Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Dnia 30.08.2020 o 09:18, michalcium napisał:

Może daj już spokój tym "krowiarzom" bo u mnie w okolicy najwyższa dzierżawę płaci "rośliniarz" 

a u nas opasiarz xd ( ten co opasy bydło chowa ) 

• Haha 1
Opublikowano
52 minuty temu, 5544332211 napisał:

W tej chwili aby dobrze wychodzić na bykach trzeba trzymać około 500 szt bo trzymając 20 to robimy dosłownie za 2 dolary  dziennie 

Powodzenia jak się nie opłaca 20 to tym bardziej 500 szt

Opublikowano
18 godzin temu, pafnucy napisał:

dużo hodujesz?

Od 10 lat nic wcześniej mieliśmy po 60-80 szt teraz ze znajomym gadałem to co napisałem sam mi powiedział . Zeszyt założył i wszystko zapisywał wyszło że na byku przez dzień wychodzi czystego zysku ale to dosłownie czystego około 50 groszy/dzień  ma obecnie 250 szt  i zamyka hodowle przechodzi na krowy 

Opublikowano (edytowane)

ja tam mam 7 byczków w różnym wieku i na utrzymanie tego wystarcza mi 30 arów qq 1ha łaki i patelnia wysłodków na zimę, + osypka dziennie zjadają 2x wiaderka 10 litrowe , pewnie jakbym liczył wszystko to za wiele nie zostanie ale z łąk orne nie zrobię bo za mokro

Edytowane przez Tigon
Opublikowano (edytowane)

Masz nie dużo ha ,pracy przy nich niewiele i dobre pare groszy,przy dużym areale / hodowli liczy się dokładnie co warto,

Edytowane przez miwigos
Opublikowano

Nie ma się co dziwić jak tyle dzierżawa ,  każdy oszukuje sam siebie na plonie a ten co pokaże jakie naprawdę są zboża i plony to śmieją się z niego że nie gospodarz . sam w życiu zbieram średnio pszenicy rok w rok około 8 t w słabszych latach 7-.7.5  . A niektórzy z yt pokazują że i pszenicy to nie 10-12 się kosi ale 13-15 teraz w tych latach . Chociaż oni to temat rzeka kiedyś można było się dowiedzieć czegoś a teraz reklamują drogi syf albo maszyny dostają za darmo i sobie je chwalą a wcześniej narzekali  . Śmieszy mnie ostatni strzał z pewną firmą maszyn której nazwa zaczyna się na B . Nagle kupuje je 4 panów którzy się znają i tłumaczą że tak wyszło z tym kupnem a nikt nie reklamuje niby tego - przypadek ? Osobiście nazwał ich bym szmaciarzami bo kłamią a pelikany łykają . 

Opublikowano
7 godzin temu, KlimekPL napisał:

W końcu ktoś szczery a nie tylko wszyscy wkoło gadają o 7-8 tonach

Na swoich działkach koszę 8t/ha i na dobrach dzierżawach a tu pole 20 lat nie widziało gnoju 2 razy je wygnoiłem użytkuję je chyba 5lat i widzę że jest nie oplacalne. Dzisiaj był zbajomy okolice białegostoku bierze w dzierżawe 28ha doplaty do połowu 

Opublikowano

dobry rok musi być i deszcz padać co chwila. Inaczej nawet obornik nic nie pomorze.

Opublikowano

hehe no jasne że ż z kropką. Ale co tam każdemu może się przytrafić 🙊