Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
47 minut temu, GRZES1545 napisał(a):

I Ty tu kogoś pouczać chcesz...czytać że zrozumieniem do szkoły podstawowej wracaj miękkogłowy. A z Google to sobie ściągnij farming symulator a nie wyniki. 

U mnie podobnie będzie, kiedy planujesz rozrzucać? Myślę że im wcześniej tym lepiej, więcej przerobi się w ziemi i może nie będzie takiego efektu ,,palenia" w razie suszy.

Początek marca bo wtedy najwcześniej mogą mi przywieźć. 3 tygodnie to takie minimum zanim mi przywiozą. Szkoda ze u mnie dwa razy drożej jak u ciebie. Daleko masz do kurnika ? 

Opublikowano (edytowane)

Troli sobie szukaj w kółko siebie. Nie masz nic konkretnego do powiedzenia to się nie udzielaj . 

3 minuty temu, krzychu121 napisał(a):

Początek marca bo wtedy najwcześniej mogą mi przywieźć. 3 tygodnie to takie minimum zanim mi przywiozą. Szkoda ze u mnie dwa razy drożej jak u ciebie. Daleko masz do kurnika ? 

Do najbliższego z tej firmy mam około 19km. Chłopak patelnia mi przywiezie za 450zł. 

Edytowane przez GRZES1545
Opublikowano
20 minut temu, GRZES1545 napisał(a):

Troli sobie szukaj w kółko siebie. Nie masz nic konkretnego do powiedzenia to się nie udzielaj . 

Do najbliższego z tej firmy mam około 19km. Chłopak patelnia mi przywiezie za 450zł. 

Dlaczego myslisz trolu ,ze coś bede ci  mówił, głąbem jestes i jeszcze długo zostaniesz 🤷🏻

Opublikowano
3 minuty temu, mirekcich napisał(a):

Dlaczego myslisz trolu ,ze coś bede ci  mówił, głąbem jestes i jeszcze długo zostaniesz 🤷🏻

Wypad z forum jak nie potrafisz się zachować...Ty komuś coś chcesz doradzać... 🤣

Opublikowano (edytowane)

Tyle właśnie potrafisz trolu 🤷🏻 baranom takim jak ty,w żadnym wypadku. Skoro pytasz o podstawowe rzeczy to robisz za głąba 🤷🏻

Edytowane przez mirekcich
Opublikowano
33 minuty temu, GRZES1545 napisał(a):

Tak transport po mojej stronie jest . Onj ładują, dostane badanie i fakturę na wszystko .

Czyli gdzieś koło 60 zł Netto za tonę wychodzi. U mnie kurniki jakieś 60-70 km oddalone i po 80’zl chcą przywieźć 

• Like 1
Opublikowano

Nawozy już mam zakupione od listopada to aż tak bardzo cen się śledzę ale widzę że warto było wcześniej zainwestować kasę w zakup. Zbraknie mi obornika od krów i dlatego chcę dokupić. Lub musiałbym zamiast 60 ton dać 40’na ha 

• Like 1
Opublikowano
59 minut temu, GRZES1545 napisał(a):

Od pajaca nie potrzebuję porady bo jak widac nie wiele wie a udaje filozofa...a troli jak pisałem szukaj blisko Siebie . 

Ty tu najlepiej robisz za trole ,ja wiedze mam dla siebie,nie dla pojacy podobnych tobie 🤷🏻

27 minut temu, v11 napisał(a):

Panowie zgłaszać się kto chce bana i na jak długo - no na ochotnika postaram się pomóc 

Ja to mam głęboko w tyle,nic juz z tego forum nie wyciągam ,wiec mi to zwisa i powiewa 🤷🏻

• Haha 1
Opublikowano (edytowane)
53 minuty temu, krzychu121 napisał(a):

Nawozy już mam zakupione od listopada to aż tak bardzo cen się śledzę ale widzę że warto było wcześniej zainwestować kasę w zakup. Zbraknie mi obornika od krów i dlatego chcę dokupić. Lub musiałbym zamiast 60 ton dać 40’na ha 

Bardzo dobry ruch...zobacz w temacie cen nawozów co się dzieje . 

Pod kukurydzę robisz tylko bezorkowcem czy potem jeszcze coś będziesz mieszał perzed siewem? 

Edytowane przez GRZES1545
Opublikowano
9 godzin temu, GRZES1545 napisał(a):

Bardzo dobry ruch...zobacz w temacie cen nawozów co się dzieje . 

Pod kukurydzę robisz tylko bezorkowcem czy potem jeszcze coś będziesz mieszał perzed siewem? 

Obornik i bezorkowiec. Potem zostawiam. Kiedyś jeszcze przed siewem na płytko robiłem uprawę ale na moich piachach wierzchnia warstwa się przesuszała  i wschody były tragiczne. Terez nie ruszam i jest ok. Jakby wiosny były mokre to można by było poruszyć ale jak nie chce padać to co zrobisz 

• Thanks 1
Opublikowano
9 godzin temu, Kamil150592 napisał(a):

Panowie orka zrobiona na jesień, gleba średnia i miejscami ciężka, Korn kali dawać teraz czy raczej pod agregat?

Jak tak będzie sucho dalej to lepiej wcześniej podać.

Opublikowano

Panowie pierwszy raz u mnie będzie kukurydza na pewno pójdzie po 250kg korn-Kali i polidapu ale nie wiem co z azotem ze względu na susze chciałbym rzucić całość pod korzeń muszę i tak kupić 1 big bag bo działka 2 hektary myślałem o saletrosanie bo ma tylko 7% azotu szybko działającego ale czy z 65kg N z niego i 45 z polidapu wystarczy! jeżeli by pogoda dopisała rozważył bym dorzucenie ze 100kg saletry. Mocznika raczej nie rozważam ponieważ nigdy go nie rozsiewalem a mój sprzęt zbyt precyzyjny nie jest 

Opublikowano
1 godzinę temu, jezyk_nh napisał(a):

250 kg polidapu ?

Mam kupiony big bag 500kg a działka 2 hektary wiem że dużo jak zmniejsze dawkę to tej reszty nie będę miał gdzie wysiać a trzymać te 100kg nie wiem czy warto a jeśli dobrze pamiętam to fosfor słabo się przemieszcza w glebie 

Opublikowano
12 godzin temu, lukasz067 napisał(a):

Panowie pierwszy raz u mnie będzie kukurydza na pewno pójdzie po 250kg korn-Kali i polidapu ale nie wiem co z azotem ze względu na susze chciałbym rzucić całość pod korzeń muszę i tak kupić 1 big bag bo działka 2 hektary myślałem o saletrosanie bo ma tylko 7% azotu szybko działającego ale czy z 65kg N z niego i 45 z polidapu wystarczy! jeżeli by pogoda dopisała rozważył bym dorzucenie ze 100kg saletry. Mocznika raczej nie rozważam ponieważ nigdy go nie rozsiewalem a mój sprzęt zbyt precyzyjny nie jest 

Ja planuję 230kg polidapu...130kg w podsiewacz, a reszta rzutowo. Saletrosan fajny nawóz bo ma siarkę. Dorzuciłbym  max 140kg saletry, chyba, że to jest 5 klasa i będzie sucho to mniej. Jak ziemia lepsza to nie warto oszczędzać na azocie, i potem żałować na jesieni, że mogło się więcej sypnąć.