Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Ja nie dostałem , zadzwoniłem do biura powiatowego i powiedzieli mi ONW mam naiczone i jest decyzja natamiast obszarówki nie przekazali do zaliczki bo jest kontrola administracyjna? O co chodzi z ta kontrola? Jezeli ONW im pasuje to czemu nie obszarowka, dodam ze robiłem zmiany we wniosku bo z łubinu zrobiłem ugór.

Opublikowano

Dodałem działkę nowa, nie było mnie ma liście a zaliczkę dzisiaj dostalem.... o co w tym chodzi ? woj zachodniopomorskie powiat Choszczeński

Mogło Cię nie być na pierwszej liście jak pytałeś w BP. Końcem listopada były jeszcze dwie nieduże listy dodatkowe na zaliczki.

Sam się na taką załapalem.

Opublikowano (edytowane)

Od 1 grudnia 2015 r. realizowane będą płatności dla rolników, którzy ubiegają się o przyznanie tylko i wyłącznie:

jednolitej płatności obszarowej (do 7 ha),

płatności redystrybucyjnej,

płatności na zazielenianie,

płatności do krów,

płatności do bydła

płatność do kóz.

Jednocześnie rolnicy ci nie mogą podlegać dyscyplinie finansowej, czyli wysokość płatności nie może być większa niż równowartość kwoty 2 tys. euro, tj. 8 489,60 zł. Oprócz tego rolnicy nie mogą być wytypowani do kontroli na miejscu oraz nie mogą mieć pomniejszonych płatności np. z tytułu złożenia wniosku po terminie, złożenia zmian do wniosków, przedeklarowania powierzchni. Szacuje się, że ok. 30–35% rolników (ok. 450 tys. osó B) spełnia powyższe warunki.

W kolejnym etapie realizacji płatności obszarowych w lutym 2016 r., zostanie wdrożona funkcjonalność systemu informatycznego umożliwiająca pełną kontrolę administracyjną i naliczanie pozostałych płatności. Wtedy będą naliczane i sukcesywnie wypłacane płatności obszarowe dla kolejnych 35–40% rolników, czyli ok. 500 tys. osób, którzy złożyli wnioski o ich przyznanie wiosną 2015 r.

Na początki kwietnia 2016 r. wdrożony zostanie ostatni element systemu informatycznego umożliwiający naliczanie i wypłatę płatności bezpośrednich rolnikom podlegającym kontroli na miejscu oraz tych, którzy są zobowiązani do utrzymywania obszarów proekologicznych EFA.

Na zrealizowanie dopłat bezpośrednich za 2015 r., ARiMR ma czas, zgodnie z prawem unijnym, do 30 czerwca 2016 r. i z całą pewnością wywiąże się z tego zadania w tym terminie.

Czyli wyplaty doplat

grudzien styczen do 7ha

luty marzec         do 15ha

powyzej 15ha od kwietnia

Edytowane przez strzechu
Opublikowano (edytowane)

Jak wy szukacie się na tej liście? Szukałem się http://beneficjenciwpr.minrol.gov.pl tutaj i jestem tylko na 2014 rok.

fajna ta wyszukiwarka - sprawdziłem także sąsiadów :)

ciekawe, kiedy za 2015 będzie?

a'propos dopłat - brat miał zaliczkę, a ja tylko suszowe i pewnie za pół roku będę miał całość...

Edytowane przez jaroWM
Gość Profil usunięty
Opublikowano

co to jest płatnosc redystrybucyjna ?

to to samo co dodatkowa od 3ha ?

Opublikowano

Od 1 grudnia 2015 r. realizowane będą płatności dla rolników, którzy ubiegają się o przyznanie tylko i wyłącznie:

• jednolitej płatności obszarowej (do 7 ha),
  • płatności redystrybucyjnej,
  • płatności na zazielenianie,
  • płatności do krów,
  • płatności do bydła
  • płatność do kóz.

Jednocześnie rolnicy ci nie mogą podlegać dyscyplinie finansowej, czyli wysokość płatności nie może być większa niż równowartość kwoty 2 tys. euro, tj. 8 489,60 zł. Oprócz tego rolnicy nie mogą być wytypowani do kontroli na miejscu oraz nie mogą mieć pomniejszonych płatności np. z tytułu złożenia wniosku po terminie, złożenia zmian do wniosków, przedeklarowania powierzchni. Szacuje się, że ok. 30–35% rolników (ok. 450 tys. osó B) spełnia powyższe warunki.

W kolejnym etapie realizacji płatności obszarowych w lutym 2016 r., zostanie wdrożona funkcjonalność systemu informatycznego umożliwiająca pełną kontrolę administracyjną i naliczanie pozostałych płatności. Wtedy będą naliczane i sukcesywnie wypłacane płatności obszarowe dla kolejnych 35–40% rolników, czyli ok. 500 tys. osób, którzy złożyli wnioski o ich przyznanie wiosną 2015 r.

Na początki kwietnia 2016 r. wdrożony zostanie ostatni element systemu informatycznego umożliwiający naliczanie i wypłatę płatności bezpośrednich rolnikom podlegającym kontroli na miejscu oraz tych, którzy są zobowiązani do utrzymywania obszarów proekologicznych EFA.

Na zrealizowanie dopłat bezpośrednich za 2015 r., ARiMR ma czas, zgodnie z prawem unijnym, do 30 czerwca 2016 r. i z całą pewnością wywiąże się z tego zadania w tym terminie.

Czyli wyplaty doplat

grudzien styczen do 7ha

luty marzec         do 15ha

powyzej 15ha od kwietnia

Standardowo Ci co mają więcej ha mają zawsze pod górkę :)

Opublikowano

Nie wiem czy już ktoś o tym pisał, mianowicie przeczytałem chyba na jakiejś stronie agencyjnej

(dokładnie nie pamiętam) , że umowa na system informatyczny była na początku na kwotę 10 mln zł, potem nagle

się okazało ( jeszcze przed wyborami), że się firma nie wyrabia i z kasą i terminem. I podpisali aneks na 

bagatela dodatkowe 34 mln zł. A systemu jak nie było tak nie ma.

A oczywiście po tyłku dostaną beneficjenci, bo winnych pewnie nie będzie, tylko ktoś się nieźle wzbogaci.

Ja tez na razie nie dostałem ani grosza i podobnie jak inni nie liczę na prezent świąteczny.

pewnie po raz kolejny przyjdzie wydać kasę wtedy, gdy już będzie po wszystkich podwyżkach(ich nigdy nie brakuje).

Ale cóż począć, tak u nas w kraju dba się chyba o wszystko ;[

Opublikowano

no z tym systemem to tezczytałem że najpier podpisali umowe na 10mln jako że miała to byc modernicacja strego systemy. Niby póznij okazało się ze nie da sie tego wykonac i podpisali aneks  na dodatkowe 34mln na budowe od podstaw. Ale i tak z ASSECO dali du..py bo nie wyrabija sie w czasie ciekawe czy nalicza im za to kary. te terminy wdrazania systemy to tez moga sie przeciagac  napisac to i ja moge ze zrobie system do 22.lutego 2016 ale czy zrobie  ?

Opublikowano (edytowane)

brak jakichkolwiek kontroli, nowe działki w tym roku, złożone ponad 25 ha i zaliczek brak. Ma ktoś pomysł z czym może to się wiązać ? 

Edytowane przez kierowiec