Skocz do zawartości

bialy2005
Czego dotyczy dyskusja?

To jest test automatycznego opisu dyskusji

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano

jak się sieje w zimną ziemię to znowu wschody się wydłużają i czasami ktoś kto posiał tydziń później to ma kukurydzę wcześniej na wierzchu :) a i jednak przy wyższej tempperaturze ładniej ona startuje, a przy chłodzie ledwie rusza i możee się odbarwiać, ja mam zimne ziemie gliniaste także pośpiech nie wskazany

Opublikowano

posiałem wczoraj kuku i w podsiewacz dawałem fosforan, i wyszło mi około 110 kg/ha a miało być 150. Czy mogę teraz pozostałą ilość wysiać pogłównie i ewentualnie po wschodach roślin?

Opublikowano (edytowane)

To zależy czy chcesz uzupełnić bardziej fosfor czy azot? Jak azot to lepiej jak będzie 4-6 liści po prostu podsiej mocznikiem :)

Edytowane przez milanreal1
cytowanie poprzedniego posta
Opublikowano

To zależy czy chcesz uzupełnić bardziej fosfor czy azot? Jak azot to lepiej jak będzie 4-6 liści po prostu podsiej mocznikiem :)

bardziej fosfor, tylko czy on się jeszcze zostani wykorzysany przez rośiny i czy ewentualne nie uszkodzi wschdących roślin?

Opublikowano

witam jak ustawic podsiewacz w monosemie bo aktualnie dwa jest 7cm obok kuku, jeden 4 cm i jeden 1 cm obok, no i jaka glebokosc siewu nawozu i kukurzdzy. Mam zamiar siac 200 polidapu.

Opublikowano

adob ma bardzo dobre odżywki, napewo lepiej zaniwestować 200 zł na liścia niż 200 zl na mikrogranulat taka jest moja opinia. Jak jeszcze raz ktoś napisze czy może dać mocznik w podsiewacz nie czytajac tego tematu to ja sie wypisuje z tego forum

Opublikowano

posiałem wczoraj kuku i w podsiewacz dawałem fosforan, i wyszło mi około 110 kg/ha a miało być 150. Czy mogę teraz pozostałą ilość wysiać pogłównie i ewentualnie po wschodach roślin?

Zostaw sobie ten fosforan na przyszły rok. Podaj z dwa razy dolistnie fosfor, dorzuć cynk,siarczan i mocznik i będzie ok.

Opublikowano

Lepiej nie robić takich miksów bo mogą pozapychać sie dysze.Lepiej prysnąć fosfor z mikro na piewszy raz a później siarczan +mocznik+mikro np.Kiedyś zmieszałem fosfor ze wszystkim to musiałem ciągle dysze czyścić.

Opublikowano

Mam pytanie kupiłem nawóz w październiku, był owinięty folią bo zamawiałem z agroloku. I mam takie pytanie co mogę zrobić jak teraz okazało się że jest przeterminowany warto walczyć o coś ?

Opublikowano

a to zależy czy w chwili kupna był przeterminowany i druga sprawa czy był sprzedawany w promocji czy w normalnej sprzedaży, jak w "promocji" to ciężka sprawa, a jeśli bez promocji i w chwili zakupu był przeterminowany to trzeba się zwrócić do sprzedającego o zwrot pieniędzy lub wymianę towaru na płnowartościowy, chociaż ciężko jest dochodzić jeśli zakup był pół roku temu, a kolejna sprawa że nawozy tak w praktyce to właściwiee i trochę po terminie zazwyczaj nie tracą wartości więc pytanie czy warto dochodzić ale ogólnie jak ci się nudzi to możesz :)

Opublikowano

Byl przeterminowany podczas zakupu. Dochodzic mi sie nie chce,ale moze cos zwroca

podstawa czy masz jakiś dowód zakupu, jak masz czas i chęci to zawsze jak się nie da dogadać ze sprzedawcą to UOKiK pozostaje :)

Opublikowano

Lepiej nie robić takich miksów bo mogą pozapychać sie dysze.Lepiej prysnąć fosfor z mikro na piewszy raz a później siarczan +mocznik+mikro np.Kiedyś zmieszałem fosfor ze wszystkim to musiałem ciągle dysze czyścić.

Co to był za fosfor taki w płynie ? W tamtym roku pryskałem takim zrobiłem miksa z innymi środkami i miałem pozapychane końcówki myslałem ze to przez siarczan ze przysech a teraz tak czytając Twój post przypomniałem sobie o tym i możesz mieć racje.

Opublikowano (edytowane)

Dzisiaj zasiana dwa kawałki 1.65ha 500kg wschodnie npk 150kg sól 375kg mocznik 200kg polidap w podsiewacz. odmiana silvestre

i 1.15 ha 300 kg wschodnie npk 100kg sól i 150kg saletrzak 200kg mocznik 150 polidap w podsiewacz.To pole okazało się większe niż miło być i na kawałku dosiane ze 20ary odmiana kws silvinio reszta kws eco

Edytowane przez karolr2
Opublikowano

knoro93,tak to był fosfor w płynie a dokładnie Foliq P zmieszany z Mocznikiem i siarczanem chyba +mikro .Na opakowaniu jerst napisane że nie miesza sie z siarczanem mg,ale jak zmieszałem z mocznikiem bez siarczanu tez cos takiego sie stało.Nie wiem czy miałem pecha czy jakies paprochy sie wytrąciły z węża..ale nigdy juz nie zmieszam Fosforu z niczym oprócz mikro,mam za małą cierpliwość żeby co pare metró stawać i czyścić czyścić...