Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Jakie zbiorniki(schladzlniki) waszym zdaniem sa najlepsze tzn firma, czy plaskie okragle sa lepsze od wysokich okraglych(tempo schladzania), najczestsze awarie, czy warto kupic starsze zbiornik czy nowe,itd.....co komu przyjdzie na mysl z uzytkowaniem zbiornikow:)pozdrawiam

Opublikowano

Z używanymi to trzeba uważać. Kiedyś kupiliśmy 400l zbiornik Alfa Laval używany, non stop schodził gaz, i raz po wieczornym udoju był pełen, rano wstaliśmy a zbiornik jeszcze chodził, patrzymy na mleko a tam się skwasiło ile to potem roboty było. Zbiornik ten poszedł na odstawke, i kupiliśmy z mleczarni zbiornik 800l okrągły z nowym agregatem a tylko stary był zbiornik daliśmy 10 tyś. użytkujemy go już dwa lata i zero awari (odpukać). wLato po udoju 150l chłodzi w 1.5godz teraz troche szybciej

Opublikowano

ja kupiłem używany też Alfa Laval tyle że z niemiec i bardzo go sobie chwalę.Pojemność 400 litrów teoretycznie ale jakieś 440 do niego wejdzie.. Nigdy nie miałem żadnej awarii tylko na początki zbyt mocno chłodził i po pierwszym udoju zamarzało mleko na dnie i mieszalnik troszke o to ocierał ale teraz jest wszystko ok. Bardzo szybko chłodzi, nic nie kapie, nie ucieka gaz..poprostu zero awarii.

Opublikowano

Ja mam A-Lima Bis 250l- jak narazie bezawaryjny.

Jest to schładzalnik otwarty okrągły- w sam raz dla mnieszych gospodarstw :D

Nie miałem też, ani nie mam problemów z właściwą temperaturą mleka :D

Opublikowano

ja mam kupiony nie dawno(ale używany z 2004 r.) 5000 litrowy zbiornik z A-lima Bis,550 litrów(pierwszy dój po myciu) schładza w 40 min,.a myje się w 20.

Gość Profil usunięty
Opublikowano

Najlepiej kupić nowy Alfa Laval. moim zdaniem to najleprza firma.:D

Gość Profil usunięty
Opublikowano

My mamy zakupiony na jesień używany zbiornik Alfa Laval 1500 litrów. Jest on okrągły podłużny. Bardzo dobrze schładza mleko...

Gość Profil usunięty
Opublikowano

A gdzie trzymacie agregaty? Na zewnątrz czy w wewnątrz, ja trzymam na zewnątrz...

Opublikowano

U nas mleko chłodzi 1000 litrowy Frigomilk (prod. włoska). Wcześniej mieliśmy tej samej firmy ale o pojemności 430 litrów. Chodził bezawaryjnie przez ładnych parę lat, ale w pewnym momencie okazał się za mały. Na obecny też nie narzekam. Kilka razy się tylko zdarzyło, że się "zawiesił". Ale wtedy "reset" i wszystko jest w porządku. Agregat mam wewnątrz zlewni.

Opublikowano

ja mam uzywany zbiornik o pojemnosci 400l, niestety nie ma na nim naklejki wiec nie wiem jakiej jest firmy. wiem tylko ze zostal sprowadzony z francji. Jak narazie spisuje sie ok. nie liczac uszkodzenia agregatu z powodu burzy (nowy kosztowal ok 1000zł). sąsiad kilka lat temu kupił nowy Alfa - Laval tez 400L i jest z niego bardzo zadowolony. Do tej pory nie miał z nim żadnych problemów

Opublikowano

Ja kopiłem w ubiegłym roku używaną chłodnię Alima Bis 1600 litrów i jak narazie nie mam zastrzeżeń co do schładzania. Przedtem miałem Alfa Laval 1000 litrów (była kupiona nowa) i tez dobrze się sprawowała ale miała kilka usterek takich jak rozregulowany komputer czy uszkodzony agregat ale po za tym to była dobra chłodnią. Musiałem ja sprzedać bo mleko mi się nie mieściło.

Opublikowano

My w sierpniu wzięliśmy nowy delaval 3000l to 1300l chłodzi 40 minut ale w dzień to góra dwa razy włączy się...Mycie trzy cykle łączny czas około 30min...Bez awarii ten zbiornik jest godny polecenia..:):)

Opublikowano

My od 3 lat mamy 600l alfa laval używaną, dwa lata temu spaliła się sprężarka(upaliła się jedna wsówka i chodziła na 2 fazach) od tamtej pory nie ma z nim problemów, wcześniej mieliśmy francuski JAPY (320l) sześć lat chodził bez dopuszczania freonu.

Opublikowano

Ja posiadam zbiornik firmy Alfa Laval 1200l i jestem bardzo z niego zadowolony. Była jedna awaria popsuł się komputer sterujący. Wcześniej tez miałem zbiornik tej firmy i też sprawował się bardzo dobrze. ;)

Opublikowano

Ja mam zbiornik Alfa Laval Agri od 3 lat kupiłem używanego z rocznika 1997 zbiornik z 2 lata stał w garażu po zakupie siadła cewka a później sterownik ale nie narzekam po wymianie tych części chodzi bez zarzutów.

Opublikowano

Rako mieszadło chodzi cały czas przy chłodzeniu po schłodzeniu mleka włącza się co jakiś czas.

My mamy Japy stary dość już (kupiony dawno używany) był przeciek a za bardzo się nie znali i długo chłodził aż padła sprężarka i mieszadło po wymianie i uszczelnieniu chodzi już z 6 lat

gwedffgdsxdfs na miarce mam też podziałkę na cm i na przykład 40cm czyli 400mm oznacza 407 litrów 505mm -512 l zawsze + 7 . A u Ciebie nie wiem może podobnie wlej trochę odmierzonej wody z 50-100 l i będziesz wiedział

Opublikowano

Koledzy interesują mnie ceny zbiorników na mleko o pojemności 4000 litrów, w grę wchodzą tylko nowe proszę o jakieś konkrety co do ceny i jaka firma najlepsza:D Jak na razie stawiamy na DeLaval ale nie koniecznie musi być z tej firmy

Opublikowano

Przymierzamy się do zmiany swojego zbiornika (600l) na większy najprawdopodobniej używany 1200l i zastanawiam się który będzie lepszy wannowy czy okrągły, która konstrukcja się lepiej sprawdza, który szybciej chłodzi, i jakie firmy polecacie

Opublikowano

Wannowy chyba jest lepszy, bo i myć wygodnie.

My mamy francuski JAPY 1100 litrów. Kupiliśmy go ze 7 lat temu używany. Ma chyba z 30 lat ale uszkodził się tylko sterownik. Zapłaciliśmy 170zł. Ostatnio trochę chłodnica się zanieczyściła bo trochę długo chłodzi.