Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Pozwólcie panowie że się wtrącę. Kiedy najpóźniej można rozsiać mocznik pogłównie na kukurydzę. Po życie wymyśliłem że dam część N w późniejszej fazie tylko nie wiem jeszcze kiedy. Qq siana trochę późno i ma w tej chwili jakieś 5-6 liści. Spółdzielnia w ubiegłym roku siała gdy qq miała ponad 0,5m wysokości i nic jej nie było. Ojciec twierdzi żeby jeszcze czekać dlatego pytam. 

Opublikowano

Do 6 liścia to już trzeba cały azot podać, bo od tej fazy zaczyna się intensywne pobieranie składników w tym azotu przede wszystkim. Mocznik też musi mieć czas, by przejść przemiany do innych przyswajalnych form azotu.

Opublikowano
4 godziny temu, JarekBazydlo napisał:

Tak tak chlopcze kłamie kłamie tylko ja potrafię wstawić fakturę a nie jak Ty przydupas sołtysa;)

Długo nie wytrzymałeś bez zaczepki....

A jak tam twój przydupas? 

Opublikowano
soltys48 napisał:

4 godziny temu, JarekBazydlo napisał:

Tak tak chlopcze kłamie kłamie tylko ja potrafię wstawić fakturę a nie jak Ty przydupas sołtysa;)

Długo nie wytrzymałeś bez zaczepki....

A jak tam twój przydupas? 

Teraz Ty zaczepiasz haha... obrońco

Opublikowano
11 godzin temu, Thomas2135 napisał:

Ty i twoje bele po pierdułce krone. Z dobrej prasy nie wiem czy miałbyś 15. 

Już jeden mi mówił że z przyczepy to można sobie najebać takich bel 20 no i patrz k**wa mój teśc zawsze robił przyczepą z usługi krone ax 280  czy jakoś tak duża mówili że 20 bel nawet i pojechałem tą swoją pierdułką zawsze miał 12 przyczep trawy a tu h*j 67 sztuk bel :D  te zdziwienie gdzie te bele pierwszy raz je robił foli nakupował bo nagadali bajek  że tyle wchodzi w przeliczeniu bel na przyczepę bajko pisarze ale niech sie nie martwi bedzie miał na dwa lata foli hahaha. A moja pierdułka jest jaka jest na taka w tej chwili mnie stać  do banku nie pójdę i wezmę tylko po to by sąsiad widział że jeszcze i prasę czy tam cos innego zrobię ....żenada 

Opublikowano

Rozumiem. Masz jaką masz, ale podawanie plonu na podstawie słabej prasy nie ma sensu. Jeśli już musisz to warto zaznaczyć czym robione, ile ważą bo wychodzisz na chwalipiętę mając przeciętny czy po prostu normalny plon. Nie wiem kto bajek nawciskał, że na przyczepę wejdzie 20 bel? Dużo zależy kto jak upycha materiał.

Opublikowano (edytowane)

Na tak mala przyczepe to mozna wlozyc moze z 6-7 dobrych bel. W ten sposob ze kiedyś z tego pola bylo 12 a teraz x bel porównywać nie mozna, bo każdy rok inny itd. 

W 2017 mialem z pierwszego pokosu 26bel z ha po nowej kuhn 2130 na 14 nozach, waga ok 700kg, z tego samego pola w roku ubieglym tez z pierwszego wyszło 0.75 przyczepy strautmann giga 4002 z ha. Idąc tym tokiem wychodzi ze w przyczepie jest 32.5belki, podczas gdy wchodzi +-11/12szt. 

