Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Zittam napisał:

Słyszał ktoś o nawozach od ICL FertilizerpluS?

Interesuje mnie TrifosGran Premium do zastąpienia Polidapu

mam w tym roku pod kukurydzę nawóz od icl, pk 15-32 plus bor i cynk, ładna granula i cena też dość wysoka ale to holenderska produkcja także nic dziwnego. Icl ma bardzo dużo nawozów do fertygacji/ dolistnych. Firma raczej sprawdzona także bez obaw.

Opublikowano
1 godzinę temu, Mikosz napisał:

Tak, v klasa, kuku na kiszonkę w monokulturze 15 lat, rok do roku ok. 35 t obornika bydlęcego/ ha.

Plon w okolicach 35-40 t zielonki z zawartością skrobi 23-27% s.m.

Nazwał bym to produkcją ekstensywną :D

Po tych latach P,K i Ca w analizie wyszło nie niżej niż średnie, a Mg chyba na wszystkich kawałkach bardzo wysokie. pH też ok.

ja bym polecił zasiać pół bez a pół pola z chociaż polifoską 6 albo nawet mniejszy kawałek bez nawozu. Jakieś doświadczenie zrobisz i będziesz wiedział na następne lata ale niech będzie znacząca różnica na korzyść z nawozem to będziesz stratny. Ja w zeszłym sezonie siałem kuku na polach gdzie na przed plon dawany był obornik a przed siewem kuku była lana gnojowica od świń w ilości 40-45tys litrów. rozsiałem "kizeryt" i chyba z 50kg mocznika przed uprawą i w podsiewacz poszła właśnie polifoska 150kg/h. kuku siałem na słabszym kawałku chyna 98tys a gdzie glina chyba 110tys/h. tele towaru jeszcze nigdy nie nakosiłem i 98% pola była kuku równa bardzo wysoka. jednak boje się nie dać nic nawozu jedyne co to może mniej jeszcze polifoski dam w podsiewacz jakieś 120kg/h

Opublikowano
51 minut temu, wicia433 napisał:

mam w tym roku pod kukurydzę nawóz od icl, pk 15-32 plus bor i cynk, ładna granula i cena też dość wysoka ale to holenderska produkcja także nic dziwnego. Icl ma bardzo dużo nawozów do fertygacji/ dolistnych. Firma raczej sprawdzona także bez obaw.

Gdzie zamawiane  to PK?

Ja dzwoniłem do gościa co się ogłasza na olx to mi powiedział, że to nawóz z Izraela 🙄

Opublikowano
3 godziny temu, JarekBazydlo napisał:

Brak argumentow więc przechodzisz na ortografię? Jak jesteś taki polonista to zmień zawód bo jak widać w gospodarce Ci słabo wychodzi jeśli uważasz że ludzie z gorszym ciągnikiem i brakiem magazynu nie mogą osiągnąć dobrych plonów. Pozdrawiam. A i zgłaszam oczywiście jako prowokacje 😂

Zgłoś do Facebook,  mamie albo pani z polskiego może cię dokształci w ortografii  - to takie notoryczne dukanie nie wiadomo w jakim języku jest dla co niektórych prowokacją .

2 godziny temu, Zittam napisał:

Gdzie zamawiane  to PK?

Ja dzwoniłem do gościa co się ogłasza na olx to mi powiedział, że to nawóz z Izraela 🙄

ICL to firma z Izraela choć jak każdy większy producent nawozów ma oddziały na całym świecie .Podobnie jak YARA zleca produkcję podmiotom nie związanym kapitałowo z firmą .To wszystko jest dyktowane mocami produkcyjnymi i chłonnością rynku w danym okresie 

Opublikowano
Zittam napisał:

51 minut temu, wicia433 napisał:

Gdzie zamawiane  to PK?

zamawiane lokalnie (Wojtasik Zakrzewo) chemirol też go ma w ofercie. na stronie producenta i na bagu bodajże też jest napisane że Amsterdam i jeszcze Niemcy jakieś miasto produkcja. Być może mają tam swoje siedziby a produkuje Izrael, nie wiem. W każdym razie nie ma się co obawiać ich produktów bo to wyższa półka jak Yara właśnie.

Opublikowano
55 minut temu, RU68 napisał:

Zgłoś do Facebook,  mamie albo pani z polskiego może cię dokształci w ortografii  - to takie notoryczne dukanie nie wiadomo w jakim języku jest dla co niektórych prowokacją .

