Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

to co było w pierwszych latach to co innego później spadało i do ST Po ST lekki wzrost  i teraz zmiennym nawożeniu i siewie  rośnie ale daleko do tego co w pierwszych latach -a ty się czepiasz jakbyś nie rozumiał co piszę a dokładnie czaisz co i jak bo głupi nie jesteś a czemu tak piszesz ? może dla zasady 

Opublikowano (edytowane)

Czepiam się bo ludzie rozne kocopoły pisza ,a nawożenie mamy dawno zdefiniowane beczką lebiega  i tego się trzeba trzymać 🤷🏻 oczywiście sa rzeczy które to wspomagaja ,ale to tez juz dawno zostało napisane.

Edytowane przez mirekcich
Opublikowano

oczywiście masz rację ale przyznaj kiedy i czy w ogóle robiłeś badania mikro czy nawet chociaż siarki ?bez badań cała teoria beczki pada bo według czego chcesz bilansować ???

Opublikowano

Oczywiście że trzeba mieć badania, wtedy przy złym nawozeniu widac jak to nieefektywnie działa i mozna zaobserwować za co dany składnik odpowiada i ze przesadne dawki azotu bez reszty składników niewiele poprawiaja 🤷🏻 mikro jeszcze nie robiłem,bo korzystam z gnojowicy,ale pewnie kiedyś zrobie 😁

Opublikowano

Ja tam na badaniach nie oszczędzam -obecnie co roku PK całość N wybiórczo w większych kompleksach   i co kilka lat S i mikro uważam że jest sens i oczywiście z tego korzystam a nie tylko dla dopłat 

• Haha 1
Opublikowano

Szybki azot to forma saletrzana, a z polidapu azot amonowy. Jak ktoś sieje kukurydzę bardzo wcześnie, do tego jest zimna wiosna to lepiej dać saletrzak czy saletrę, albo parę tygodni przed siewem mocznik, żeby się przekształcił. Jak jest ciepło to się różnica zamazują. Z kolej na piachudrach w suchych latach jak kukurydza ma za szybki start i będzie za szybko rosła to jej braknie wody np końcem czerwca. Także wszystko zależy od pogody.

Dlatego na piachach nie dając nic w podsiewacz może być lepsza kukurydza.

Opublikowano
4 godziny temu, jezyk_nh napisał(a):

Panowie, mocznik czy saletrzak przed siewem kuku ? Coś się lepiej sprawdza czy jeden ciul ?

QQ azot pobiera dopiero od 5-7 liścia a to zwykle po połowie maja i tak trzeba robić aby w tym okresie miała dostępny azot -tak mówi literatura a bambry robią każdy po swojemu ja jestem za podaniem płynnej formy azotu jak najbliżej roślin 

Opublikowano

a ta cała gadka o inhibitorze to walenie ściemy na kółkach wystarczy poczytać literaturę USA  to znajdziemy tam doświadczenia że mocznik wymieszany z glebą czy z inhibitorem czy bez nie ma żadnych różnic ani w stratach ani w plonie natomiast różnice są  w stosowaniu pogłównym .ktoś tym debilom z Brukseli nie powiedział o tym i jak cielęta poszli za lobbingiem producentów a to wielka pomyłka a nawet szkodzi -ale co tam wiedzą w Stanach liczy się to co wiedzą w Brukseli tyle że w USA stosowali inhibitor kiedy ta stara krowa chodziła do przedszkola  

• Haha 1
Opublikowano
3 godziny temu, v11 napisał(a):

QQ azot pobiera dopiero od 5-7 liścia a to zwykle po połowie maja i tak trzeba robić aby w tym okresie miała dostępny azot -tak mówi literatura a bambry robią każdy po swojemu ja jestem za podaniem płynnej formy azotu jak najbliżej roślin 

Azot blisko roślin w dużej dawce nie pali kiełków?

Opublikowano

nadmiar azotu szczególnie mocznika szkodzi kiełkowaniu w ten sposób że powstaje susza fizjologiczna - ziarno nie jest w stanie zassać wody ze zbyt wysoką zawartością N palenie roślin czy   kiełków to dawki których się nie stosuje ponad 500 kg czystego N/ha leje miejscowo  nawet ponad 180 kg N tuż obok roślin i żadnych negatywnych zjawisk nie widzę 

• Haha 1
Opublikowano

Panowie mam pytanie, pierwszy raz będę siał kukurydzę na ziarno i chce już teraz zabezpieczyć się w nawóz. I tutaj moje pytanie ile, jakiego i kiedy stosujecie nawozu? Wiem, że powinno się robić badania gleby ale przy moim areale 3 ha to raczej hobbistycznie :)

Opublikowano
14 minut temu, Zetmar napisał(a):

Daj 250kg mocznika,250 kg korn kali i 150kg polidapu w podsiewacz.

Zobacz krzywą pobierania fosforu przez kuku a dostępność z polipadu .

Prefeuję i polecam połowę P w MAP a resztę w fos dar.

Opublikowano
15 minut temu, Zapracowany napisał(a):

Stosuje polidap w kukurydzy od kilku lat a zasobności fosforu mam od średniej do wysokiej w zależności od działki nie widzę żadnych niedoborów na roślinach, teoria jedno a praktyka drugie...

• Like 1
Opublikowano
49 minut temu, Zetmar napisał(a):

Stosuje polidap w kukurydzy od kilku lat a zasobności fosforu mam od średniej do wysokiej w zależności od działki nie widzę żadnych niedoborów na roślinach, teoria jedno a praktyka drugie...

Zauważył byś jak byś miał bardzo niska lub niska zawartość i chciał szybko uzupełnić 

Opublikowano
5 godzin temu, Zapracowany napisał(a):

Od dawna stosujesz? Czytałeś książkę Garryego F. Zimmera?

Opublikowano
7 godzin temu, maniekc360 napisał(a):

Od dawna stosujesz? Czytałeś książkę Garryego F. Zimmera?

Czytałem, wiele zrozumiałem. Dwa lata sieje kuku. W pierwszym roku dap w podsiewacz i fos dar posypowo, w drugim map z kizerytem w podsiewacz i fos dar posypowo i było o niebo lepiej. No ale i rok lepszy, więcej wody. 17,4 przy 30%

• Like 1
  • Root Admin
Opublikowano

wiesz ze takie porównanie to nie porównanie.

ja robiłem identyczne nawożenie i w jednym roku plon średni 10.5t, w drugim roku plon średni 14.8. Pole bardzo zblizone jakościowo, odmiany te same.

• Like 1