Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Co sądzicie o wrzuceniu w podsiewacz polifoski 6 oraz mocznika razem ze sobą?. Planuje tak zrobić. Myślę że wtedy jest lepsze wykorzystanie i dostęp rośliny do tych nawozów, niż podczas rozsiania przedsiewnie czy to polifoski czy mocznika

Opublikowano

A ile tego mocznika chcesz wsypać? Ogólnie nie powinno się dawać mocznika w podsiewacz. A wykorzystanie i tak będzie takie samo, azot jest ruchliwy w glebie. Głównie zależy na tym żeby fosfor był rzędowo bo on nie jest ruchliwy.

Opublikowano

witam koledzy ja dałem ok 40 t obornika bydlęcego na jesień i do tego 600 kg korn-kali teraz na wiosnę poszło 24 tys gnojowicy od kaczek i 400kg polifoski 8 na ha teraz moje pytanie bo planuje jeszcze posiać mocznik i polidap tylkie nie wiem ile i czy potrzeba ten polidap ???

Opublikowano

siemanko,mam zamiar posiać qq na ziarno,1 raz się za to zabieram.Mianowicie,pole po pszenżycie,ziemia od 4 do 6,na przezimowanie poplon(gorczyca,facelia)i ok 200 kg/h tarnogranu R.uprawa bez obornika.za wiosnę do siewnika z 150 kg polidapu,a przed uprawą,(gruberowaniem)saletrzak w dawce ok 350 kg/h. pózniej dolistnie tylko,jest szansa na 8 ton?xdmoże mocznik zamiast saletrzaku?

Opublikowano

Ja to daje mało w porównaniu do tego Co piszecie ponad 50t/ha obornik na wiosnę w podsiewacz 200kg polifoski6 i pod agregat pierwszy raz tak zrobię 250kg saletry amonowej (zawsze dawałem poglownie) i odżywka foliq uniwersalny ......

Opublikowano (edytowane)

witam koledzy ja dałem ok 40 t obornika bydlęcego na jesień i do tego 600 kg korn-kali teraz na wiosnę poszło 24 tys gnojowicy od kaczek i 400kg polifoski 8 na ha teraz moje pytanie bo planuje jeszcze posiać mocznik i polidap tylkie nie wiem ile i czy potrzeba ten polidap ???

Kolego na jaki plon liczysz z takim nawożeniem? W twoim przypadku jest wysokie ryzyko że samo nawożenie będzie mieć ciężko pokryć je plonem a gdzie reszta kosztów? Troszkę ekonomii w rolnictwie zdecydowanie się przydaje! Edytowane przez 20CBR12
Opublikowano

Ja to daje mało w porównaniu do tego Co piszecie ponad 50t/ha obornik na wiosnę w podsiewacz 200kg polifoski6 i pod agregat pierwszy raz tak zrobię 250kg saletry amonowej (zawsze dawałem poglownie) i odżywka foliq uniwersalny ......

A nie lepiej zamiast saletry dać mocznik? I tak azot masz w oborniku a mocznik później działa, czasem sie zastanawiam skąd ci ludzie biorą kasę na nawozy.. Bo nie kiedy jak się czyta to i z tonę na hektar piszą ze wala . Ja pod kuku bez zmian 250-300 poli 6 i mocznika tyle samo i oczywiście obornik z 30-40t/ha
Opublikowano

Bez przesady. Po prostu są lepsze nawozy do podsiewacza, tyle.

Masz racje ale we wszystkim trzeba mieć umiar i znać swoje pola bo jak czytam to niektórzy powinni mieć kukurydze na kiszonkę z 6 metrów a ziarno koło 30 ton z hektara. Nie widzę sensu dawać polidapu i soli czy korn kali jak u mnie wszystko idzie na oborniku, praktycznie co 3 lata każde pole nawożone nieraz częściej i sam mocznik sie u mnie sprawdza doskonale. Tyle.

Opublikowano

to ja wam powiem że samym obornikiem to troche mało bo robię badania co 4 lata i zaw potasu z b wysokiej zeszła do niskiej ,kukurydza w monokulturze i co rok obornik jakieś40 t i to tego sól z 200 kg albo poli 300kg .

Opublikowano

No u mnie na każdy ha pola idzie tyle obornika co rok ....bo tyle go mam. A mocznik raz sialem tak nie podobało mi się to gleba ciężka długo zimna i qq długo była blada

Opublikowano

Masz racje ale we wszystkim trzeba mieć umiar i znać swoje pola bo jak czytam to niektórzy powinni mieć kukurydze na kiszonkę z 6 metrów a ziarno koło 30 ton z hektara. Nie widzę sensu dawać polidapu i soli czy korn kali jak u mnie wszystko idzie na oborniku, praktycznie co 3 lata każde pole nawożone nieraz częściej i sam mocznik sie u mnie sprawdza doskonale. Tyle.

30t obornika do tego npk z 200kg sol ze 150 i polidap 150 w podsiewacz- dużo lepszy efekt- proponuje przetestować!
Opublikowano

No u mnie na każdy ha pola idzie tyle obornika co rok ....bo tyle go mam. A mocznik raz sialem tak nie podobało mi się to gleba ciężka długo zimna i qq długo była blada

Na zimne gleby polecasz saletre? Daje po 300 kg mocznika to saletry trzeba by więcej dać
Opublikowano

Po sąsiedzku dał pod agregat saletre pod agregat to miał najładniejszą qq na wsi czarna jak murzyn i jakoś do końca nie miała sobie równych

Opublikowano

Kolego na jaki plon liczysz z takim nawożeniem? W twoim przypadku jest wysokie ryzyko że samo nawożenie będzie mieć ciężko pokryć je plonem a gdzie reszta kosztów? Troszkę ekonomii w rolnictwie zdecydowanie się przydaje!

no przynajmniej 60 ton bym chciał mieć tylko ze to jest słaba klasa ziemi 5 dołkiem trochę 4 i nigdy tam nie miałem kuku na tym polu i nie chciał bym zeby cos brakło bo jak nie wypali to lipa będzie