Hola hola. Raz można zwrócić uwagę na błędy ale teraz zaczynasz prowokować. Jeszcze jedna zaczepka i poleci %

Opublikowano
43 minuty temu, danielhaker napisał:

Hola hola. Raz można zwrócić uwagę na błędy ale teraz zaczynasz prowokować. Jeszcze jedna zaczepka i poleci %

Prowokacja to rzecz względna . a czy okaleczenie pisowni dla osoby wykształconej to nie prowokowanie? Rozumiem skróty w sms czy inne przyjęte sformułowania  ale ortografia która przez co niektórych z lenistwa jest promowana co najmniej zastanawia . To czytają również młodzi z niewykształconą pisownią - i czego ich uczymy? A to tylko trochę staranności i po napisaniu tekstu przeczytanie i wprowadzenie korekt - I co nie mam racji?  

Opublikowano

Rację masz absolutną, bo też mnie irytuje kaleczenie języka błędami ortograficznymi, albo całkowitym brakiem interpunkcji, ale to nie jest miejsce na prywatne przepychanki. Jedna uwaga- ok, ale dalsza dyskusja jest niepotrzebna. Sam zawsze czytam swój post czy nie ma błędów.

Wracając do nawożenia- ma ktoś pomysł na zamiennik Polidapu w podsiewacz, czy nie ma sensu kombinować?

Opublikowano

@mat22889 akurat w moim przypadku polifoska niewiele by dała, bo plon ogranicza azot. Ale to była odpowiedź, że się da, na dzisiaj już tak nie robię ze względu na potrzebę energetycznej paszy. Żeby sensownie wykarmić stado hf przy średniej wyd 9 tys kiszonka z qq musi mieć min 35 % skrobi

Opublikowano
36 minut temu, danielhaker napisał:

Wracając do nawożenia- ma ktoś pomysł na zamiennik Polidapu w podsiewacz, czy nie ma sensu kombinować?

Ultra BLACK wystarczy nawet w prosty sposób sprawdzić wsypując polidap do jednego naczynia z wodą i ultrę do drugiego  -przelać przez chusteczkę po dwóch dniach wynik oczywisty 

Opublikowano
17 godzin temu, Eliot napisał:

Ja tylko mocznik, polidap i sól potasowa 60 %, żadnych wynalazków jeśli chodzi o nawozy sypkie. Kukurydza co roku ładna i nie wale na ślepo jak głupi. 

Obornik co roku, różne ilości to zależy, 

Około 200kg mocznika 

Około 120-150 kg polidapu 

Około 100-140 kg soli. 

I może dorzucę odżywki, elvita kukurydza i może kristalon zielony. 

Ten mocznik Polidap i Sól wszystko przedsiewnie? Po siewie coś jeszcze później sypiecie?

Opublikowano
2 godziny temu, Zittam napisał:

A ten nawóz od ICL będzie dobry w podsiewacz?

Sprzedałem tego kilka aut 6 -20-28 towaru nawet nie widziałem ale to z powodu dostępności i ceny .Produkują nawozy ogrodnicze i sadownicze  więc technologię i surowce mają porządne chociaż różnie to bywa ? A w laboratorium się nie bawię   

Opublikowano
5 godzin temu, camo napisał:

Ten mocznik Polidap i Sól wszystko przedsiewnie? Po siewie coś jeszcze później sypiecie?

Polidap ja daje tylko w podsiewacz, sól pod agregat, jak chcesz to możesz mocznik podzielić na 2 dawki. 

• Like 1
Opublikowano

Panowie po badaniu gleby mam od 4.5 do 4.7 magnezu czyli nisko reszta wynikow srednia do wysokich czy tezeba w takim wypadku pod kukurydze symac kizeryt a jak to pi ile czy opryski starcza

Opublikowano
wyrebski1 napisał:

Daj kizerytu max 200 kg

A mozesz mi jeszcze doradzic bo fosfor mam wysoki 16 mg a potas sredni 20 mg ile dac nawozu pod kukurydze przedplon na jednym polu byla kukurydza a na drugim pszenica co bys zastosowal jakie nawozenie

Opublikowano
2 godziny temu, Robert01 napisał:

Panowie po badaniu gleby mam od 4.5 do 4.7 magnezu czyli nisko reszta wynikow srednia do wysokich czy tezeba w takim wypadku pod kukurydze symac kizeryt a jak to pi ile czy opryski starcza

Skąd brałeś normy? 

Opublikowano
Robert01 napisał:

wyrebski1 napisał:

Daj kizerytu max 200 kg

A mozesz mi jeszcze doradzic bo fosfor mam wysoki 16 mg a potas sredni 20 mg ile dac nawozu pod kukurydze przedplon na jednym polu byla kukurydza a na drugim pszenica co bys zastosowal jakie nawozenie

W takim razie np polidapu daj 100 kg w podsiewacz, a potasu czyli pewnie soli potasowej 200 kg lub trochę mniej.