Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano

Witajcie.

Potrzebuje wiedzieć za ile moge wystawić Schładzalnik na mleka na allegro, tzn. kompletnie nie orientuje się w cenach takich urządzeń, a czym prędzej muszę sprzedać 330litrowy schładzalnik firmy Alima-Bis z roku 2007. Szkoda mi go sprzedawać, bo mam go od nowości i jest idealnym stanie. Ale już jest u mnie za mały.

Jeżeli ktoś się w cenach orientuje to prosze o podpowiedz, nie chciałbym oddać go za darmo, a z drugiej strony trzeba by poszedł czym predzej...

Opublikowano

wymieniam zbiornik po niedzieli cysterna 1700l samomyjąca ALFA ale mam pytanie dysze myjące są dwie w mieszadle czy to dobrze umyje bo słyszałem że też te dysze w innych zbiornikach są umieszczone gdzie indziej a więc jak to jest z tym myciem może ktoś doradzi coś podpowie .

Opublikowano

Kupilismy używany 800 litrow , chlodzi 3 h (1 udoj okolo 100 litrow), nie za dlugo chlodzi?? bo nie mogo zmniejszyc drobnoustrojow w mleku poniżej 100 tys , zadna higiena nie pomaga.

Opublikowano

Wszystko jest myte jak poprzednio ,przez ostanie 20 lat raz do roku czasami przekroczy, badałem w białymstoku jeszcze nie schlodzone to wyszlo ok. wydaje mi sie że to zbiornik. Pobiore jeszsze raz po udoju i na wieczór czy bedzie taki sam wynik.

Opublikowano

sprawdz czy chlodnica jest czysta to tak na poczatek jak cos to przedmuchaj sprezarka dla pewnosci bo to troche dlugo a jak robisz zaczynasz dojenie i wlaczasz baniak czy wczesniej przed wlaniem mleka na kilka minut wlaczasz? jak to nie pomoze to sprawdz zawartosc gazu i sprezarke moga to byc pierwsze oznaki padania sprezarki czego osobiscie ci i nikomu nie zycze $$$

ps kolego a kiedy wymieniales gumy strzykowe ??? doisz dojarka przewodowa ???

Opublikowano (edytowane)

Kumpel miał kiedyś taki przypadek, że miał dwa zawory w zbiorniku tzn. jeden ten normalny zamykany na zewnątrz z rączką i drugi w postaci takiej kuli gumowej w zbiorniku. Po kilku latach ta gumowa kula sparciała i mleko przedostawało się przez nią do tej przestrzeni między nią a drugim zaworem gdzie było nieschłodzone i mnożyły się na początku setki a później już miliony (lato) bakterii. Druga rzecz sprawdź poziom gazu bo żeby 100l chłodziło aż 3h to trochę długo. zwłaszcza, że u mnie 1000l zbiornik kończy obecnie chłodzenie (przy pierwszym dojeniu) 170l w ok. 30 min po skończonym doju. Dój trwa z jakieś 45min do 1h

Edytowane przez kokoman0
Opublikowano (edytowane)

W każdej instalacji chłodniczej powinien być wziernik, to takie ustrojstwo z szybka przez która widać przepływ czynnika chłodzącego. Jeżeli jest, to zobacz czy chłodziwo przepływa podczas pracy agregatu. Brak czynnika chłodzącego to jedna z przyczyn tak długiej pracy. Inne to: zapchany odwadniacz, lub zapchana dysza parownika, wszystkie te rzeczy przerabiałem, stawiam na zapchany odwadniacz.

Edytowane przez agromatik
Opublikowano

Kupilismy używany 800 litrow , chlodzi 3 h (1 udoj okolo 100 litrow), nie za dlugo chlodzi?? bo nie mogo zmniejszyc drobnoustrojow w mleku poniżej 100 tys , zadna higiena nie pomaga.

Stanowczo za długo chłodzi ,taki zbiornik powinien tą ilość mleka wychłodzić w 1-2 godzin max . Jaki to jest zbiornik ,wannowy czy okrągły ? Czy na płaszczu czy na rurkach ? Przy takim czasie schładzania ,możesz na głowie stawać i bakterie będą wysokie .

