Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Bo tam gdzie tak płacą to ziemi zpuszczonej niema,tu wielkopolska inny świat,a jak kupuje taką ziemie nie wyżyłowaną bo młócą po 4-5 ton to jak dam jej wszystko to w pierwszym roku są już rekordy

Opublikowano

Czyli wychodzi około 3 tyś z dopłatami dla właściciela. Powiem szczerze - jakby u nas tyle płacili to ani chwili bym się nie zastanawiał tylko większość oddał w dzierżawę. Na szczęście/nieszczęście;) u nas ceny są w miarę normalne. Wczoraj ustaliłem i dobiorę 6ha po 200zł/ha  +jego dopłaty i podatek IV klasa.

Opublikowano

U mnie jasna sprawa,biorę dopłaty to oddaję za podatek,nie biorę dopłat to nic nie płace,jakbym miał płacić 2 tyś za ha,to bym już dawno zbankrutował ,za 3 tyś to też nawet bym się nie zastanawiał ,a pola są  III klasy :lol:

Opublikowano

piotrp88 masz racje ,u nas jest podobnie ,jest ,kawałek ziemi to by sie pozabijali ,aby uprawiać.Co do cen  to jak pisze kolega "nie"to jakiś koszmar ,ja mieszkam w sąsiednim powiecie i u nas stawki sa przez pół ,i klasy gleby podobne .Ja mam dzierżawę od wuja i jest za dopłatę ,wydaje mi sie uczciwa

Opublikowano

Takie z Was pistolety, że byście oddawali w dzierżawę a jak będzie chętny to dalej będziecie uprawiać :D u nas było tak samo, opowiadali, wystawiali w ogłoszeniach że oddadzą w dzierżawę czy sprzedadzą a jak jest konkretny klient to jednak nie bo oni wolą dalej uprawiać :)

Opublikowano

Chodzi mi o przetarg ofertowy na sprzedaż lub dzierżawę(powyżej 3 lata) z ANR i przyznawanie punktów;

1. Powierzchnia gosp. (im mniej tym lepiej?)

2. Odległość miejsca zamieszkania od nieruch. (im bliżej to lepiej?)

3. Powierzchnia gruntów nabytych z ANR (im mniej kupionych to lepiej?)

Opublikowano

U nas jak ktoś bierze dzierżawę to bierze i dopłaty.

Właściciel może dostać tylko na podatek gruntowy,w innym wypadku zarasta brzozami,klasa IV V.

No i tak powinno być a nie odwrotnie.

Opublikowano

to jest głupota ludzka że się przebijają aby tylko sąsiad nie wziął, potem zostaje marny grosz i ludzie narzekają jak jest źle i nic nie zostając, ale sami sobie robią pod górkę, też nie rozumiem co niektórych strajkujących i pokazywanie że ciągnik jest banku, jak się ma 10 ha i chce się ciągnik 100 km bo sąsiad ma 90 km, potem się w ogóle nie kalkuluje i na procent nie starcza

Opublikowano

Witam mam pytanie jest działka stowarzyszenia i nie ma do niej żadnych właścicieli gmina też nie może z tym  zrobić porządku uprawia ją jeden pseudo rolnik który mieszka w mieście i ma swoją działkę obok płaci podatek na działkę stowarzyszenia i mam pytanie czy mogę zacząć płacić podatek i to uprawiać czy on ma jakieś pierwszeństwo do tego ?

Opublikowano

Witam mam pytanie jest działka stowarzyszenia i nie ma do niej żadnych właścicieli gmina też nie może z tym  zrobić porządku uprawia ją jeden pseudo rolnik który mieszka w mieście i ma swoją działkę obok płaci podatek na działkę stowarzyszenia i mam pytanie czy mogę zacząć płacić podatek i to uprawiać czy on ma jakieś pierwszeństwo do tego ?

Chyba powinieneś zasiać przed nim , no i zebrać zanim on zbierze, albo zebrać co on zasiał i powiedzieć że to już twoje;). A tak na serio - ty pytasz poważnie? Boli cię że mieszka w mieście i zajmuje się rolnictwem i właśnie przez to chcesz go wysiudać z działki? Wstydziłbyś się zadawać takie pytania na forum.

Opublikowano

Kolego tylko że ten człowiek robi to tylko dla dotacji poza tym nie ma nic wspólnego z rolnictwem, myślę że prawdziwy rolnik zebrał by to co zasiał jak myślisz? A na tej działce było zasiane wysoko białkowe i nic nie zebrane.

Opublikowano

Mam takie pytanie, koło mojej łąki jest łąka której nikt nie użytkuje już 2 rok i nie wiem do kogo należy bo bym chętnie wziął  ja w dzierżawę problem z tym ze nikt nie wie do kogo  działka należy sąsiedzi nie wiedza bo pytałem, bylem w gminie to mi powiedzieli ze nie mogą powiedzieć bo ochrona danych osobowych, więc może wiecie gdzie dalej pytać by się coś dowiedzieć?