Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Nie mam cierpliwości do doświadczeń, często jakieś zakładam a później się to gdzieś rozmywa. Ułożyłem sobie jakąś teorie w głowie co do nawożenia i uprawy gleby znalazłem potwierdzenie w literaturze. Narazie będę się tego trzymał.

Opublikowano

eksperymentować i porównywać to można na jednej działce w jednym roku. 

porównania rok do roku żadnego sensu 

a najlepiej nie tracić czasu topowa odmiana 23m czy 9241 

przepis znany od dawna 150polidap 250 mocznik 250 sól i jak przypasuje rok 17 ton czego chcieć więcej? za zaoszczędzony czas na narty pojechać 

• Like 3
Opublikowano
1 godzinę temu, Mateusz1q napisał(a):

przepis znany od dawna 150polidap 250 mocznik 250 sól i jak przypasuje rok 17 ton czego chcieć więcej? za zaoszczędzony czas na narty pojechać 

Nie za dużo potasu? Ja dałbym trochę mniej a za to lekko więcej azotu 

Opublikowano
20 minut temu, Miki7211 napisał(a):

Jak ma mało zasobne gleby w potas to musi dać, pk każdy musi sobie już indywidualnie dostosować do potrzeb danej działki. Choć osobiście sól bym zastąpił corn cali.

A ja belanusem

Opublikowano
5 godzin temu, Mateusz1q napisał(a):

No nie wiem, może masz ziemie lepsze, albo zasobniejsze. U mnie odkąd gospodarze trafił się najlepszy rok, ale o 17 mogę pomarzyć.

Opublikowano

Mi dziś się udało wysiać 825 kg wapna graulowanego (95%wapniak kornicki i 5% magesia calc). 

Poszła od razu sól potasowa 60 % w ilości 250 kg na 1 hektar. 

Opublikowano
25 minut temu, krzychu121 napisał(a):

Już kontrola z agencji do ciebie jedzie. Zostałeś nagrany z satelity że jeździsz z rozsiewaczem po polu 

Zgodnie z wszelkimi przepisami unijnymi i nie tylko wapno i sol siać mozna 🙂 

8 minut temu, Miki7211 napisał(a):

Wapno potas można siać. Siejecie na bogato tego potasu pod tą kukurydze bieda na bok 😅

Przecież "pieniędzy nie ma i nie bedzie" a na coś trzeba wydać te resztki co się ma 🙂

Opublikowano
3 minuty temu, Miki7211 napisał(a):

Takie niskie zasobności w glebie masz że aż 150 kg czystego potasu dajesz 🙂

jak się nie daje obornika i zbiera słomę to 150 za mało więc nie oceniaj jak nie znasz sytuacji

• Thanks 1
Opublikowano (edytowane)

Dla tego się grzecznie zapytałem o zasobności,  kazdy sieje tyle ile uważa za stosowne 🙂 Ja się cieszę że tyle siać nie muszę 🙂

Edytowane przez Miki7211
Opublikowano
1 godzinę temu, Miki7211 napisał(a):

Wapno potas można siać. Siejecie na bogato tego potasu pod tą kukurydze bieda na bok 😅

Ja to wiem ale tu co niektórzy twierdzą że jak ktos wyjedzie z rozsiewaczem to od razu robią mu zdjęcie z satelity i jadą na kontrolę 

Opublikowano
1 godzinę temu, Miki7211 napisał(a):

Takie niskie zasobności w glebie masz że aż 150 kg czystego potasu dajesz 🙂

Jak to aż 150 ? chyba tylko, kukurydza pobiera 33kg/t więc to nie tak dużo, a na piaskach bardzo trudno jest mieś wysoko potas przez wymywanie. Nigdy nie daję mniej niż 180 w czystym.

• Thanks 2
Opublikowano (edytowane)

Panowie w ub roku pod kukurydze podzieliłem pole na pół. Na tej, której pH był mega kwasne (gleba piaszczysta) dałem 2 tygodnie przed siewem saletrzak z mg żeby nie zakwasic a żeby azot sie zgadzal plus w zime duża ilosc Wapniaka Kornickiego w granulacie, druga część pola gdzie ziemia lepsza i pH było ok dałem mocznika plus w zimie minimalnie wapno granulat. Nawozenie potasowe tez w zime bo braki byly. Reszta nawożenia w podsiewacz tj. Dap 18-46 i kizeryt ta sama ilość tu i tu. 

