Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
19 godzin temu, FarmerDyzio napisał(a):

siejecie Korn kali pod kukurydzę czy sól potasową?

Osad z oczyszczalni i 50 kg saletrzaku w podziewacz, albo dużo gnojowicy i 100 saletry i 100 superfosfatu prostego, ale w tym roku zamiast saletry dam siarczan amonu.

Opublikowano
7 minut temu, Grzesiu90209 napisał(a):

Osad z oczyszczalni i 50 kg saletrzaku w podziewacz, albo dużo gnojowicy i 100 saletry i 100 superfosfatu prostego, ale w tym roku zamiast saletry dam siarczan amonu.

Tyle azotu ma osad? 

Opublikowano
3 godziny temu, pietruszka123456789 napisał(a):

czy macie specjalna taktyke aby zwiekszyc jakosc kukurydzy na kiszonke?

Przede wszystkim nie wolno przenawozić azotem. Azotany szkodzą bydłu, a kiszonka śmierdzi i bydło nie chce jeść. Przy najmniej do takich wniosków doszedłem.

Opublikowano
35 minut temu, dantur96 napisał(a):

W kukurydzy to raczej nie da się przenawozic tak żeby azot był w kiszonce duży w trawach trzeba uważać 

A ile sypiesz kg na trawy. 

38 minut temu, maniekc360 napisał(a):

Przede wszystkim nie wolno przenawozić azotem. Azotany szkodzą bydłu, a kiszonka śmierdzi i bydło nie chce jeść. Przy najmniej do takich wniosków doszedłem.

A jakieś dodatkowe mikroelementy maja znaczenie np cynk ze 2 razy. 

Opublikowano
42 minuty temu, dantur96 napisał(a):

W kukurydzy to raczej nie da się przenawozic tak żeby azot był w kiszonce duży w trawach trzeba uważać 

Nie badałem, ale przy zbiorze wszystkie liście kukurydzy były ciemnozielone, a kiszonka po otwarciu śmierdziała. Teraz pod kukurydzę kiszonkową daję mniej azotu...

Opublikowano
2 godziny temu, Tomek90 napisał(a):

Tyle azotu ma osad? 

Niedawno dowiedziałem się że ma srednio 50kg w tonie, mowa o suchym z oczuszczalni. Wygląda jak gruby makaron czarny. Nie widziałem wyników badań, znajomy to stosuje w ilości do 5t 🤔 

Opublikowano
18 minut temu, pietruszka123456789 napisał(a):

A ile sypiesz kg na trawy.

400 n😃

12 minut temu, maniekc360 napisał(a):

Nie badałem, ale przy zbiorze wszystkie liście kukurydzy były ciemnozielone, a kiszonka po otwarciu śmierdziała. Teraz pod kukurydzę kiszonkową daję mniej azotu...

Może zbyt zielona była skoszona i dlatego ma słaby zapach u mnie w tym roku te samo nawożenie co w latach poprzednich a w tym roku była koszona mokrzejsza niż w ubiegłych latach i zapach też już inny jest. Jak suchsze się kosiło to takimi winem pachniała teraz tego nie ma 

• Like 1
Opublikowano
1 minutę temu, Łukaszek napisał(a):

Czystego ?

No gdzie tak mu głupotę napisałem 😂 w tym roku będę mniej dawał na pierwszy pokos max 80 N pod pierwszy w ubiegłych latach dawałem 100/110 i wydaje mi się za dużo. Terez planuje dać Max 250 kg saletry 

Opublikowano
8 godzin temu, szymon09875 napisał(a):

Wczoraj zamówiłem i pod qq pójdzie 3 rok z rzędu 450 kg saletrzaku jak będę siał rozsiewaczem albo 300 za łapą jeśli uda się znowu w st posiać kukurydzę 

opowiedz więcej o tym siewie kukurydzy ST,jakie nawozy,na jaką głębokość,jaka róznica w plonie?

Opublikowano

Ja daję tylko azot bo obornika stosuje duże ilości. 

Głębokość uprawy 25-30 cm nawóz 50/50 na dół i na jakieś 10-15 cm. 

Różnica jest najbardziej widoczna w suchych latach. Moja w striptillu dłużej zielona niż sąsiadów i co roku to jest widoczne. 

No i sprawdzałem to nie było różnicy w miejscu gdzie saletrzaku dawałem ponad 350 kg. Przy siewie rozsiewaczem tak, więc nawóz lepiej wykorzystuje jeśli ma go bezpośrednio pod korzeń podane. 

Wcześniej dorzucalem 50-70 kg polidapu, miała lepszy start 

Opublikowano
13 godzin temu, Grzesiu90209 napisał(a):

Trochę ma. Fosforu też masa, potasu mało, ale nie uzupełniam bo wysoki w glebie, a słomy nie zbieram.

Ile t/ha dajesz osadu?

Opublikowano
33 minuty temu, szymon09875 napisał(a):

Ja daję tylko azot bo obornika stosuje duże ilości. 

Głębokość uprawy 25-30 cm nawóz 50/50 na dół i na jakieś 10-15 cm. 

Różnica jest najbardziej widoczna w suchych latach. Moja w striptillu dłużej zielona niż sąsiadów i co roku to jest widoczne. 

No i sprawdzałem to nie było różnicy w miejscu gdzie saletrzaku dawałem ponad 350 kg. Przy siewie rozsiewaczem tak, więc nawóz lepiej wykorzystuje jeśli ma go bezpośrednio pod korzeń podane. 

Wcześniej dorzucalem 50-70 kg polidapu, miała lepszy start 

To nie w łapę polidap? 

Opublikowano
5 godzin temu, GRZES1545 napisał(a):

Masz może wyniki badań tego ?

Nie mam, to oczyszczalnia wylicza dawki na podstawie badań pola i osadu. Tą kukurydza tylko na gorzelnie. 

42 minuty temu, pasio napisał(a):

Ile t/ha dajesz osadu?

Koło 100 ton takiej papki, przy większych ilościach nie widziałem zwyżki plonu.

Opublikowano
54 minuty temu, Tomek90 napisał(a):

To nie w łapę polidap? 

Ja u siebie nie daje. Fosfor i potas mam na wysokim poziomie. Szkoda mi pieniędzy na polidap

Obornika idzie jesienią 15-20 rozrzutników 4 tonowych na hektar i wiosna poprawka podobna ilością.