Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Patrząc na zdjęcia z innego tematu to faktycznie niezbyt duże te kolby w porównaniu do poprzedniego roku. Moje z Rosomaka i Susann ważyły 320 gram, ale w ziarniaku może 30% skrobii, reszta to mleko. Położyłem na parapet to strasznie się zeszchły i zapadły ziarniaki. Mogły nabrać sporo skrobii. Pioneera siałeś? Codigreen i Suanito takie sobie, ale na VI klasie siane a zobaczę jeszcze co ma Legion i Opoka.

Opublikowano

U mnie sąsiad ma na gnojowicy plus obornik to ma kukurydzę od 0.5 - 1.5 metra na III i IV klasie u mnie obornik plus nawożenie mineralne i kuku od 3 - 3.5 metra choć wydaje mi się że pewnie sasiad przenawozil pola w tym roku gnojowica bo przy tej ilosci co on sial to ph min jeden w dół może to jest powodem

Opublikowano

Raczej będą to malutkie roślinki, plodozmian z tego napewno będzie ale zielonej masy mało, jak już chcesz krzyżowe to nie lepiej gorczyce da zdecydowanie więcej masy a możesz spokojnie już na zimę orac

Opublikowano

Tak masz racje ale 1 maja kwitnie ten co byl w sierpniu zasiany a jeśli zasiejesz go w połowie września albo później to on do zimy nie zdazy się rozwinąć prawidłowo i jeśli jakimś cudem nie wymarznie zimą to wiosną roslinybedziesz miec niskie i słabe

Opublikowano (edytowane)

Kolejne pytanie jakie się rodzi to jaką obsadę chcesz zasiać tego rzepaku zbyt gęsto spowoduje Ci że rośliny mocno przesusza glebe pod kuku i się nie pokrzewia a myślę że optymalna obsada dla rzepaku też tu nie zda egzaminu ze względu na szkodniki i choroby bo raczej trudnopoplon chronić chemicznie z pynktu widzenia ekonomicznego
Myślałeś może omieszance jakiejś ja zawsze siałem rzepak z lubinenem żółtym i ten piplon mi się sprawdza, orka jak tylko późno się da a wiosną obornik z solą potasowa i przykrywam to talerzowka i jest git
W tym roku łubin mi się nie udał wszystko było koszone talerzowka wiec nie miałem swoich nasion i a kupić łubin na poplon jak dla mnie za drogi interes wiec rośnie rzepak z facelia ale pod kukurydzę to pierwszy raz u mnie wiec nie wiem jak to wyjdzie

Edytowane przez 20CBR12
Opublikowano

Panowie co sądzicie aby bo zcięciu kuku posiać rzepak a w okolicach 1 maja tak jak zawsze sieje kuku zaorać i zasiać kuku. Dało by to sporo masy i płodozmian

Wg mnie pomysł kiepski raps wyciągnie z ziemi sporo składników a nie pozostawi zbyt wiele ponadto przesuszy i to bardzo mocno glebę

Opublikowano

Ani sporo ani nic nie wyciągnie. No sołtys trochę sie zagalopowałeś :P . Słyszałeś coś takiego - ,,nic w naturze nie ginie,, co rzepak wyciągnie to i odda w procesie mineralizacji, troszeczkę tylko będzie przeznaczone na proces humifikacji ale ja to bym wolał żeby było na odwrót nawet jakbym miał stracić te pierwiastki, jednak jest inaczej, a po za tym tak mały nic nowego szczególnego nie dołoży. Bo jakiś duży mógł by wyciągnąć z głębszych warstw gleby to co zboża by nie sięgnęły, ale mały nie da rady. A jak da to my się i tak nie dowiemy.

Simson tak ci szczerze powiem że już rozmyślałem parę razy na temat pola po kukurydzy kiszonkowej i chyba najsensowniej będzie zasiać na nim zboże ozime. Poplon - małe powodzenie, albo zostawiać gołą ziemię do wiosny ale w naszych warunkach to tylko pogarsza i tak kiepską sytuację.

Opublikowano

Tak u nas w okolicy w tym roku tak to wygląda z terminem siewu kukurydzy, ale ja mówię o zbożu w plonie głównym nie na zielonkę. Bo taki rok jak ten to się trafił jeden że kukurydza później siana jest lepsza od tych wcześniejszych gdyż ta późniejsza ,,przeczekała suszę,, susza naszła w momencie jej nie szkodzącym.

Opublikowano

Sprawdziłem kolby na 4 działkach i tak Grosso waga pełnej kolby 339g ziarno 257g pusta kolba 82g druga działka ta sama odmiana 324g 246g 77g Touran 321g 239g 78g LG STRAWNY PIEGUS 329h 257g 71g

Opublikowano

Witam
Sieje kukurydze na kiszonkę. Mam takie pytanie odnośnie wapnowania pod qq. Kiedy najlepej? Na wiosne czy na jesień? Dodam że pod 70% powierzchni sieje przedplon z żyta.

Opublikowano

Staram się skosić tak by do 10 lub ewentualnie do 15 maja zasiać qq. W tym roku zasiałem 14 maja i ma od 2.5 do 3 metrów. Żyto trochę wyjaławia glebe. Ale cóż choduje bydłu i czasami nażekam na brak paszy wiec to jest dobry sposób by załatać dziury w magazynie

Opublikowano

kukurydza na kiszonkę wyjaławia bardziej. Chyba że zawsze wraca w postaci obornika.

wapnowanie zawsze na jesień. Do zadziałania potrzebuje paru miesięcy i optymalnej wilgotności.

Opublikowano

bez fosoforu to może tej gnojowicy lać 2x tyle a i tak nic nie wyrośnie... pewny nie jestem ale chyba tego pierwiastka jest mało w oborniku i gnojowicy

Teoretycznie nie jest tak mało, ale kukurydza ma takie wymaganie, że i tak zawsze trzeba jeszcze nawozić mineralnie. Jeszcze nie widziałem aby ktoś miał ładną kukurydzę bez nawozu w podsiewaczu. Do tego na naszych glebach nie tyle problem jest z fosforem, ale potasem(a raczej ego braku). Więc jeszcze stosujemy sól potasową.