Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
W dniu 15.06.2025 o 21:51, XTRO napisał(a):

nie ucz mnie proszę  bo ja swoje wiem i przetestowałem.  W tym roku qq posiałem głownie po to, żeby wniosło więcej masy do gleby, ale finansowo może wyjść dużo gorzej jak żyto

Przestaw koszty uprawy żyta oraz qq. Tak się składa że mam prawie same piachy i uważam odwrotnie.

Opublikowano

Qq- nasiona-900, azot- 450, fosfor- 480, potas- 280, chwasty-140, siew-200, koszenie-600, paliwo i amortyzacja jakaś 600

Żyto- nasiona 450, npk-480, azot-500, chwasty, 110, regulacja-40, t1-180, t2-100, robak-10, paliwo-1000 

Opublikowano
23 godziny temu, Mikua napisał(a):

Poczekam do soboty 

U was Tezosar box też tak słabo bierze ? Minęło 5 dni i za bardzo nie widać działania, delikatnie chwasty robią się żółte, 

U mnie po tygodniu juz było widać że wziął wszystko...Perz skrzyp rzepak spalił ładnie.

Opublikowano
12 minut temu, XTRO napisał(a):

Qq- nasiona-900, azot- 450, fosfor- 480, potas- 280, chwasty-140, siew-200, koszenie-600, paliwo i amortyzacja jakaś 600

Żyto- nasiona 450, npk-480, azot-500, chwasty, 110, regulacja-40, t1-180, t2-100, robak-10, paliwo-1000 

T1 można zrobić taniej lub nie robić T2 w życie.

Opublikowano
Godzinę temu, wilkołak napisał(a):

Bardzo drogie nasiona wybrał

Ta, jaka jest różnica? 100 zł ? Wybierałem typowo odmiany na gorsze stanowiska 

40 minut temu, Grzesiu90209 napisał(a):

Żyto też można swoimi za 80 zł z zaprawa. Tylko że zytko to 4 tony na 5 klasie, a kuku 8, różnica w żniwa to max stówka na tonie. Kukurydza mi lepiej wychodzi

Jak qq na 5 klasie daje 8 to i żyto da 6

Opublikowano
2 godziny temu, XTRO napisał(a):

kolego licząc liczymy równoważnie bez względu na posiadany sprzęt to ze nie masz czym zasiać i pozbierać to twoja specyfika a już amortyzacja cudzego sprzętu to już kuriozum -trochę to naciągane   ale licz jak chcesz byle ci się opłaca i jesteś zadowolony ja w życiu nie siałem żyta i bym tego nie uprawiał -wystarczy mi widok u sąsiada i mam dosyć 

Opublikowano
8 minut temu, wilkołak napisał(a):

Najprościej nie licz amortyacji i dopłat do dochodu, jak żyto da 6 ton to kukurydza bliżej 10 ton

A to ciekawe, w tamtym roku przy tak dużej suszy u nas ludzie kosili qq po 5-8t a żyto mi średnia wyszła 6

Teraz, XTRO napisał(a):

A to ciekawe, w tamtym roku przy tak dużej suszy u nas ludzie kosili qq po 5-8t a żyto mi średnia wyszła 6

W dodatku u mnie dochodzi zwierzyna.

No nic, może mi się uda ta qq, jak nie to coś się zmieni 

Opublikowano
4 minuty temu, XTRO napisał(a):

To duzej suszy nie bylo, qq na lekkich ziemiach w tamtym roku sypala 1-3 tony

Na 3b/4a u mnie srednia nie przekroczyla 8 ton przy 10 ha

Zboza tez za***iscie 1-3 tony na lekich ziemiach, na lepszych do 6 max

Azotu wiecej dajesz w zycie jak w qq?

• Confused 1
Opublikowano (edytowane)
19 minut temu, ahten napisał(a):

Tyle samo azotu gdzieś. U nas qq tyle sypala u ludzi też na 3-4 klasie.

Pszenica na 3 klasie nie całe 6t.

Na 5 pszenżyto koło 3, rzepak może 1t, bo w tamtym qq na piachu sypała tyle co piszesz. To nawet żyto na piachu dało mi na najgorszym kawałku 4t.

Susza była duża, w tamtym roku z 41 ha pszenicy nakosilem tyle co dwa lata temu z 23

Edytowane przez XTRO
  • Like 1
Opublikowano

w kazdej uprawie rozkład opadów decyduje o plonie moze więcej niż 50 % dopiero średnia z np 5 - 10 lat  mówi o stabilności i wysokości średnich plonów stosowanie lub nie stosowanie obornika to w przypadku QQ decydująca  sprawa ,zwierzyna to w przypadku QQ to przekleństwo jeżeli nie ma na to pomysłu ,posiadanie sprzętu lub nie też rzutuje na końcowy wynik również dostępność usług . U mnie dopiero po 20 latach inni rolnicy spostrzegli że w naszym rejonie tylko QQ daje opłacalność i rzucili się jak szaleni tyle że 20 lat za późno  teraz o plonie decyduje zachowanie wody w glebie 

• Haha 1
Opublikowano

Witam wpadłem ostatnio na ciekawy pomysł mianowicie nwm czy słyszeliście o odżywianiu pomidorów gnojówką z pokrzyw daje to naprawdę fajny efekt a co myślicie jakby to zrobić w kukurydzy. Była to by darmowa odzywka które mimo wszystko tanio nie wychodzą co myślicie?

