Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
justin501 napisał:

29 minut temu, EmilPlayP napisał:

Nie miałem wtedy prób gleby i wapna na tym polu, tylko jedną patelnię ale to na inne działki poszło. Ale masz rację bo najlepiej jak na pocięto słomę by to poszło. Będę miał porównanie bo obok mam dzierżawę 1ha i tam obornik pójdzie wiosną, a teraz wapno i talerzówka wymieszam. Co do azotu to powiem wam, że od kilku lat stosuje saletrzak i nie zamierzam tego zmieniać bo jeśli póki co mam działki kwaśne i lekko kwaśne to tylko forma saletrzana, idzie przeważnie 400 kg i co roku na oborniku qq

To 400 kg saletrzaku dajesz wszystko przed siewem?

Również stosuje 400 kg saletrzaku przed siewem.

Opublikowano

jeszcze raz sobie to wszystko przeliczyłem i wychodzi mi że składniki dostarczone w oborniku bydlęcym (w tym roku 60t/ha i pod przedplon 40t/ha) zaspokajają na tyle potrzeby qq przy planowanym płonie 50t/ha (sieczki oczywiście😉) że muszę dostarczyć tylko 80kg N i 50kg P. więc zmierzając do końca czy nawożenie "na bogato" 300kg/ha polifoski 6 i 400kg/ ha mocznika będzie wystarczające? (areał to "aż" 0.5 ha więc dlatego tak "szaleje" z nawozami 😉)

Opublikowano

Wystarczy 300 kg polifoski 6 i 150-200 kg/ha mocznika. Dawałem podobnie przy tak dużej dawce obornika. Tylko od miedzy i na uwrociach trzeba dać 2 razy więcej, bo pewnie obornik nie doleciał, a od miedzy mogłyby być najładniejsze rośliny bo jest więcej światła.

Opublikowano
19 minut temu, superfarmer02 napisał:

jeszcze raz sobie to wszystko przeliczyłem i wychodzi mi że składniki dostarczone w oborniku bydlęcym (w tym roku 60t/ha i pod przedplon 40t/ha) zaspokajają na tyle potrzeby qq przy planowanym płonie 50t/ha (sieczki oczywiście😉) że muszę dostarczyć tylko 80kg N i 50kg P. więc zmierzając do końca czy nawożenie "na bogato" 300kg/ha polifoski 6 i 400kg/ ha mocznika będzie wystarczające? (areał to "aż" 0.5 ha więc dlatego tak "szaleje" z nawozami 😉)

Coś pan ohujał 🙆 

• Like 1
Opublikowano
sylwek23111 napisał:

Wystarczy 300 kg polifoski 6 i 150-200 kg/ha mocznika. Dawałem podobnie przy tak dużej dawce obornika. Tylko od miedzy i na uwrociach trzeba dać 2 razy więcej, bo pewnie obornik nie doleciał, a od miedzy mogłyby być najładniejsze rośliny bo jest więcej światła.

akurat między nie mam bo pole po środku pola 😁

6465 napisał:

19 minut temu, superfarmer02 napisał:

Coś pan ohujał 🙆 

a co niech widzą że stać mnie 🤗🤗

Opublikowano
41 minut temu, superfarmer02 napisał:

akurat między nie mam bo pole po środku pola 😁

a co niech widzą że stać mnie 🤗🤗

A jak o to chodzi to na ten areał daj worek mocznika i worek Poli. Taki po 500kg.

Opublikowano
12 godzin temu, Szymi40 napisał:

Tak  jak mój sąsiad   niech inni  patrzą  że  ładnie  rośnie-,    

Poprostu od między i na uwrociu zawsze daje mniej obornika, żeby nie przestrzelić, a kukurydza na skraju pola ma więcej światła i przez to w mokrym roku wyprodukuje więcej ziarna np po 2 kolby, ale żeby tak było to trzeba jej dać. 

Opublikowano
25 minut temu, szabelka napisał:

Co myślicie jak co roku daje na wszystkie pola po 40 ton obornika bydlęcego to pod zboża i kukurydzę na kiszonkę mogę zastosować sam azot?

A jest lepsze wyjście przy tych cenach? Jak ceny płodów będą takie same a na to trzeba się przygotować to nic innego tylko ciąć koszty

Opublikowano
29 minut temu, szabelka napisał:

Co myślicie jak co roku daje na wszystkie pola po 40 ton obornika bydlęcego to pod zboża i kukurydzę na kiszonkę mogę zastosować sam azot?

Zrób badania jaką masz zasobność składników w glebie i jak bedziesz miał wysoką to tak możesz zrobić chociaż pod kukurydze troche fosforu w podsiewacz bym dał.

• Like 1
Opublikowano
1 godzinę temu, Murphys napisał:

A jest lepsze wyjście przy tych cenach? Jak ceny płodów będą takie same a na to trzeba się przygotować to nic innego tylko ciąć koszty

Ja na cenę płodów nie patrzę bo i tak bydlusy wszystko zjedzą patrzę na cenę mleka a ta jest tragiczna a jeszcze straszą podwyżką  prądu masakra

Opublikowano
3 godziny temu, szabelka napisał:

Ja na cenę płodów nie patrzę bo i tak bydlusy wszystko zjedzą patrzę na cenę mleka a ta jest tragiczna a jeszcze straszą podwyżką  prądu masakra

Fakt cena jest beznadziejna, znam paru "krowiarzy", to jeden (100 krów)co robi usługi sieczkarnią do kukurydzy, wlał całe paliwo jakie ma i mu 5l brakło jak u mnie kosił, i pożyczył kase żeby kupić 1000l na jesienne prace. Hydrauliczny wypychacz do obornika zepsuty od roku i ręcznie wywalają obornik. Żal mi tego gościa, bo jego rodzina jest bardzo pracowita, ale długo poniżej kosztów produkcji nie pociągnie w produkcji mleka.

• Sad 1
Opublikowano
10 godzin temu, szabelka napisał:

Nie straszą tylko przygotowują na to co nieuniknione, ja pracuje w energetyce to jak wiem jakie koszty mamy ponieść na dostosowanie infrastruktury to wiem że napewno podrożeje, bo przecież firma nie dopłaci ze swoich tylko wrzuci wszystko w taryfy :-):D

Opublikowano (edytowane)

zaprawiacie ziarno qq jakimś insekcydem ?

zastanawiam sie czy jakbym bezpośrednio przed siewem kilka ml nie do końca dozwoloną substancją (bardzo śmierdzącą) zaprawiał, to czy ewentualny drutowiec czy inny robak a może i dzik nie podszedł by do ziarka  ;) 

Edytowane przez marulekk
Opublikowano
marulekk napisał:

zaprawiacie ziarno qq jakimś insekcydem ?

zastanawiam sie czy jakbym bezpośrednio przed siewem kilka ml nie do końca dozwoloną substancją (bardzo śmierdzącą) zaprawiał, to czy ewentualny drutowiec czy inny robak a może i dzik nie podszedł by do ziarka  ;) 

Moge powiedzieć że niedozwolony śmierdziuch sprawdza się w 100% tylko trzeba uważać żeby się tym nie oblać przypadkiem bo kobita z domu wygoni na pewno😂😂😂

• Haha 1