Skocz do zawartości

Polecane posty

szymi4512    1

Witam, mam problem odnośnie przedniego napędu. Mianowicie, podczas zatrzymywania się na skrzyżowaniu( naciśnięcia hamulca i jego puszczeniu) po puszczeniu pedału hamulca słychać bardzo głośne trzaśnięcie( strzelenie) w napędzie, aż się cały ciągnik zatrzęsie. Nie wiem dokładnie skąd dochodzi ten trzask tzn. czy z przodu czy w tej przystawce co odchodzi od skrzyni, ale ta przystawkę rozbierałem i jest wszystko ok tzn koła zębate są w porządku.

Poradźcie co może być przyczyną tego huku, może ktoś miał podobny problem w innym ciągniku

 

Pozdrawiam


Przepraszam za ortografie, nigdy nie byłem w tym dobry ;P

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Rad607    0

też mam podobny sprzęt ale jest ok ..no to na pewno niczego dobrego nie wróży musisz sprawdzać wszystko po kolei i nie jeździć tak bo może się coś więcej posypać a wierz mi części do tego są drogie

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
dawid2m    0

W robocie mam podobny przypadek podobny, w MF 6110. Po jeździe na wysokich obrotach i puszczeniu gazu (przy hamowaniu również) ciągnik gwałtownie hamował i właśnie strzelało ale w tylnim moście. Okazało się, że posypało się łożysko stożkowe na wale atakującym. Zepsute łożysko wytarło obudowę mostu tak, że w miejscu gdzie wchodzi łożysko zrobiło się jajo.

Edytowano przez dawid2m

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Wiadomość z agroFakt.pl

markus1    2

Spokojnie mam takie cudo,i jest podobnie przy hamowaniu załącza się przedni napęd na sprzęgle kłowym.Puszczając hamulec puszcza sprzęgło i naprężenie między przednią a tylnią osią daje huk.Dzieje sie tak przy gwałtownym hamowaniu lub gdy nie są idealnie zgrane napędy.Takie moje spostrzeżenie.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
darkdevil    10

w moim 375 jest podobnie po naciśnięciu hamulca czasem strzeli lewe koło a zaczęło się to po tym jak musiałem naprawić właśnie tą przystawkę bo sprzęgło kłowe było objechane i przepuszczało jak miało ciężej i te fasolki się rozleciały i od tamtej pory tak się dzieje z tym zgraniem napędów coś w tym może być bo czasem jak się wyłącza napęd to strzeli a czasem nie najlepiej jak są koła na wprost a co do hamowania to ja rozpiąłem hamulce i hamuje tylko lewym kołem wtedy przedni napęd się nie włącza

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
pawel5314    1

mam 390 problemu tego nie mam, ale sugeruję sprawdzic synchronie dzialania hamulcow, jak bedzie hamowało jedno kolo to czesc napedu moze sie przenosic na przedni naped9 dlatego ten stuk na skrzynce rozdzielczej)  bo przy hamowaniu zalacza sie przedni naped aby byla wieksza skutecznosc hamowania kosztem zywotosci przekladni:( był to bodajże wymóg w rejonach górskich i krajach skandynawskich gdzie w przyczepach uzywano hamulcow najazdowych i hydraulicznych, przez co w wiekszosci ciagnikow zastosowano sprzezenie napedów podczas hamowania

 

 

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Bądź aktywny! Zaloguj się lub utwórz konto

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się


  • Podobna zawartość

    • Przez DumBass
      Witam użytkownikow, mam takie pytanko mianowicie czy w ładowarce teleskopowej jcb 526s z 1999 roku jest w jakis sposób rozłączany napęd jednej osi ? Mam na oku taką ładowarkę i sprzedawca powiedział że ogólnie caly czas jest rozłączony i ciągnie jedna oś a w momencie poślizgu kol tej osi załącza sie druga. Jechalem nią po drodze i faktycznie nie slychac "wycia" podczas jazdy tak jak to jest z załączonym napedem. Wie ktos na 100% jak to jest ? Pozdrawiam.
    • Przez Galorek1
      Witam,
      Niedawno kupiłem Case CS 94 z 2002r. Mam mały problem, przedni napęd się nie rozłącza, ciągnie cały czas nie ważne czy przełącznik jest załączony czy nie.
      Jak myślicie od czego zacząć szukać przyczyny..? czy może to wina przełącznika czy coś poważniejszego..?
      Z góry dzięki za wszelkie odpowiedzi.
    • Przez Zetorek11245
      Witam wszystkich, niedawno kupiłem zetora 11245 wszystko działa tak jak powinno. Ale ostatnio zauważyłem że podczas cofania przód nie ciągnie a do przodu działa wszystko normalnie. Ktoś z was spotkał się z taką sytuacją? Czym to może być spowodowane? 
      Piszę na tym forum dlatego że nigdzie nie znalazłem takiego tematu. Jeśli coś napisałem nie w tym wątku/dziale z góry przepraszam. 
      Dzięki za rady/odpowiedzi  
    • Przez ŁukaszKasprzyk
      Witam szukam foty, jak wyglada naped kółek wysiewajacych w siewniku nordsten lift-matic cld. (koła zebate i łancuch)
      Niestety u mnie  maczał palce jakis stolarz,chce to ogarnac sensownie.
      siewnik kupiony w tamtym tygodniu.
      bede wdzieczny za pomoc.
      foto z tej perspektywy.

    • Przez bob124a
       
      witam mam problem z mf 3050 nie da sie wyłączyć przedniego napędu .Po skończonej robocie na polu próbowałem wyłączyć naped  ale sie nie dało wróciłem do domu zgasiłem ciągnik , zapłon a kontrolka od napędu cały czas swieci. wczoraj też robiłem w polu cały dzień i napęd  działa ale nadal nie da sie go wyłączyć zauważyłem też że nie da sie właczyć blokady i nie  świeci kontrolka od ciśnienia oleju a poza tym raczej wszystko działa .co może być? gdzie szukać usterki?  
      dzisiaj patrzyłem bezpieczniki sa wszystkie dobre, czujnik sprzęgła ok. stopu też jest dobry.włącznik napędu ok. byłem przy przełączniku to odpiołem komputer a ona nadal świeci. pod ciągnikiem niby wszyskie kable dobrze .Jeszcze tylko nie patrzyłem tych elektrozaworów bo nie wiem który to i nie wiem jak się za niego zabrać i czujnika ciśnienia oleju bo też nie wiem gdzie go szukać 
×

Ważne informacje

Używamy plików cookies, aby poprawić funkcjonowanie strony Agrofoto.pl. Pliki cookies dopasowują treść strony, w tym wyświetlanych reklam, do indywidualnych potrzeb i zainteresowań użytkownika, pozwalają nam również zrozumieć, w jaki sposób korzystasz z naszej strony. Korzystanie z Agrofoto.pl bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim urządzeniu końcowym. Możesz dokonać w każdym czasie zmiany ustawień dotyczących cookies. Więcej szczegółów w naszej Polityce prywatności i plików cookies.