Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
8 godzin temu, yacenty napisał:

już tu kiedyś pisałem, mam obawy co do tego ile nawozu podać pod kukurydze. Pole 7.3ha więc to minimalnie ogranicza ilość nawozów - ze względu na BB.

Poniżej wyniki prób glebowych z 2021 i 2019 roku.

image.png

Jak widać fosfor i potas średni.
Mam przygotowane 2t polifoski 5 czyli dostarcze 240kg fosforu i 600 potasu. Co daje odpowiednio 33kg fosforu i 82g potasu. Chcę to podać rozsiewaczem przed agregat uprawowy.

Dodatkowo chce podać 1t polidapu czyli 460kg fosforu co nam da 63kg fosforu na hektar i 25kg azotu na hektar w podsiewacz.
Jesli chodzi o azot chce dac 150kg N w postaci rsm32 z inhibitorem i pojdzie też przed agregatem uprawowowym.

Razem będzie:

N: 175kg
P: 96kg
K: 82kg

Troche mi się wydaje ze bedzie za mało potasu.

Co o tym myślicie? Zostawić czy dać jeszcze troche potasu. Jesli dać to w czym? Sól potasowa i ile? Czy jednak Korn-Kali?

Pole dość przyzwoite dominuje 3 klasa, trochę 2 i troche 4.

W tym roku był tam jęczmień ozimy - sypał od 8 do 10 ton, przy nawożeniu 150kg N, 310kg polifoski 6 pod korzeń i 130kg kizerytu.

Ja bym zamiast polidapu dałbym tą polifoskę 5 w podsiewacz w ilości 280kg czyli te 2t na całość, i pod agregat albo sól potasową, albo tak samo polifoskę w ilości 1-2t na całość. I spokojnie wystarczy i ładny plon będzie przy odpowiedniej dawce azotu. 

Opublikowano
6 godzin temu, 90210grzesiu napisał:

Nikogo nie stać żeby zaszkodzić kukurydzy mocznikiem. 300 kg mocznika wystarcza na 13 suchej. azot zawsze był najtańszy w moczniku. Faktem jest, że kukurydza potrzebuje najwięcej azotu w miesiącach ciepłych kiedy jest dostępny z mineralizacji. brakło mi kiedyś mocznika na jeden kawałek i dałem w to miejsce saletrę. Nie było żadnej róznicy. Naturalne też super działają w kukurydzy bo ciepło. 

A na stronie nawozy eu. Jest napisane, że na 8 ton potrzeba 350 kg mocznika!? https://nawozy.eu/wiedza/poradnik-nawozenia/kukurydza-na-ziarno.html

Opublikowano
7 godzin temu, Raptus902 napisał:

Dokładnie wszystko zależy od wody

Zalezy od ziemi . Woda to może kukurydzy więcej zaszkodzić jak pomóc ... Rok temu kukurydzę aż skręcało z suszy czasami i dala lepszy plon 

Opublikowano
pawel885 napisał:

7 godzin temu, Raptus902 napisał:

Dokładnie wszystko zależy od wody

Zalezy od ziemi . Woda to może kukurydzy więcej zaszkodzić jak pomóc ... Rok temu kukurydzę aż skręcało z suszy czasami i dala lepszy plon 

U mnie wręcz przeciwnie

Opublikowano

yacenty  ja bym  zastosował  400kg poli5 rzutowo i 50kg polidap + 100kg kizeryt w podsiewacz. Przy takim nawożeniu dajesz wszystkie najważniejsze składniki w optymalnych proporcjach.  Na 10 ton ziarna potrzeba ok 60 kg magnezu. Sprawd

Opublikowano (edytowane)