Edytowane przez zetorr6441
Opublikowano

Ale kilogramy  to już całkiem kpina bo jeden robi sm 20 a drugi jak ja sm 55% a materiał zbierasz ten sam  a wagi już nie . A wszysko i tak liczymy na suchą masę . Ja z bel nie zejdę bo usługa na przyczepę u nas to 300zł za godzinę pracy  za krone niby 50 metrów  ale mam bardzo daleko łąki i po prostu zrobi mi max 1 kurs w godzinę  wiec dalej bedę kręcił te belki .  A wracając do podawania cynku itp przecież każdy z nas tu podaje mikro gdy już mamy ten łan kukurydzy dość ładny bo wiadomo gdzie poszła by reszta na glebe ... a to już całkiem bezsens 

Opublikowano

Dla mnie 55sm to siano, sianokiszonka musi miec ponizej 45, w pryzmie mam 37 i dopiero jest pobranie i mleko. 

50 pryzmowych? Jesli tak to drogo przy dalekich kawalkach. Ja place 240 ale za przyczepe 36din ladnie ubita bo sporo wystaje nad. Pola od 1km do 6. Do bel juz nie wroce mimo ze mam swoj nowy sprzet. 

Co do tematu dzisiaj pojechalem na ostatni kawalek z 2 odrzywka, przeszedlem tylko zaglowek i odwrot :)    (mam 1.8m) 

IMG_20190614_221109.jpg

Opublikowano

U mnie biorą 230 za godzinę i przyczepy Krone MX330 i podobną gabarytowo Pottinger. Jak blisko max 1 km to wychodzi po 120 zł za przyczepę. Coś tanio się wydaje, bo rok temu inny darł ze mnie 140 zł za przyczepę 21m a jak daleko 6 km to 200 zł. 

Opublikowano (edytowane)

Thomas to wychodzi bardzo tanio przy bliskich polach. Ta krone nowa?  Jak ci sie podobała jej praca? 

Sam sie nad taka zastanawiam, jak agencja sie ruszy to moze na 4 pokos bedzie juz swoja. Bergmann repex tez ciekawe wyglada i wydaje sie gabarytowo wieksza a kasa podobna chociaz przy tej giga co mi wozil obie gina a niby tylko 3 din roznicy

Edytowane przez zetorr6441
Opublikowano
1 godzinę temu, zetorr6441 napisał:

Dla mnie 55sm to siano, sianokiszonka musi miec ponizej 45, w pryzmie mam 37 i dopiero jest pobranie i mleko. 

50 pryzmowych? Jesli tak to drogo przy dalekich kawalkach. Ja place 240 ale za przyczepe 36din ladnie ubita bo sporo wystaje nad. Pola od 1km do 6. Do bel juz nie wroce mimo ze mam swoj nowy sprzet. 

Co do tematu dzisiaj pojechalem na ostatni kawalek z 2 odrzywka, przeszedlem tylko zaglowek i odwrot :)    (mam 1.8m) 

IMG_20190614_221109.jpg

Az sie wierzyć nie chce, ze juz tak wyrosła... jakie nawożenie, uprawa, obsada i kiedy siana?

Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, zetorr6441 napisał:

Thomas to wychodzi bardzo tanio przy bliskich polach. Ta krone nowa?  Jak ci sie podobała jej praca? 

Sam sie nad taka zastanawiam, jak agencja sie ruszy to moze na 4 pokos bedzie juz swoja. Bergmann repex tez ciekawe wyglada i wydaje sie gabarytowo wieksza a kasa podobna chociaz przy tej giga co mi wozil obie gina a niby tylko 3 din roznicy

Tak nowa. Jakoś rok temu kupił dla siebie i trochę na usługi. Też mnie cena zdziwiła. Nie wiem jak na tym wychodzą. Co do pracy to ciągał ją prawie nowy jd 6155. 41 noży a na poprzeczniakach czasem gasł jak przytkało. 😉 Co do jakości sieczki to jedna i druga szału nie robi. Są pocięte na 4cm a są i przeżute a nie pocięte. Wszystko zależy jak materiał trafia na rotor. Jak wciągnie wzdłuż to nie ma szans, żeby pocięło. Moja stara bergmanka ma też 41noży, ale tnie drobniej. Chyba mam węższy rotor i odległość między nożami jest mniejsza ok 3,5 cm. Sieczka chyba po krone albo pottinger. Nie mam pewności która po której. 😜 Musiałbym jeszcze wrzucić swoją dla porównania. Przepraszam za offtopic.

