Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
10 minut temu, koyack napisał:

Panowie mam pytanie. Co może być tej kukurydzy. Pokłada się miejscami w rzędzie.  Jest tego naprawdę sporo. Świeże liście zwinięte w trąbkę miękkie i blade. Czy to jest jakiś pasożyt czy jakieś niedobory.? Pierwszy raz się z czymś takim spotkałem. Może ktoś miał już podobny przypadek? 

IMG_20220608_141743.jpg

IMG_20220608_142247.jpg

Może było pryskane herbicydem w ciągu ostatniego tygodnia?

7 minut temu, Verati napisał:

Mam pytanie do rolników mających dłuższe doświadczenie z kukurydzą jaki najgorszy plon może wydać kukurydza w tym roku trafiła mi się dzierżawa dość późno nie było już czasu na wapno dałem tylko gnojowice i saletrzak teraz przyszły mi próbki i PH jest 4,7 I na polu to widać miejscami jest lepsza miejscami gorsza jak myślicie czy na takich ph wyciągnę z niej chociaż 6 ton żeby wrócić koszty?

Różnie już u mnie bywało. Raz jak była susza to zebrałem 1t z ha z takiej własnie dzierżawy, ale gdyby były deszcze to plon byłby na pewno kilkakrotnie większy.

Opublikowano

Herbicyd poszedł 2 tygodnie temu.  Po nim nie było widać żadnych objawów. Taka sytuacja nie występuje na wszystkich polach a wszędzie było pryskane tak samo qq pakiem z Agrologu mieszanina successor tx 487 se, nikron i juzan 

Opublikowano
21 minut temu, sylwek23111 napisał:

Może było pryskane herbicydem w ciągu ostatniego tygodnia?

Różnie już u mnie bywało. Raz jak była susza to zebrałem 1t z ha z takiej własnie dzierżawy, ale gdyby były deszcze to plon byłby na pewno kilkakrotnie większy.

Wody raczej nie zabraknie nie ma tam melioracji i jednak gleba tak szybko się nie przesusza musiała by już naprawdę być duża susza, dzików też nie ma Mam nadzieję że chociaż te 6 ton złape bo nie jest to też piach ziemia IVa i IVb

Opublikowano
22 minuty temu, Verati napisał:

Wody raczej nie zabraknie nie ma tam melioracji i jednak gleba tak szybko się nie przesusza musiała by już naprawdę być duża susza, dzików też nie ma Mam nadzieję że chociaż te 6 ton złape bo nie jest to też piach ziemia IVa i IVb

jak dobrze wygląda to czemu myślisz że będzie słaby plon ? i na niskim PH można wyciągnąć 10ton

• Thanks 1
Opublikowano
5 godzin temu, koyack napisał:

Herbicyd poszedł 2 tygodnie temu.  Po nim nie było widać żadnych objawów. Taka sytuacja nie występuje na wszystkich polach a wszędzie było pryskane tak samo qq pakiem z Agrologu mieszanina successor tx 487 se, nikron i juzan 

Ile azotu poszło ? Przeważnie na nakładach? 

Opublikowano (edytowane)
29 minut temu, Takisobierolnik napisał:

Ile azotu poszło ? Przeważnie na nakładach? 

Poszedł obornik na jesień w ilości około 40t na ha. A tydzień przed siewem 92 kg azotu z mocznika plus 25 kg w nawozie fosforowy w podsiewacz. Czyli nawet okrojone dawki w stosunku do tego co stosowałem w poprzednich latach. A czy na nakładach to muszę zwruci dokładnie uwagę ale raczej starałem się żeby nie nakładać na siebie nawozu przy tych cenach 😉

Edytowane przez koyack
Opublikowano
8 godzin temu, Verati napisał:

Mam pytanie do rolników mających dłuższe doświadczenie z kukurydzą jaki najgorszy plon może wydać kukurydza w tym roku trafiła mi się dzierżawa dość późno nie było już czasu na wapno dałem tylko gnojowice i saletrzak teraz przyszły mi próbki i PH jest 4,7 I na polu to widać miejscami jest lepsza miejscami gorsza jak myślicie czy na takich ph wyciągnę z niej chociaż 6 ton żeby wrócić koszty?

ja na 4,5 ph ale klasa II wyciągłem 13t mokrej, ale musi padać

Opublikowano (edytowane)

Witam. Może ktoś już pytał ale nie mogę znaleźć. Mianowicie ktoś lał gnojowicę świńska na kukurydzę w fazie 5 liście? Na pszenice lałem na początku kwietnia jakieś 40tys na hektar i ok. Nawet lepiej wygląda od tej co nie lałem 

Edytowane przez maciec1981
Dopisanie
Opublikowano
8 godzin temu, Murphys napisał:

ja na 4,5 ph ale klasa II wyciągłem 13t mokrej, ale musi padać

Twoja sprawa ale mając II klasę ph 4,5 to barbarzyństwo ?

Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, RU68 napisał:

Twoja sprawa ale mając II klasę ph 4,5 to barbarzyństwo ?

Szefie taka dzierżawa agencyjna wzięta po barbarzyńcach - okradali pole nawet ze słomy, teraz wszystko uzupełniam

Edytowane przez Murphys
Opublikowano
16 minut temu, Murphys napisał:

Szefie taka dzierżawa agencyjna wzięta po barbarzyńcach - okradali pole nawet ze słomy, teraz wszystko uzupełniam

Przepraszam inaczej pomyślałem 

• Like 1
Opublikowano (edytowane)
21 godzin temu, Damian24424 napisał:

jak dobrze wygląda to czemu myślisz że będzie słaby plon ? i na niskim PH można wyciągnąć 10ton

No właśnie dobrze nie wygląda miejscami jest na 20cm A miejscami na 5cm i dlatego mam obawy jak miała trzy liście była mocno fioletowa pryskałem odżywkami 3 razy już co 7 dni teraz już daje sobie spokój będzie co będzie w tym roku nawet z tych 6 ton będę zadowolony 

Edytowane przez Verati
Opublikowano (edytowane)
3 minuty temu, Nintendo napisał:

Może za często te oprysk? Ja nawet jak miałem nieco fioletowa to po jednym przejeździe się poprawiało. 

Ale typewnie nie masz ph 4,7 i niskich zasobności 

Edytowane przez Verati
Opublikowano

Taka sytuacja. Wczoraj kukurydza pryskana mocarz plus nikorn i po około dwóch godzinach po wykonanym zabiegu poszedł deszcz. Chwasty małe w fazie jednego dwóch lisci. Jak myślicie oprysk się wchłaniał czy szykować się do poprawki?

Opublikowano
1 minutę temu, xpaxpa napisał:

Taka sytuacja. Wczoraj kukurydza pryskana mocarz plus nikorn i po około dwóch godzinach po wykonanym zabiegu poszedł deszcz. Chwasty małe w fazie jednego dwóch lisci. Jak myślicie oprysk się wchłaniał czy szykować się do poprawki?

Zadziała

Opublikowano
29 minut temu, sylwek23111 napisał:

Na 4,7 pH o ile nie jest to piach to plon może być przyzwoity, ale nigdy nie będzie rekordowy.

A jak myślisz ratować jakoś te miejsca gdzie kukurydza stoi w miejscu czy teraz co bym nie dał to już dużo nie pomoże 

Opublikowano

Pryskał ktoś z was kukurydzę środkiem Nixon? Ja opryskałem i w ogóle nie zadziałał na jednoliścienne. Ta sama substancja aktywna co Nikosar, a nawet jeden chwastnicy nie spalił. Dzisiaj poszedł oprysk innego producenta. Zobaczymy czy zadziała.