Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

• Root Admin
Opublikowano
3 minuty temu, soltys48 napisał:

ło Matko Bosko🤣

Na tarczach 26 nie poszalejesz z prędkością, ja kupiłem 26 fi5,5, do sorga mam 1,5mm i 52 otwory

cała sekcja nawozowa jest zgnita, on stał z 50kg nawozami w srodku, wiec z miejsca łozyska, łancuchy, wszystko daje nowe,

sekcja nasienna tez wszystkie elementy robocze daje nowe.

czemu na tarczy 26 nie poszaleje? dokładnie takie były, wiec identyczne kupiłem. ja sieje 7.5ha kuku to jakoś to posieje :P

• Root Admin
Opublikowano
19 minut temu, soltys48 napisał:

No posiejesz ale wolniej, wg mnie lepsza jest 36

zobaczymy, tym siewnikiem ile realnie można jechać? i ile posiać na godzinę? Pole wdzięczne - 400m długie

Opublikowano

sieje w godzinę lekko ponad hektar średnio, działki różne

nie mam licznika ile km/h to nie powiem z jaką szybkością. Najwyższą wydajność jaką osiagnąłem to 1,7ha/ha ale malutko nawozu pod korzeń, bo właśnie niezbyt duży zbiornik nawozowy trochę ogranicza wydajność

• Root Admin
Opublikowano

Tylko. Teoretycznie powinno być 3ha, ale uwrocia, tankowanie, jakieś sprawdzenie siewnika, czy wszystkie lejki sieją. Średnio zrobić 1.8 to już dla mnie jest wyczyn

Opublikowano
2 godziny temu, john_deere7430 napisał:

Zgadza się tylko w tym sezonie z niektórych działek wyjechało 16-17t/ha , co prawda zakładam plon na poziomie 14ton ale jak warunki podpasuja i ma z czego pociągnąć to plony bywają wyższe dlatego wole dać więcej żarcia żeby było w razie potrzeby i uzupełnić tez trzeba po tym co wywiozłem . Pytam się dlatego ze wcześniej kuku była siana w ST a teraz wszystko ma iść w bezorce i dlatego inaczej muszę podejść do nawożenia ..

Mi w tamtym roku wyjechało 15,1t i w tym niby mega dobrym roku sypała 2t mniej niż rok temu, jak nie chcesz odczuć spadku to trzeba by było już teraz polifoskę rozsiewać, tak hamerykańce robią, w ST w redlice idzie P K 

• Root Admin
Opublikowano
2 minuty temu, soltys48 napisał:

i to accordem?

mi haśką na miekko wychodzi ponad 2,ha, 1,5ha to małym ciągnikiem i 2,5 zestaw

bez znaczenia czy poprzednim czy teraz accordem, ale accordem to bardziej 8-9 jeżdze niż 10. 10 to tylko u kolegi, ale on po orce chyba 3x agregatem robił :P

u siebie jak wjeżdzam na świeżo orane to stednio 8 idzie

Opublikowano
6 minut temu, Murphys napisał:

Mi w tamtym roku wyjechało 15,1t i w tym niby mega dobrym roku sypała 2t mniej niż rok temu, jak nie chcesz odczuć spadku to trzeba by było już teraz polifoskę rozsiewać, tak hamerykańce robią, w ST w redlice idzie P K 

Myślałem żeby zrobić typowo amerykańsko dwuetapowo ST czyli teraz zrobić pasy z nawozem a na wiosnę wjazd samym siewnikiem w te pasy ale same duże działki i nie ma gdzie takiego doświadczenia zrobić żeby sprawdzić jak to wyjdzie ;)

Opublikowano
Dnia 30.11.2021 o 20:14, MichalP napisał:

Panowie musze zwapnować pole  pod kukurydze, 

Pytanie moje jest  czy   ktoś stosował wapno z kopalni Wszachów ?  Są na temat tego wapna skrajne opinie, od tego że grube, po to że idealne 

Ewentualnie Radkowit ? 

Dnia 30.11.2021 o 20:14, MichalP napisał:

Panowie musze zwapnować pole  pod kukurydze, 

Pytanie moje jest  czy   ktoś stosował wapno z kopalni Wszachów ?  Są na temat tego wapna skrajne opinie, od tego że grube, po to że idealne 

Ewentualnie Radkowit ? 

Radkowid premium syp.

Opublikowano

Saletrzak też jest świetny pod agregat bo dłużej się rozpuszcza a w początkowowej fazie kukurydza nie potrzebuje dużo azotu. Najlepszym rozwiązaniem byłoby lać rsm w fazie 7-8 liści wężami

Opublikowano

robiłem kiedyś saletra plus mocznik a sąsiad sam mocznik i moja qq na starcie o wiele ciemniejsza ale później jednak stay green szybciej ucieka, teraz daje mocznik plus saletrzak i jest optymalnie,niby formy azotu te same ale widać że działa dłużej i bardziej liniowo.

• Root Admin
Opublikowano
maciej napisał:

Saletrzak też jest świetny pod agregat bo dłużej się rozpuszcza a w początkowowej fazie kukurydza nie potrzebuje dużo azotu. Najlepszym rozwiązaniem byłoby lać rsm w fazie 7-8 liści wężami

ja słyszałem że rsm z inhibitorem i tak będę testował. rsm pod korzeń i polidap w podsiewacz

Opublikowano

A Saletrosan pod agregat też by mógł być?

Bo on w stosunku do zwykłego saletrzaku ma więcej formy amonowej a ta właśnie bardzo pobudza system korzeniowy i wpływa na pobór fosforu?

Tylko czy byłby tak samo bezpieczny jak mocznik?

Opublikowano (edytowane)

Przyłączam się do pytania. Ma więcej formy amonowej azotu dłużej działającej. Jako zamiennik mocznika  jak taniej dużo wyjdzie w przeliczeniu na czysty składnik i  jak ceny się ustabilizują.

Edytowane przez Troker1979
dopiska
Opublikowano
3 godziny temu, Szymon94 napisał:

A Saletrosan pod agregat też by mógł być?

Bo on w stosunku do zwykłego saletrzaku ma więcej formy amonowej a ta właśnie bardzo pobudza system korzeniowy i wpływa na pobór fosforu?

Tylko czy byłby tak samo bezpieczny jak mocznik?

Wg mnie to najbardziej niebezpieczny jest mocznik, bo nawet zalecają, żeby go rozsiać 2 tygodnie wcześniej przezd siewem, bo przy jego rozkładzie powstaje amoniak i mogą być zaburzone wschody. Z saletrą, saletrzakiem i saletrosanem ten problem nie występuje. Stosowałem w tym roku na części pól saletrę i nic złego się nie stało. Saletrosan zawiera z kolei siarkę, której kukurydza bardzo potrzebuje żeby efektywnie zagospodarować azot.