Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
2 godziny temu, Tigon napisał:

3939 fao 270/280 południe polski jednak zimna wiosna zrobiła swoje i czarnej plamki brak a już po przymrozkach.

Polecasz?

2 godziny temu, Murphys napisał:

290

Jak się sprawdza, jakie ziemie region i odmiana. Nigdy nie miałem qq, jestem ze Śląska i chce zaryzykować. Przeważnie mają 270 z tymi co mam kontakt

Opublikowano
3 godziny temu, JarekBazydlo napisał:

Wczoraj ważyłem ziarno z kolby to mniej wiecej plon w okolicach 16t powinien być na jednym kawałku a wilgotność na wczoraj 26%. Dziś trzeba zobaczyc na innych polach. W nastepnym tygodniu trzeba kosic.

2 godziny temu, slawekz1975 napisał:

u mnie ziarno z 4 kolb kilo wazy siew 78000 na ha to ile mozna liczyc realnie 33procent ma

To co wychodzi z kolby to sobie 1/3 odejmijcie minimum i wtedy mooooze się uda zbliżyć do tego wyniku

1 minutę temu, pawel885 napisał:

Rok temu ważyłem kolby i miałem średnio 250gram - plon wyszedł 14 ton , w tym roku kolby  większe 285 gram 

No czyli potwierdza się to co napisałem, z kolb Ci wychodziło 20 ton z ha, a wyszło 14, czyli 2/3 tego co oszacowane

• Like 1
Opublikowano
1 godzinę temu, Mecha napisał:

Polecasz?

Jak się sprawdza, jakie ziemie region i odmiana. Nigdy nie miałem qq, jestem ze Śląska i chce zaryzykować. Przeważnie mają 270 z tymi co mam kontakt

Ja siałem nawet 300 ale koszenie 20 listopad, teraz dopiero bede kosił 290 i zobaczę wygląda najlepiej i kolba największa, podkarpacie

• Like 1
Opublikowano
19 minut temu, Murphys napisał:

Ja siałem nawet 300 ale koszenie 20 listopad, teraz dopiero bede kosił 290 i zobaczę wygląda najlepiej i kolba największa, podkarpacie

To podaj jakie odmiany siejesz z takim FAO 

Opublikowano
39 minut temu, damianzetor9540 napisał:

To co wychodzi z kolby to sobie 1/3 odejmijcie minimum i wtedy mooooze się uda zbliżyć do tego wyniku

No czyli potwierdza się to co napisałem, z kolb Ci wychodziło 20 ton z ha, a wyszło 14, czyli 2/3 tego co oszacowane

Odjąłem 2tyś roślin na hektarze. W tamtym roku taki przelicznik w miarę się sprawdził więc myśle że i wtym roku będzie podobnie. W nastepny poniedziałek lub wtorek bede wiedział dokładnie. 

Opublikowano
5 godzin temu, Mecha napisał:

To podaj jakie odmiany siejesz z takim FAO 

LG 31377, kiedyś aquamax fao 300 z pioneera ale on strasznie wolno dochodził. LG za tydzień pod kose może iść

Opublikowano
10 godzin temu, Tigon napisał:

3939 fao 270/280 południe polski jednak zimna wiosna zrobiła swoje i czarnej plamki brak a już po przymrozkach.

doschnie po przymrozkach? 

10 godzin temu, JarekBazydlo napisał:

Wczoraj ważyłem ziarno z kolby to mniej wiecej plon w okolicach 16t powinien być na jednym kawałku a wilgotność na wczoraj 26%. Dziś trzeba zobaczyc na innych polach. W nastepnym tygodniu trzeba kosic.

8 godzin temu, JarekBazydlo napisał:

od 0,196kg do 226kg siane 80tys na hektar ale licze gdzieś 78tys bo coś tam jest połamane gdzieś nie ma kolby itp. 

7 godzin temu, pawel885 napisał:

Rok temu ważyłem kolby i miałem średnio 250gram - plon wyszedł 14 ton , w tym roku kolby  większe 285 gram 

mi wychodzi ok 20t siałem 85 tys a licze tylko 80 tys/ha mimo wszystko nie wierze w to. mam nadzieje że 12 bedzie co więcej to tylko mnie ucieszy, ale nie zdziwię sie ze wyjdzie 10

Opublikowano

Pytanie mam, można zaryzykować siew bezpośredni po talerzowaniu po kukurydzy na kiszonkę pszenicy gdy używałem maister power w dawce 1.3 l na hektar? Podobno zalecają jezeli nie zaorać to chociaż uprawić do głębokości ok 20 cm. Nie mam do tego sprzętu. Siane będzie siewnikiem talerzowym z agregatem talerzowym. Warto ryzykować bez orki? 

Opublikowano
19 godzin temu, Murphys napisał:

LG 31377, kiedyś aquamax fao 300 z pioneera ale on strasznie wolno dochodził. LG za tydzień pod kose może iść

Mówimy oczywiście o ziarnowej? U nas FAO 240 mokre, FAO 270 jeszcze też czasu potrzebuje 

Opublikowano
komizmo napisał:

Pytanie mam, można zaryzykować siew bezpośredni po talerzowaniu po kukurydzy na kiszonkę pszenicy gdy używałem maister power w dawce 1.3 l na hektar? Podobno zalecają jezeli nie zaorać to chociaż uprawić do głębokości ok 20 cm. Nie mam do tego sprzętu. Siane będzie siewnikiem talerzowym z agregatem talerzowym. Warto ryzykować bez orki? 

siej spokojnie od kilku lat tak robię i nic się nie dzieje

• Thanks 1
Opublikowano

Zapytam może tu, może ktoś będzie wiedział i coś sensownie podpowie. 

Czy kombajn 175 KM bardzo będzie jęczał z przystawka na 6 rzędów, czy może lepiej brać pod uwagę przystawkę 5 rzędów?