Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
2 godziny temu, zkordalski napisał:

dałem pierwszy raz rok temu 0.2 l na ha kukurydza znosi lepiej stres cieplny lepiej radzi sobie po jakichś tam uszkodzeniach atmosferycznych szybciej się regeneruje , np po oprysku jak dasz to nie ma tego wyhamowania ogólnie polecam ale nie za dużo bo to nie tanie 

Czy kukurydza rosnie wieksza po tym ?

Opublikowano

Witam zastosowałem nawóz dolistny w składzie:

-Bor max turbo 0,750l na H

-Mikrovit cynk 2l na H

-Mikrovit miedź 0,4l na H

-Mikrovit mangan 0,2l na H

-Mocznik 18 kg

-Siarczan magnezu 15kg

Na 300l wody pryskane 6 dni temu.Czy to są poparzenia wywołane tym nawożeniem?Będą jakieś skutki uboczne?Pryskać drugą dawkę w tym samym składzie?

IMG_20190618_202044.jpg

IMG_20190618_202057.jpg

Opublikowano
17 minut temu, Davidmix napisał:

Witam zastosowałem nawóz dolistny w składzie:

-Bor max turbo 0,750l na H

-Mikrovit cynk 2l na H

-Mikrovit miedź 0,4l na H

-Mikrovit mangan 0,2l na H

-Mocznik 18 kg

-Siarczan magnezu 15kg

Na 300l wody pryskane 6 dni temu.Czy to są poparzenia wywołane tym nawożeniem?Będą jakieś skutki uboczne?Pryskać drugą dawkę w tym samym składzie?

IMG_20190618_202044.jpg

IMG_20190618_202057.jpg

Przypalona mocznikiem kolego ale nie przejmuj się odejdzie nie będzie to miało większego wpływu na plon dałeś za duże stężenie mocznika i było za gorąco i dlatego tak mogłeś dać więcej siarczanu a mniej mocznika :)

• Like 2
Opublikowano
9 minut temu, Kamil20151 napisał:

Przypalona mocznikiem kolego ale nie przejmuj się odejdzie nie będzie to miało większego wpływu na plon dałeś za duże stężenie mocznika i było za gorąco i dlatego tak mogłeś dać więcej siarczanu a mniej mocznika :)

kolego to jak myślisz zmniejszyć dawkę mocznika i jechać drugi raz?Mam kurde oznaki niedoboru magnezu.

Opublikowano
1 minutę temu, Davidmix napisał:

kolego to jak myślisz zmniejszyć dawkę mocznika i jechać drugi raz?Mam kurde oznaki niedoboru magnezu.

hm nie wiem co ci poradzić ja pryskałem 2 tygodnie temu akurat trafił mi się dzień że wieczorem się ochłodziło i miałem wtedy takie "Ostanie okienko'' i przed zabiegiem miałem na poprzeczce lekkie poparzenia ale mniejsze od twoich i dałem na 300 l wody 14 kg mocznika i 18 kg siarczanu + odżywke i kukurydzy nie poparzyłem na twoim miejscu dałbym 10 kg mocznika na opryskiwacz i 18 kg siarczanu + odżywkę z magnezem i powinno być okej ,teraz ma się ochłodzić więc nie powinno poparzyć.

• Like 1
Opublikowano

Dales za duzo mocznika i zamiast jej pomoc to zaszkodziles. Oczywiscie sie zregeneruje wedzialem u ludzi duzo grosze popazenia i na jesieni byla konkretna. 

Ja pryskalem ostatnie dzialki druga dawka w ubieglym tygodniu w te upaly tyle ze po 20 godz i ciepla wida, mocznika dawalem max 7kg na 200l, zero popazen i qq pięknie buja na najlepszej dzialce przekroczyła 1.8m,  odczekaj jeszcze ze 3 dni i popraw tylko zmniejsz do 10kg mocznik

Opublikowano

Tak mi kurczę doradził mi doradca od nawożenia i niestety na jednym kawałku poszły 2 dawki po przerwie tygodniowym.I mam dużo gorsze poparzenia.Nie wiem czy coś z tego będzie czy nie spaliłem jej do reszty.