Kukurydza na tej słabszej glebie lepiej zastartowala, a tam gdzie był mocznik to była przyhamowana. 

Gdzieś popełniłem błąd w nawożeniu? 

To mocznik mi przytrzymał kukurydze? 

Warunki pogodowe były dobrze w trakcie wegetacji dużo opadów. 

Nie jestem żadnym specjalistą w nawożeniu dlatego wszelkie uwagi mile widziane. 

Ps. Później ta część pola co był mocznik siany dogoniła i nawet trochę przewyższyła te co na piachu byla nawozoną saletrzakiem Mg. 

Edytowane przez adasku10
Opublikowano
2 godziny temu, Mateusz1q napisał(a):

jak się nie daje obornika i zbiera słomę to 150 za mało więc nie oceniaj jak nie znasz sytuacji

To po co zbierasz słomę skoro nie dajesz obornika? 

Opublikowano
Godzinę temu, adasku10 napisał(a):

Panowie w ub roku pod kukurydze podzieliłem pole na pół. Na tej, której pH był mega kwasne (gleba piaszczysta) dałem 2 tygodnie przed siewem saletrzak z mg żeby nie zakwasic a żeby azot sie zgadzal plus w zime duża ilosc Wapniaka Kornickiego w granulacie, druga część pola gdzie ziemia lepsza i pH było ok dałem mocznika plus w zimie minimalnie wapno granulat. Nawozenie potasowe tez w zime bo braki byly. Reszta nawożenia w podsiewacz tj. Dap 18-46 i kizeryt ta sama ilość tu i tu. 

Kukurydza na tej słabszej glebie lepiej zastartowala, a tam gdzie był mocznik to była przyhamowana. 

Gdzieś popełniłem błąd w nawożeniu? 

To mocznik mi przytrzymał kukurydze? 

Warunki pogodowe były dobrze w trakcie wegetacji dużo opadów. 

Nie jestem żadnym specjalistą w nawożeniu dlatego wszelkie uwagi mile widziane. 

Ps. Później ta część pola co był mocznik siany dogoniła i nawet trochę przewyższyła te co na piachu byla nawozoną saletrzakiem Mg. 

Kukurydza lubi lekkie i cieple stanowiska. A jak opady są sprzyjające to na takich właśnie stanowiskach są najlepsze plony. Jak nie ma za dużo deszczu to wtedy na piaskach kukurydza się ,,poddaje” a na cięższych ziemiach powoli ale cały czas rośnie 

• Thanks 1
Opublikowano
Godzinę temu, EppS napisał(a):

Jak to aż 150 ? chyba tylko, kukurydza pobiera 33kg/t więc to nie tak dużo, a na piaskach bardzo trudno jest mieś wysoko potas przez wymywanie. Nigdy nie daję mniej niż 180 w czystym.

Różne szkoły różnie mówią ale przyjmijmy ze 28-33.  Poprostu u nas przy wysokich i średnich  zasobnościach  stosujemy obornik na poplon  i  od 40-70kg czystego  potasu w granuli  co w tym roku przełożyło  się  na ponad 15t ziarna 30% wilgotności. I jeśli wierzyć sieczkarni to około 55-60 t sieczki o SM 32%

Opublikowano
2 godziny temu, EppS napisał(a):

Skoro najmniej dajesz 180kg potasu, to ile dajesz tak normalnie? Jakie plony osiągasz? 

Jakie jest pozostałe nawożenie?? 

Opublikowano

Przedział to 180-240. Mocznik 300 najczęściej dzielony 70/30, polidap 120-160. Kukurydza przeznaczana na kiszonkę w t nie określę bo nie ważę ale zazwyczaj mam jedną z lepszych. Gleba to V i VI i po kilkunastu latach nie podniosłem tylko zawartości K reszta bardzo fajnie minimum średnie zawartości.

Opublikowano

Witam 

W tym roku zamierzam siać kukurydzę na ziarno, klasa ziemi V, planuje dać Sól potasowa (200 kg/h) kizeryt (100-150kg/h) saletrzak i polidap w podsiewacz 

Ile wcześniej wysiać potas przed siewem? I czy coś poprawić z nawożeniem 

Dzięki