM 😅 także coś w tym jest 

Hmm to czemu jak sprzedajesz zboże to chcesz jak najwyższa cenę? Przecież kupujący z tego żyje i zabierasz mu chleb...

To akurat słaby argument jak na rolnika. Rolnictwo to jest jedyna chyba branża gdzie nie ustala sie ceny sprzedazy swojego produktu. Cenę ustalają skupujący. 

• Like 1
Opublikowano
9 godzin temu, Tomek90 napisał:

Dobierz jeszcze ze 200 ha dzierżaw i bardziej zapomnisz. A ludzie od których weźmiesz będą stali pod sklepem i %

Opublikowano
9 godzin temu, Tomek90 napisał:

Niech ci ktoś pobierze trochę dzierżawy to zobaczymy jak będziesz cwaniakował

4 godziny temu, KlimekPL napisał:

A dlaczego ci rolnicy sami nie poszli po te dzierżawy?

Ja to piszę w kontekście podbierania dzierżawy

Opublikowano

A no w tym kontekście to się zgadzam. U nas też jest taki cwaniak, który próbował podbierać ziemię innym oferując wyższy czynsz niż obecny dzierżawca ale tak się złożyło, że żaden właściciel się nie skusił i zachował się honorowo. Ja dwa lata temu też wziąłem nieużytek 3 hektary za 1000zł całość i po dwóch tygodniach dzwoni do mnie właścicielka, że był właśnie ów człowiek i też chciał wziąć to w dzierżawę a jak się dowiedział, że się spóźnił to podwajał stawkę ale nie dogadali się. On daje atrakcyjne czynsze bo bierze nieużytki, zgłasza wszystko do ptaszkowego, kosi raz w roku i ma wyje...bane na wszystko. W innym przypadku wziąłem dwa hektary również nieużytku za darmo i również za jakiś czas mam info od właściciela, że tamten przyjechał i próbował go przekonać, żeby to jemu oddał.