Opublikowano

Stanowczo za długo chłodzi ,taki zbiornik powinien tą ilość mleka wychłodzić w 1-2 godzin max . Jaki to jest zbiornik ,wannowy czy okrągły ? Czy na płaszczu czy na rurkach ? Przy takim czasie schładzania ,możesz na głowie stawać i bakterie będą wysokie .

Zbiornik jest okragły na płaszczu ale ma pewnie 30 lat.

Opublikowano (edytowane)

Mój też wiekowy ,też na płaszczu ,tylko że wanna ,ale chłodzi super . Musisz ,wezwać fachowca ,bo na prąd nie wydołasz . Coś jest nie tak ,ja kiedyś miałam belgijską wannę na rurkach i też mi długo chłodziła . Wezwałam fachowca i się okazało ,że ma oberwane rurki ,praktycznie nie do naprawienia ... U Ciebie ,pewnie wina leży po stronie agregatu ,może po prostu za mało wydajny ...Słyszałam też opinie ,że wanny szybciej chłodzą ,bo większa powierzchnia w nich chłodzi mleko ,natomiast w okrągłych tylko chłodzi dno . Ale większość fachowców twierdzi zgodnie ,że każdy zbiornik zalany do ilości 1/4 pojemności powinie wychłodzić w max 2 godziny ,latem może trochę dłużej jak są upały ,ale to raczej oczywiste .

Edytowane przez Gość
Opublikowano

Mój też wiekowy ,też na płaszczu ,tylko że wanna ,ale chłodzi super . Musisz ,wezwać fachowca ,bo na prąd nie wydołasz . Coś jest nie tak ,ja kiedyś miałam belgijską wannę na rurkach i też mi długo chłodziła . Wezwałam fachowca i się okazało ,że ma oberwane rurki ,praktycznie nie do naprawienia ... U Ciebie ,pewnie wina leży po stronie agregatu ,może po prostu za mało wydajny ...Słyszałam też opinie ,że wanny szybciej chłodzą ,bo większa powierzchnia w nich chłodzi mleko ,natomiast w okrągłych tylko chłodzi dno . Ale większość fachowców twierdzi zgodnie ,że każdy zbiornik zalany do ilości 1/4 pojemności powinie wychłodzić w max 2 ha ,latem może trochę dłużej jak są upały ,ale to raczej oczywiste .

zbiornik okragly chłodzi na polowie płaszcza a nie samo dno

co do czasu schlodzenia w moim 3400l zawsze sa to 3h.

Podobnie jest w nowym Westfalii znajomego 5300l

Opublikowano

Tu jest rozmowa o zbiorniku 800 l i 3 h chłodzenie to stanowczo za długo . Jesteś kolego pewien ,że okrągłe zbiorniki takie własnie np. 800 l chłodzą na połowie płaszcza ? Ja osobiście tego nie widziałam ,ale ktoś tu się nie zna ,albo Ty ,albo panowie którzy zajmują się serwisem takich zbiorników . Komu wierzyć hm.......? Chyba że są takie i takie .

Opublikowano

Tu jest rozmowa o zbiorniku 800 l i 3 h chłodzenie to stanowczo za długo . Jesteś kolego pewien ,że okrągłe zbiorniki takie własnie np. 800 l chłodzą na połowie płaszcza ? Ja osobiście tego nie widziałam ,ale ktoś tu się nie zna ,albo Ty ,albo panowie którzy zajmują się serwisem takich zbiorników . Komu wierzyć hm.......? Chyba że są takie i takie .

zwracam honor:)

myslałem że okrągły to cylindryczny

po prostu źle skojarzyłem,

Opublikowano (edytowane)

sprawdz czy chlodnica jest czysta to tak na poczatek jak cos to przedmuchaj sprezarka dla pewnosci bo to troche dlugo a jak robisz zaczynasz dojenie i wlaczasz baniak czy wczesniej przed wlaniem mleka na kilka minut wlaczasz? jak to nie pomoze to sprawdz zawartosc gazu i sprezarke moga to byc pierwsze oznaki padania sprezarki czego osobiscie ci i nikomu nie zycze $$$

ps kolego a kiedy wymieniales gumy strzykowe ??? doisz dojarka przewodowa ???

Gumy były ok , dojarka bankowa, sprawa sie wyjasnila wina zbiornika , jak temperatury spadły do -15 wychodzi ok .

Edytowane przez rado81