@yacenty 
- jak będą warunki w marcu rozsiej zakupioną polifoskę wraz z solą lub kornkali po to aby już składniki zaczęły się przemieszczać w profil glebowy i lekko upraw lub druga wersja włóka i potem nawozy. Nawozy przed włóką do zły pomysł ponieważ nierównomiernie zostaną przemieszane.
- zwiększ ilość potasu do min. 120-150 kg na ha. KornKali pomimo że jest droższe w przeliczeniu na czysty składnik tj. naturalną kopalina i w 100 % pobieraną przez rośliny
- sugestia, pamiętaj że dawka polidapu w podsiewacz powyżej 130 kg jest szkodliwa, nie wpływa na zwiększenie plonu a tylko generuje nie potrzebnie koszty. Jeśli chodzi o dostarczenie dużych ilości fosforu oddzielnie powyżej 50 kg to bardzo dobry pomysł. 
- W kukurydzy stosowanie dawek azotu powyżej 150 kg nie wpływa na plon. 

W kukurydzy najważniejszy moment do budowania plonu przypada na okres wiechowania /kwitnienia oraz 2/3 tygodni po tym okresie. Temperatura powyżej 32 stopni C powoduje zamieranie pyłku który spada z góry na "włoski" na kolbie i zapylenie ziaren w kolbie. 

Edytowane przez przem64
  • Root Admin
Opublikowano

@przem64 u mnie byłoby właśnie 130kg polidapu, bo tona na 7.3ha, 
azot łatwo obciąć, bo będę go dawał w rsmie, więc czy wyleje 380 czy 330l to żaden problem, dwa kliknięcia w dawkowaniu.

plus 200kg korn-kali taki, że mógłbym odpuścić kizeryt, czyli tak jak pisałem wcześniej byłoby

N: 175 (do redukcji jeszcze)
P: 96
K: 165
Mg: 12
S: 25

Opublikowano

W tym roku u Ciebie nie ma sensu kombinować jest wszystko OK. 
Mówię o przyszłości bo to jest tak że jak się raz posiało kukurydzę to z tej uprawy się nie wyjdzie. A patrząc u Ciebie i po przemyśleniu płodozmianu który planujesz to to nie są głupie rozwiązanie 

• Root Admin
Opublikowano

No nic, zamykam temat - przynajmniej w teorii, teraz tylko muszę dokupić nawóz. Jak nie wypali to będzie na kolegów z forum, albo na drugiego kolege co mi pokazał licytację z siewnikiem :P

Opublikowano

Co byś nie sypał i jak to kukurydza i tak urośnie, kwestia ton na jesieni. NAjważniejsze w kukurydzy jest odchwaszczanie, bo na to kukurydza jest bardzo wrażliwa. Zostaw sobie kilka metrów kontroli bez pryskania lub opóźnij je i porównaj.

Opublikowano
Dnia 11.12.2021 o 11:00, jaco512 napisał:

Daniel wstawiałeś kiedyś tabelki z nawożeniem obornikiem pod kukurydzę.. pamiętasz może z jakiej strony to było?

A przypomnisz coś więcej o tej tabelce co tam było? Bo pewnie mam to na dysku, tylko nie mogę skojarzyć

Opublikowano
3 godziny temu, yacenty napisał:

Mam zaplanowane lumax + niko na 3-4 liść, zobaczymy jeszcze jak to wypali

Sam lumax wystarczy na wilgotna ziemię i najlepiej odrazu po sianiu.

Mogę kupić pomiot 80zl tona 26tx80=2100

Działka to nowa dzierżawa 3ha. Do tej pory zostało wysiane wapno i talerzowanie. Zastanawiam się gdybym dał ten pomiot to jakie jeszcze trzeba by wykonać nawożenie. A może lepiej zrezygnować z pomiotu i na to konto kupić polifoski?

• Like 1
Opublikowano
11 godzin temu, yacenty napisał:

Mam zaplanowane lumax + niko na 3-4 liść, zobaczymy jeszcze jak to wypali

Yacenty ty masz pola w dobrej kulturze, pewnie wolne od perzu także myślę że taka mieszanka będzie ok.