Opublikowano (edytowane)
13 minut temu, Veratiz napisał(a):

Witam wpadłem ostatnio na ciekawy pomysł mianowicie nwm czy słyszeliście o odżywianiu pomidorów gnojówką z pokrzyw daje to naprawdę fajny efekt a co myślicie jakby to zrobić w kukurydzy. Była to by darmowa odzywka które mimo wszystko tanio nie wychodzą co myślicie?

Że dolistnie? 

Gnojowke z pokrzywy robię i jest fajng efekt w pomidorach, ale to na własne potrzeby  ze 100l🤭

Efekt jest po tym też w borówkach czy drzewach owocowych, 1 raz na 2 tyg podlewam tym.

W kukurydzy trzeba by zapewne większe stężenie 🤔

Godzinę temu, ahten napisał(a):

Takiej suszy nie pamiętam jak 20lat uprawiam ziemię.  Na piasku ludzie miejscami nie kosili wcale zbóż bo na kombajn plonu by zabrakło. 

Edytowane przez GRZES1545
Opublikowano

Pomysł może i dobry... ale tunel foliowy ma kilkanaście metrów.. pola kukurydzy to hektary.. już widzę jak ktoś zbierze tyle pokrzyw żeby wystarczyło nastawić tego eliksiru..

• Like 1
Opublikowano
5 minut temu, GRZES1545 napisał(a):

Że dolistnie? 

Gnojowke z pokrzywy robię i jest fajng efekt w pomidorach, ale to na własne potrzeby  ze 100l🤭

Efekt jest po tym też w borówkach czy drzewach owocowych, 1 raz na 2 tyg podlewam tym.

W kukurydzy trzeba by zapewne większe stężenie 🤔

Takiej suszy nie pamiętam jak 20lat uprawiam ziemię.  Na piasku ludzie miejscami nie kosili wcale zbóż bo na kombajn plonu by zabrakło. 

No dolistnie zrobić tego towaru w mauzerach i jeździć nwm nawet 4 razy w kukurydzy dopóki będzie możliwość wjazdu

2 minuty temu, jaco512 napisał(a):

Pomysł może i dobry... ale tunel foliowy ma kilkanaście metrów.. pola kukurydzy to hektary.. już widzę jak ktoś zbierze tyle pokrzyw żeby wystarczyło nastawić tego eliksiru..

Ja mówię tu o sobie co roku mam około 7 ha kukurydzy więc w moim przypadku to realne 

1 minutę temu, Veratiz napisał(a):

No dolistnie zrobić tego towaru w mauzerach i jeździć nwm nawet 4 razy w kukurydzy dopóki będzie możliwość wjazdu

Ja mówię tu o sobie co roku mam około 7 ha kukurydzy więc w moim przypadku to realne 

No bo tak szczerze koszt odżywki około 100zł razy 7ha czyli mamy 700zł na jeden wjazd w kukurydze dwa wjazdy 1400zl to myślę że można się pobawić 

Opublikowano
3 godziny temu, XTRO napisał(a):

Ta, jaka jest różnica? 100 zł ? Wybierałem typowo odmiany na gorsze stanowiska 

Jak qq na 5 klasie daje 8 to i żyto da 6

Na piasku 5 klasy liczy się rozkład opadów. W zeszłym roku koło Sieradza na słabych glebach żyta sypały koło tony, a kukurydza przez granicę 10. Poza tym żyto na 6 ton musi dostać azotu, wtedy trzeba dobrze skrócić, a przyjdzie susza i tam antywylegacz jak strzał w kolano. Na 5 i 6 klasie sieję jęczmień ozimy, kukurydzę i dopłaty strączkowe. 

• Like 1
Opublikowano
Godzinę temu, Grzesiu90209 napisał(a):

Na piasku 5 klasy liczy się rozkład opadów. W zeszłym roku koło Sieradza na słabych glebach żyta sypały koło tony, a kukurydza przez granicę 10. Poza tym żyto na 6 ton musi dostać azotu, wtedy trzeba dobrze skrócić, a przyjdzie susza i tam antywylegacz jak strzał w kolano. Na 5 i 6 klasie sieję jęczmień ozimy, kukurydzę i dopłaty strączkowe. 

najlepiej przeplatać kukurydzę na ziarno majsem na ziarno 

• Confused 1
Opublikowano

Miałem dziwny sen, koszmar. Śniło mi się że suszyłem kukurydzę. Zamiast pieca na słomę miałem reaktor atomowy. Problem w tym, że w tego typu snach zawsze coś idzie nie tak. Nie mogłem utrzymać temperatury, po za tym bałem się donów.

Opublikowano
1 godzinę temu, maniekc360 napisał(a):

Miałem dziwny sen, koszmar. Śniło mi się że suszyłem kukurydzę. Zamiast pieca na słomę miałem reaktor atomowy. Problem w tym, że w tego typu snach zawsze coś idzie nie tak. Nie mogłem utrzymać temperatury, po za tym bałem się donów.

bo miałeś za mało ciężkiej wody żeby spowolnić neutrony - od lat rozmyślam jak łyżeczką uranu wysuszyć kukurydzę -trzeba zacząć od ogłoszenia kupię uran 232 -- a to by wystarczyło nawet zużyte paliwo z elektrowni i w nocy nie trzeba placu oświetlać 

• Haha 1