e27b1228530a69a3med.jpg

e85dba10c631b684med.jpg

Edytowane przez Gość
Opublikowano (edytowane)

Deszczu dostała to rośnie  (albo ma wilgoć w glebie). U mnie w ciągu jednej doby po deszczu zmieniła sie nie do poznania, spokojnie z 7-10 cm przyrosła i nabrała pięknego koloru. Jak ktoś miał szczęście i dostał deszcz tydzień temu przez tą falą upałów to qq po 1.5 m nie są dziwne 

Edytowane przez damianzetor9540
  • Like 1
Opublikowano

Teraz kończyłem pryskac to już spora rosa była na niej aż się zdziwiłem, u nas nie pada ale też fajnie rośnie i ciemno zielony kolor

Opublikowano
8 godzin temu, damianzetor9540 napisał:

Deszczu dostała to rośnie  (albo ma wilgoć w glebie). U mnie w ciągu jednej doby po deszczu zmieniła sie nie do poznania, spokojnie z 7-10 cm przyrosła i nabrała pięknego koloru. Jak ktoś miał szczęście i dostał deszcz tydzień temu przez tą falą upałów to qq po 1.5 m nie są dziwne 

W mojej okolicy w czerwcu spadlo 2mm i wczoraj 6. A juz któryś dzien z kolei smazy, na trawach pozniej cietych jest pomaranczowo dzisiaj w prognozie znowu +30. 

Primula siana 16.04, 88tys na ha odmiana ziarnowa rigoletto z saatbau. 180polidap w podsiewacz, 200 sól i 270 mocznik. W ubieglym roku jesienią 4t kredy dwa lata temu wiosna 80t obornika w tym roku wiosna nastepne 80 t 

Opublikowano
zetorr6441 napisał:

8 godzin temu, damianzetor9540 napisał:

W mojej okolicy w czerwcu spadlo 2mm i wczoraj 6. A juz któryś dzien z kolei smazy, na trawach pozniej cietych jest pomaranczowo dzisiaj w prognozie znowu +30. 

Primula siana 16.04, 88tys na ha odmiana ziarnowa rigoletto z saatbau. 180polidap w podsiewacz, 200 sól i 270 mocznik. W ubieglym roku jesienią 4t kredy dwa lata temu wiosna 80t obornika w tym roku wiosna nastepne 80 t 

Jakie pH? Robisz badania gleby bo wydaje mi się że dajesz za dużo nawozów. Jeżeli masz parę ha to ok ale pomysl sobie jak by to wyszło ekonomicznie na 100 ha 😉

Opublikowano

Co jakis czas badam, teraz próby ze wszystkich dzialek wlasnie zbieram do badania. ta działka jest dopiero 3 rok w dzierzawie ph 5.4 zalezy mi na wysokich plonach a ph jeszcze takie sobie dlatego nawozenie wieksze chociaz znam ludzi co mineralnych daja wiecej. Robię 60ha.

Uwazam ze lepiej dac jej trochę wiecej i nakosic 15t niz wiosna troche zaoszczędzić i kosic jak niektórzy 8 czy 10t za miedza. 

Opublikowano

Jeżeli ktoś robi kieszonkę i z mleka się utrzymuje to ciężko mówić o ekonomi bo raz że nie liczy ceny obornika a dwa że widzi tylko masę kiszonki a nie tony ziarna. Duże nawożenie ma to do siebie że buduje zasobność gleby, warunkiem jest optymalne pH czyli koło 6 bo takie 4,5 - 5 to wali się nawozy a zasobność nie rośnie tylko się wymywa. Nawożenie ok tylko policzyć cenę obornika 80 t x 40 zł =3200 zł to drogo wychodzi Dla przykładu mam zasobność fosforu bardzo wysoką około 22mg więc w tym roku dałem 20 kg czystego fosforu i potasu 90 kg. Azotu 100 kg Obornika około 60 t Kukurydza 160 cm więc rośnie