Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Chudy1217 napisał:

8 minut temu, JarekBazydlo napisał:

Ja zaprawiam ziarno bo dużo taniej wychodzi jak potem oprysk na rośliny.czy

Czym zaprawiasz?

A jakieś opinie  na temat kelpak?

Raykat start. Daje się tego jak dobrze pamiętam od 70ml do 100ml na 100kg ziarna kukurydzy. Trzeba tylko zaprawic kilka dni przed siewem żeby ziarno wyschlo bo inaczej jest problem przy wysiewie.

Opublikowano
wicia433 napisał:

wiadomo że deszczu nie zastąpi nic, a e jeśli ta odżywka utratuje choćby 5% plonu to warto nad tym pomyśleć bo w takim roku jak ten może to być na wagę złota...

Ta 5 % to da w reklamie, o ile nie więcej. Przecież 5 % to przy 10 tonach 500 kg, w życiu w to nie uwierzę.

• Like 1
Opublikowano

a mieszasz to w wodą czy sam raykat, 100 ml na 100 kg to chyba nie tak prosto zaaplikować :/ w betoniarce czy inny system? może betoniarka i sprężarka z pistoletem do malowania się nada? chociaż chyba i tak już nie zdążę bo na przyszłą środę siew a musiałbym zamówić wysyłkowo.

Opublikowano (edytowane)

Jak roślina ma dobre warunki od początku to sie rozleniwia, ten ukorzeniacz może być nie głupi.

@JarekBazydloIle to kosztuje? 100 ml na 100 kg to jakieś 7 ha? Widać dużą różnicę?

Edytowane przez kr9292
Opublikowano
1 godzinę temu, JarekBazydlo napisał:

Tak mieszasz z woda 1:1 Najlepiej mieszać w jakiejś beczce. I wwyliczać ciecz na jeden worek. Ja tak przynajmniej robię. Ja będę zaprawial jutro. A w czwartek lub piątek siew.

Czyli jak mam 100 kg ziarna to 100 ml preparatu i do tego 100ml wody?

Opublikowano

Ktoś coś o konkretach napisze? Bo niewiarygodne się zdaje być aby 100ml na 1 ha mogło zdziałać cuda.

Na czym polega mechanizm działania, wpływa na aminokwasy poprawiające budowę korzenia, zawiera jakieś mikroby poprawiające warunki glebowy wokół siewki? Czy może tylko jedynym udowodnionym mechanizmem tego preparatu jest wpływ na zachowania stadne dzięki dobrze skoordynowanemu marketingowi?

Opublikowano
damianzbr napisał:

Ktoś coś o konkretach napisze? Bo niewiarygodne się zdaje być aby 100ml na 1 ha mogło zdziałać cuda.

Na czym polega mechanizm działania, wpływa na aminokwasy poprawiające budowę korzenia, zawiera jakieś mikroby poprawiające warunki glebowy wokół siewki? Czy może tylko jedynym udowodnionym mechanizmem tego preparatu jest wpływ na zachowania stadne dzięki dobrze skoordynowanemu marketingowi?

Kolego a czy zainwestowania 65zl to taki duży koszt żeby samemu się przekonać? Ja też myslalam że to nic nie działa dopóki nie zrobiłem testu w zbozach i kukurydzy. Teraz wiem że jednak system korzeniowy jest lepiej rozbudowany.

Opublikowano
23 minuty temu, JarekBazydlo napisał:

Kolego a czy zainwestowania 65zl to taki duży koszt żeby samemu się przekonać? Ja też myslalam że to nic nie działa dopóki nie zrobiłem testu w zbozach i kukurydzy. Teraz wiem że jednak system korzeniowy jest lepiej rozbudowany.

Zamawiasz przez neta?

Opublikowano

Nie. Kupuje od Przemka z regionalnego ośrodka doradztwa rolnicwta w Przasnyszu teraz można powiedzieć w Sierakowie. On tam też ma poletka i robią różne doświadczenia. Testują tam różne odmiany kukurydzy i zbóż i do tego właśnie różne odżywki i stymulatory.

Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, JarekBazydlo napisał:

Zgadza się 65zł to nie jest duży kosz dla przekonania się.

Tylko ciekawi mnie w jaki sposób można by się później przekonać??

Jak zmierzyłeś objętość korzeni rośliny z poletka doświadczalnego i z poletka kontrolnego? I czy porównałeś przynajmniej po 10 szt rozrzuconych po każdym poletku? Zważyłeś całą masę korzeniową, z podziałem na przybyszowe i włośnikowe? Bo to też ma znaczenie które korzenie bardziej się rozwijają.

Jeśli tak tu musiałeś dysponować jakąś koparką z łyżką 5 m3. I dobrym laboratorium z płuczką która wypłukała glebę i zostawiła korzenie.

Masa masą, ale jak zmierzyłeś długość korzeni. Bawiłeś się ekierką, czy masz jakiś nowoczesny skaner i program komputerowy który sam oblicza długość korzeni na podstawie skanów z podziałem?

Szczerze to wątpię i przypuszczam że swoją opinię opierasz na ,,zdaje mi się że korzeń był większy...,,

Najlepiej byłoby zmierzyć plon. A zasiać na prowadzeniu równoległym z sygnału GPS. Siać całe pole co drugi przejazd zaprawione tym specyfikiem, a później w pasy nie zasiane wsiać nasiona bez tego specyfiku. Na żniwa obkosić dookoła, a próbę robić tylko na pasach środkowych.

Bo takie próby że pół pola tak a pół pola inaczej to o kant d. potłuc. Pola mozaikowate i nic te próby się nie udają. Trzeba mieć prowadzenie GPS i siać w co drugi przejzad jedno, a po między to kontrole.

Kukurydzę to jeszcze da radę bez GPS sprawdzić. np. siewnik 6 sekcji. W 3 po lewo sypiemy jedno, w 3 sekcje po prawo sypiemy drugie i siejemy raz koło razu. Wtedy próba aby wynik sprawdzić podczas koszenia się uda. Ale to tylko odmianę czy jakieś zaprawy sprawdzimy. Nawou już nie bardzo chyba że siewnik z 2 komorami od nawozu. Ale już wariantów uprawy  tak nie bardzo sprawdzimy. Np. St / gruber / orka. Nie zrobisz równych śladów ST bez GPS. A pół pola ST a drugie pół gruber nic nam nie powie jeśli pole mozajka

Edytowane przez damianzbr
Opublikowano

Panowie w tamtym roku zaobserwowałem ze kukurydza na wiosennej orce dłużej była zielona tj na zimowej orce już zaczęła przysychac a na wiosennej jeszcze ładnie zielona. Gleba taka sama nawożenie oraz odmiana również. Miał ktoś też takie spostrzeżenie? 

Opublikowano

Co roku niższe, zimniejsze pola pod qq orze wiosną. Miałem jednego roku zaorana jesienią taką działkę, była zimna wiosna i bardzo długo qq się męczyła, fioletowe liście itd.

Opublikowano

Moja nie była może wyższa czy ładniejsza. Po prostu była dużej zielona 

Opublikowano (edytowane)

Witam. Mam zamiar zasiac pierwszy raz samodzielnie bez porad ojca kukurydzę i mam pytanie czy takie nawożenie nie jest za duże? 

-obornik 30t/ha

-mocznik 200kg/ha

-Npk 8,19,29 i 3S 250kg/ha

-fosforan do siewnika 150kg/ha.

Na dwóch polach był dawany obornik a na jednym nie. Tam gdzie nie był dawny sypnalem jeszcze WAPniak iem magnezowym po 350kg/ha 

Edytowane przez Marcin_1992_2008
Opublikowano

Nie jesteś za duże. Ja na twoim miejscu bym zamiast npk dał 200 soli potasowej bądź kornkali.