Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Przed chwilą, Broody napisał:

A to jak saletra by szła to już ok??

Poza tym miałem na myśli nawożenie jako formę a nie jego podanie. Mocznik czy też rsm może zapodac wcześniej i stalerzowac.

ale nik tu nie pisał o całosciowym podawaniu saletry!!!!!!!!!!!!!!! tylko o mieszankach,patrz troche co autor posta pisze...  

Opublikowano

Z moich obserwacji wynika to tak:

Sieje kukurydzę po kukurydzy, 100kg mocznika przed siewem, 300kg polifoski 6 idzie podczas siewu, 200kg na 4 liść

Sąsiad obok, ta sama klasa ziemi, też kukurydza po kukurydzy 

300kg mocznika, 300kg polifoski rozsiewa przed, potem siew

Plony porównywane

Opublikowano

własnie to jest ciezki temat nawozenia w jednym pasie kukurydzy,napewno podsiewacz działa no korzysc tej technologi,ale cały czas jest problem z koncentracją nawozu, jesli by sie chciało całosc w ten sposob podac... moze lepiej ten mocznik przedsiewnie i przemieszac płytko

Opublikowano
1 godzinę temu, Waaak napisał:

Sieje kukurydzę po kukurydzy, 100kg mocznika przed siewem, 300kg polifoski 6 idzie podczas siewu, 200kg na 4 liść

Plony porównywane

Więc po co sobie dokładasz kolejny wjazd w pole jak plony podobne? :P I masz ryzyko poparzeń dodatkowo

Opublikowano
2 godziny temu, john_deere7430 napisał:

Będzie siane czajka + gaspardo , mamy sprawdzone wysiew tych mieszanych nawozów tym zestawem , pod buraki robiliśmy nawet Miksa ze 550 kg szło na ha i dobrze było wysiane . Właśnie myślałem o rozrzuceniu rozsiewaczem soli lub jakiegoś npk żeby później mniej szło pod łapę ale nie chce jeździć ryć tego pola talerzówka , kolejna sprawa ze u nas ST się bardzo sprawdza i przynajmniej na innych uprawach jest tak ze ten nawóz podany w pasach od roślinami działa tak samo dobrze nawet w obciętych dawkach .Jestem zielony w kuku bo to pierwszy rok ale wiem co są zdolne te moje gleby i widziałem w zeszłym roku jakie sąsiedzi mieli plony kuku dlatego chce zrobić to nawożenie możliwie jak najlepiej gdybym wrzucił jakiegoś npk na jesień to już by było łatwiej ale przepadło . No i sam siew ST to tez ciężko znaleść porady bo jeszcze sporo ludzi nie za i nie próbowało tego sposobu uprawy .

Np. polidap z solą czy kornkali to oczywiście idzie. Mieszaliście azot z innymi nawozami? Bo mi o to chodzi. Nie mam jeszcze doświadczenia, ale w ubiegłym sezonie chcieliśmy aby w jedną komorę nasypaś NPK a w drugą mocznik, i mocznika wysiał dużo mniej niż było ustawione. 

Opublikowano
1 godzinę temu, Waaak napisał:

Plony porównywane

Polifoska też się sprawdza w podsiewacz? Na ten rok mam polidap 150 kg na ha i sól 150 kg na ha rzutowo rozsiewaczem, a gdyby tak dać na przyszły rok 350 kg polifoski 6, ilości składników byłyby na podobnym poziomie. Dozowanie nawozu w przypadku polifoski ustawić głębiej i chyba byłoby ok? 

Opublikowano
13 minut temu, Leszy napisał:

@damianzetor9540 zwiększ stosunek potasu do fosforu, przy 150x150 polidapu i soli masz stosunek fosfor x potas 1x1.3 a powinien być około 1x3. 

Nawożenie obornikiem jeszcze idzie także jest ok 

No właśnie jak z tym ustawieniem podsiewacza, ile obok jak głęboko?

Opublikowano
1 godzinę temu, Murphys napisał:

Więc po co sobie dokładasz kolejny wjazd w pole jak plony podobne? :P I masz ryzyko poparzeń dodatkowo

Dlatego  w tym roku daje cały mocznik przed siewem ;)

Opublikowano
2 godziny temu, damianzetor9540 napisał:

Nawożenie obornikiem jeszcze idzie także jest ok 

No właśnie jak z tym ustawieniem podsiewacza, ile obok jak głęboko?

