Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
5 godzin temu, MarcinNH napisał:

Jest dokupienia fosfor litewski  ultra black zamiast polidapu, stosował ktoś? 

Znajomi to używają na ok 900ha kukurydzy i twierdzą że do naszego nie wrócą 

Opublikowano
MarcinNH napisał:

litewski? ultra black to z phos agro a to z tego co wiem to ruski. Sam w tym roku kupiłem tego Blacka, różnica to koło 200 zł między polskim.

• Like 1
Opublikowano

Witam mam pytanie do praktyków. Trzy lata uprawiam kukurydzę na kiszonkę. Idzie ponad 40 ton obornika na hektar plus mineralne. Czy jest zatem sens stosowania mikro. Obornik ponoć zawiera miedź, molibden, bor,cynk, mangan. Czy to wystarczy? Jeżeli nie to mikrogranulat czy jednak oprysk? W tym roku zero dodatkowych uprawek oprócz przedsiewnych i drugiej dawki mocznika pogłównie oraz  jeden zabieg herbicydowy. Kukurydza najlepsza na przestrzeni 3lecia. Chodzi też o to by jej za dużo nie niszczyć podczas pryskania bo dysponuję 12 metrowym opryskiwaczem.

Opublikowano

Ogólnie oprysk to jedynie wyciągnie jak jest słaba, jeśli jest ładna to nie ma jej co ruszać aczkolwiek ja zawsze co roku pryskam po 2 razy. Jednak w tym roku będę pryskał jeśli będzie potrzeba. Jak widać na załączonym obrazku kukurydza była duża, a bez dużych szkó się obyło.kukurydza-wikana_104340_359_1602121.jpg

Opublikowano

W tej fazie kukurydza ma już uformowany plon można jedynie wspomóc kwitnienie tytanem ale to może być ściema . W ładnej kukurydzy można jedynie coś zepsuć jeżeli chcesz to nieco wcześniej azoksystrobiną to obecnie około 100 zł na ha .Obornik to panaceum na wszystkie niedobory kukurydzy

Opublikowano

Co lepiej jest dać pod korzeń salmag czy mocznik? Będzie jakaś różnica na tym a na tym? Co roku szedł mocznik pod korzeń a w tym roku myślę też trochę nad salmagiem. Co będzie lepsze? bo aktualnie salmag wychodzi mi 80 zł/ ha drożej.

Opublikowano
2 godziny temu, master20002 napisał:

Podbijam pytanie, co lepsze pod korzeń, mocznik czy rsm też się nada?

Co  znaczy pod korzeń jeżeli to pojęcie przedsiewnie i wymieszanie z glebą to od lat stosuję rsm 32 pierwsza dawka i w fazie około 7/9 liści druga .Natomiast szkoły są różne i w różnych warunkach wszystkie się sprawdzają .Na pewno mocznik przedsiewnie w wysokich dawkach powoduje zasolenie (suszę fizjologiczną )zaś pogłównie to duże straty N natomiast  saletra przedsiewnie to wypłukiwanie pogłównie poparzenia (technologia międzyrzędowa pracochłonna ) połączeniem zalet  jest RSM  przedsiewnie wymieszać z glebą a pogłównie z inhibitorem wężami węże można wyprofilować tak aby rozlewały tuż obok łodyg

Opublikowano
3 godziny temu, 6465 napisał:

Ja stosuję sól potasową bardzo wczesną wiosną pod włukę, mocznik przed siewem pod agregat i fosforan amonu w podsiewacz. 

No okej, tylko włóką to raczej tego nie wymieszasz. Ja w tym roku leciałem włóką , potem na to sól i płyciutko agregatem i tak leżało.

Opublikowano

Nawóz granulowany i jego mieszanie włókowaniem to moim zdaniem niezbyt równomierne jego rozmieszczenie ponieważ włóka nagarnia glebę w dołki razem z nawozem a ściąga z górek -wszystko zależy od rodzaju gleby i staranności orki  

• Like 1
Opublikowano
Dnia 28.11.2019 o 17:26, RU68 napisał:

Możesz posypać i wymieszać jak ci zależy nic nic już się nie stanie (wapń i obornik to kwestia 3 tygodni przerwy

a jak tam plonowała kukurydza grysowa w tym roku i jak z ceną ? jakoś sie nie chwalisz ostatnio :ph34r: czyżby nie było tak pieknie ? 

Opublikowano
Dnia 28.11.2019 o 12:32, MarcinNH napisał:

Ja zakupiłem w tym roku czarna granula. Pójdzie w podsiewacz,  efekty zobaczymy jak będzie w rosła. 

Opublikowano (edytowane)
Dnia 31.12.2019 o 13:17, rejvas napisał:

a jak tam plonowała kukurydza grysowa w tym roku i jak z ceną ? jakoś sie nie chwalisz ostatnio :ph34r: czyżby nie było tak pieknie ? 

Sprzedaje się gdy przychodzi kupujący a nie szuka się kupującego- Wówczas osiągamy rozsądną cenę  Nigdy się nie chwaliłem lecz odpowiadałem na pytania! A tragedii nie ma tonażowo  jest więcej niż oczekiwałem a już na pewno lepiej niż w hodowli- jednak boli cię sukces innych

18 minut temu, Davidmix napisał:

Sól potasową stosować oddzielnie czy można mieszać z polifoską 6 z mocznikiem i polidap??

A powiedz kolego jak to wymieszasz . Sól jest dość niewdzięcznym komponentem mieszanek ze względu na strukturę granuli (kryształ )wyjątkiem jest Ultra Kali nawet w mieszalniku w łyżce ładowarki się rozwarstwia i rozciera

Edytowane przez RU68
Opublikowano
7 minut temu, 6465 napisał:

A co to jest kukurydza grysowa? 

Wszystko z kukurydzy co spożywcze dla ludzi i psów  jest robione z grysu (to kukurydza do przemiału coś jak pszenica durum lub wysoko glutenowa)