Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

starcza i bardzo dobrze to wychodzi na dobrych glebach, pogłówne stosowanie azotu jest bardzo problematyczne ze względu na to iż nawóz wpada w twz."lejek" liściowy i pali roślinę więc zostaje tylko mocznik a ten musi mieć wilgotną glebę co w końcem maja początkiem czerwca może być niemożliwe, jedyne sensowne rozwiązanie to węże rozlewowe do rsm

Opublikowano

Jarus błysnąłeś teraz zupełnie inne tempo wzrostu ale niedoprecyzowales czy jare czy ozime ale i tak ci  odpowiem jare zawsze nawozilem tylko pod korzeń a i pszenice dałoby się  60 ton obornika i 300 mocznika i by urosła .

Opublikowano
5 minut temu, JarekBazydlo napisał:

Jak ktoś twierdzi że jedna dawka azotu starcza kukurydzy to zapewne tak samo nawozi zboża tylko jedna dawką 😂

Na 3 klasie w mojej wsi nikt się nie bawi w nawożenie kukurydzy pogłównie, ani RSP ani żadni gospodarze. Wszyscy mocznik lub RSM przed siewem i tyle. Niektórzy dają obornik jesienią niektórzy nie. 

Opublikowano
lassie napisał:

starcza i bardzo dobrze to wychodzi na dobrych glebach, pogłówne stosowanie azotu jest bardzo problematyczne ze względu na to iż nawóz wpada w twz."lejek" liściowy i pali roślinę więc zostaje tylko mocznik a ten musi mieć wilgotną glebę co w końcem maja początkiem czerwca może być niemożliwe, jedyne sensowne rozwiązanie to węże rozlewowe do rsm

Gdy kukurydza ma 3-4liscie poparzenia są znikome...

krzycho3333 napisał:

Jarus błysnąłeś teraz zupełnie inne tempo wzrostu ale niedoprecyzowales czy jare czy ozime ale i tak ci  odpowiem jare zawsze nawozilem tylko pod korzeń a i pszenice dałoby się  60 ton obornika i 300 mocznika i by urosła .

To zboże jare może z 30%tego azotu pociągnie u ciebie reszta przy wilgotnym roku jest wymyta. Więc jak kogoś stać to można i tak.

Opublikowano
28 minut temu, JarekBazydlo napisał:

Jak ktoś twierdzi że jedna dawka azotu starcza kukurydzy to zapewne tak samo nawozi zboża tylko jedna dawką 😂

No a jak, ja to na jesieni 300 mocznika przedsiewnie pod pszenicę daję :)

A tak na poważnie jak przerabiacie opryskiwacz na węże? Mam stary i na stałe chce go przerobić 

Opublikowano

Jest wyraźnie napisane że jare i pszenica, zboża akurat nawoze zupełnie innaczej ale tak też by wyszło. W tym roku 3 dawki na pszenżyto pierwsza początek marca dość mokra gleba, następnie zero opadów sieje druga nadają deszcz zero opadów sieje trzecia chce posprzątać magazyn i umyć rozsiewacz dokładnie bo będzie długo stał dalej zero deszczu, popadało 3 tygodnie po trzeciej dawce i zboże zrobiło się piękne i 7,5 tony z hektara a siałem saletrzak , więc nie mów mi że kukurydzy i innym zbożom jedna dobra dawka nie wystarczy.

Opublikowano
1 godzinę temu, JarekBazydlo napisał:

Ciekawe... Odkąd pamiętam to pod kukurydze dajemy jedną dawke azotu. Około 10-14 dni przed przed siewem idzie 300-350kg mocznika, następnie 350kg npk 6-18-34 no i mieszanie agregatem, no i sorry, jeszcze w podsiewacz idzie azot czyli fosforan amonu 100-120kg. Na tym koniec azotu.

Opublikowano

Rozsiewałem nawóz i tak i tak ale lepsze plonowanie kiedy daje 200 kg/ha mocznika pogłównie wysokość roślin taka żeby ciągnik nie dotykał kuku podwoziem. I nie bać się poparzeń nic się nie dzieje, Razem 200 N.

Opublikowano

Panowie nie rozpędzajcie się tak bardzo pomyślmy chwilę - siejąc QQ 15- 20 kwietnia w połowie maja mamy 3 liście a bryłę korzeniową niewiele większą i dopiero po połowie maja QQ zaczyna poprzez korzenie pobierać N  już od 1,5 miesiąca azot leży narażony na wymywanie ( w niektórych latach po ulewach już jest w rowie )i myślę tylko o azocie w obrębie bryły korzeniowej . W połowie czerwca  czerwca korzenie przerastają około 15 cm w każdą stronę więc nawóz na pozostałym międzyrzędzu 35 cm nadal leżakuje a to 50% powierzchni pola ( wysiewając mocznik na początku kwietnia leżakuje  już 2,5 miesiąca  Czy ktoś już myślał nad tym?

Opublikowano

kukurydza mimo że tego nie widać ma bardzo długi system korzeniowy, fakt że ze środka międzyrzędzi może nie pobrać do końca ale w głąb jak najbardziej. w ubiegłym roku wymyło mi dziurę grubo powyżej metra i korzenie sięgały niemal do samego dołu, sam byłem w szoku.

Opublikowano

Ja w tym roku pierwszy raz dałem całą dawkę azotu przedsiewnie bo zapowiadali suszę stulecia i kukurydza na kichę wydała rekordowy plon. Sieczkarnia chodziła na wolniejszych biegach bo nie szło przerobić materiału. Operator mówił że takiej kukurydzy w życiu nie kosił.

Opublikowano

A myślałeś nad tym że przy jednej dawce mocznika mam za dużo amoniaku w kiszonce, że przy jednej dawce podanej 8 kwietnia mam w połowie października zielona kukurydze a w maju i czerwcu spadło 450 litrów i azot się nie wypłukał, sądzę że o tym nie myślałeś bo o tym nie wiedziałeś, tu nie ma nad czym myśleć to można zbadać jak wam się sprawdza dzielenie dawek to dzielcie i tyle.

Opublikowano
12 minut temu, wicia433 napisał:

kukurydza mimo że tego nie widać ma bardzo długi system korzeniowy, fakt że ze środka międzyrzędzi może nie pobrać do końca ale w głąb jak najbardziej. w ubiegłym roku wymyło mi dziurę grubo powyżej metra i korzenie sięgały niemal do samego dołu, sam byłem w szoku.

Wikipedia podaje, że od 100 do 200 cm. ale gdzie to zweryfikować to nie wiem.