Jak kiedyś nawoziliśmy podobnie jak ty, również nawożąc obornikiem, to w badaniach gleby wykazało małą zawartość potasu a fosforu dosyć wysoką. Obornik ma więcej potasu niż fosforu, ale nie aż tak dużo więcej aby zrównoważyć jednolite nawożenie sztuczne. 

Opublikowano (edytowane)
9 godzin temu, Leszy napisał:

Np. polidap z solą czy kornkali to oczywiście idzie. Mieszaliście azot z innymi nawozami? Bo mi o to chodzi. Nie mam jeszcze doświadczenia, ale w ubiegłym sezonie chcieliśmy aby w jedną komorę nasypaś NPK a w drugą mocznik, i mocznika wysiał dużo mniej niż było ustawione. 

Wszystko kwestia próby i ewentualnego skorygowania i sieje się co do kilograma , a co do azotu to nie mieszaliśmy z innymi nawozami , azot zawsze w osobna komorę 

Edytowane przez john_deere7430
Opublikowano

Rzuciłem dzisiaj 200 kg polifoski 6, w podsiewacz planowałem dać 150 kg polifoski 8, ale czytam teraz że może być zbyt dużo potasu w pobliżu nasiona zmienić polifoskę 8 na polidap czy zostawić ? 

Opublikowano (edytowane)

nic sie nie stanie od polifoski ,nawet przy 300 kg, tylko ,ze to nie efektywne nawozenie.Polidap sie daje zeby działał gdy jest zimno i nie było zachamowanego pobierania fosforu przez kukurydze i dlatego ma byc blisko z azotem 

Edytowane przez mirekcich
Opublikowano
10 godzin temu, damianzetor9540 napisał:

Polifoska też się sprawdza w podsiewacz? Na ten rok mam polidap 150 kg na ha i sól 150 kg na ha rzutowo rozsiewaczem, a gdyby tak dać na przyszły rok 350 kg polifoski 6, ilości składników byłyby na podobnym poziomie. Dozowanie nawozu w przypadku polifoski ustawić głębiej i chyba byłoby ok? 

ja daje 250 polifoski 6, ultra8 rzutowo i 150 w podsiewacz. w tym roku baobi ok 70 ton/ha z tym że obornik 25 -30 t co roku ale żadnych odżywek dzięki temu. Mocznik też już stosuje na raz bo jak podzielisz to roślina za zielona a kolba do koszenia a i ryzyko jak braknie wilgoci to podpali liście. Na początku dawałem w podsiewacz polidap, sól i mocznik rzutowo ale czy to lepiej - u mnie nie. Ceny polidapu i mocznika to odrębny temat.

Opublikowano (edytowane)

jesli to polidap to jest skoncentrowany i z formą azotu ktory kukurydza uwielbia,dlatego zawsze efekty po polidapie będą lepsze od polifosek. i zrozumcie ,mówie tylko o startowym naworzeniu,tak jak mówi Troker tez będzie bardzo dobrze, a napewno lepiej niz całosc w podsiewacz

Edytowane przez mirekcich
Opublikowano

Też mi się wydaje, że nie ma różnicy. Jedynie w tym, że dając polidap i sól możemy lepiej dobrać sobie proporcje według naszego uznania, zapotrzebowania rośliny i zasobności gleby. 

• Like 1
Opublikowano

Ja w przyszłym tyg lecę z 500 kg polifoska 6, 120 kg soli, 150 kg MgS. Następnie początek kwietnia jakieś 40 ton obornika a w dniu siewu 280 kg mocznikai tak praktycznie co roku. Jeżeli rok jest wilgotny to plony kiszonki potężne. Dawki zależne też trochę od badań gleby. 

Opublikowano (edytowane)
22 godziny temu, Leszy napisał:

Panowie a wracając do tego siewu kuku w ST , co myślicie o opcji wysiania 150 kg soli potasowej rzutowo (tylko zostawiam się czym ja przemieszać i czy wgl jest sens ja mieszać z ziemia ) a później podczas siewu w jedna komorę dać 300 kg polifoski 6 a w druga 200kg saletry (miał być mocznik ale ze względu ze może osłabić wchody w tej technologi to mocznik pójdzie w fazie 2-3 liści około 150-200 kg) jak myślicie wystarczy takie nawożenie na dobre plony uwzględniając to ze stanowisko jest zasobne i klasa ziemi to 3/4 klasa urodzajnej gleby .? Wyszłoby w czystym składniku 60kg fosforu 180 potasu i azot około 170 kg da to radę ? 

Edytowane przez john_deere7430