Opublikowano

Ja w ubiegłym roku na pierwszą dawkę dałem 25kg na 300l 15kg siarczanu do tego mikro. Tylko qq była mniejsza. Pryskane jakoś 21:30 i mniej przypaliło niż na zdjęciach wyżej. W piątek rozsiewaliśmy saletrę na ziemiaki całe 7 redlin na poprzece w qq. I gdzie tylko trochę poleciało na kukurydzę, to dziś widać że nieźle ją przysmażyło. 

Opublikowano
3 godziny temu, 20CBR12 napisał:

W jakim celu przy takiej pogodzie wogole z mikro i siarczan em magnezu dajecie mocznik? Nie macie go podanego w glebie czy jak? 

Kolego nie polecasz dawać mocznika do nawożenia dolistnego?

Słyszałem że po podaniu mocznika lepiej roślina pobiera mikro itp.

• Like 1
Opublikowano

Dawać można ale z glowa , dawalem odżywki po 2 razy z wyjątkiem dzialki z galeri gdzie nie szlo wjechac tydzien temu bo miała 170cm i zero przypalen. Jak jest upal to tylko po zachodzie slonca i ciepla ciecza

Opublikowano
13 godzin temu, Davidmix napisał:

Kolego nie polecasz dawać mocznika do nawożenia dolistnego?

Słyszałem że po podaniu mocznika lepiej roślina pobiera mikro itp.

Tak to prawda że mocznik ułatwia pobieranie mikro z tym że to miało zastosowanie kilka lat wstecz gdy te wszystkie odżywki na rynku tak naprawdę nie miały w sobie substancji ułatwiających pobieranie ich, dzisiaj praktycznie wszystkie odżywki zawierają w sobie wsomagacze do pobierania przez rośliny więc mocznik nie jest już potrzebny więc nie warto go dawać bo eyzadza więcej strat w odżywianiu dolistnym niż korzyści bo tak naprawdę jedyna korzyść to to że przez 2 tygodnie będziesz miał dużo ciemniejsze rośliny po oprysku niż bez a tak naprawdę nie ma to żadnego wpływu na plon więc nawet to nie do konca można nazwać jakkolwiek korzyścią a pozostałe skutki uboczne stosowania w odżywianiu mocznika napewno znasz

• Like 2
Opublikowano

Delikatnie mówiąc efekt piorunujące, zastosuj tydzień nie pojawi się na polu to nie uwierzysz że to twoja działka, o ile oczywiście masz jakiś stres, bo profilaktycznie jeśli kuku nic nie brakuje to nie warto

Opublikowano
Dnia 20.06.2019 o 00:13, zetorr6441 napisał:

Dawać można ale z glowa , dawalem odżywki po 2 razy z wyjątkiem dzialki z galeri gdzie nie szlo wjechac tydzien temu bo miała 170cm i zero przypalen. Jak jest upal to tylko po zachodzie slonca i ciepla ciecza

no pogratulować rozwoju  do sierpnia to będzie miała 550 cm  a jesienią 25 ton/ha

• Haha 1
Opublikowano
1 godzinę temu, RU68 napisał:

no pogratulować rozwoju  do sierpnia to będzie miała 550 cm  a jesienią 25 ton/ha

Masz zdjecie takze w czym problem ?

Wedlug przedstawiciela saatbau powinna miec ok 300cm, co do plonu to z 15t o 30% bede zadowolony

Opublikowano

problemu nie widzę ale przy ph 5,4 taki wzrost chyba zacznę zakwaszać glebę bo przy ph 6,5 tak nie rośnie   a na południu Polski  ani jednej działki w tej fazie więc może zdjęcie na tle aktualnej gazety jak w kryminałach uwiarygodni te prawie 200 cm

Opublikowano

po prostu jak sięgam pamięcią  to zawsze pod koniec czerwca można było jeszcze wjechać opryskiwaczem więc mnie to dziwi tym dziwniejsze ze troszkę jeździłem i z taką fazą rozwoju się nie spotkałem