Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Zależy jakie nakłady ile czasu zamierzamy poświęcić bo jeżeli u mnie rośnie 14 ton kukurydzy sprzedam po 500 zł mokrą to wychodzi 7 tys. A gdybym zasiał przenice i tylko opryskał raz od zielska (tak jak kuku) to bym zebrał ledwo 4 tony czyli z 4 tys z ha.

• Like 1
Opublikowano

Okazało się że zasieje raz więcej kukurydzy i mam tylko połowę dawki azotu w formie mocznika (reszta saletra amonowa ) i co teraz dorzucić do brakującego azotu saletrę przedsiewnie razem z mocznikiem ? czy dokupić ten drogi aktualnie mocznik i dać w drugiej dawce reszta azotu?

Opublikowano

Witam chciałem się zapytać po pierwszy raz będę stosował rsm zaraz po sianiu kukurydzy czy muszę wymienić końcówki w opryskiwaczu biardzkim czy mogę na tych zwykłych pryskac

Opublikowano
10 minut temu, Bercik92 napisał:

Stosujecie saletrzak na kukurydzę przed siewnie?

stosowałem kilka lat temu ,oprócz tego że wyszło drożej od mocznika różnicy w plonie na plus nie zauważyłem

Opublikowano (edytowane)

Mogę wysypać trochę saletrosanu pod kukurydze? Lepiej zastosować przedsiewnie czy można sypać powschodowo? 

Edytowane przez Zittam
Opublikowano

jak najbardziej, kukurydza lubi siarkę, a czy tak czy tak to już twój wybór. najlepiej jednak wszystko przed siewem jeśli nie masz 6 klasy i opadów powyżej 200mm w sezonie wegetacji.

Opublikowano
Mam pytanie do osób którzy dłużej uprawiają kukurydze ode mnie jeśli dwa tygodnie temu wysypałem mocznik i wymieszałam go z ziemia a siać chce w wtorek to mieszać jeszcze raz ziemie czy nie ma sensu z góry dzięki za odpowiedz

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
  • Podobna zawartość

• Przez DamianGabana
      Witam ,
      Panowie powiedzcie jak z kontraktacją kukurydzy mokrej na nowy zbiór????????????????

U mnie w Lubelskim 420 - 450 netto 

• Przez andrewk
      Piszcie jak przetrzymujecie obornik na pryzmie na polu - gdy np. płyta gnojowa jest pełna, a do 1 marca jeszcze daleko. Można przetrzymywać bezpośrednio na ziemi ? Jak nie to wystarczy dać folię pod spód ? Nie chcę nabawić się problemów z arimr, więc muszę zawczasu się przygotować

___________________________________________________________________________________________________________
      AgroDane.pl - portal poświęcony specyfikacjom maszyn rolniczych takich jak ciągniki rolnicze, kombajny zbożowe oraz ładowarki teleskopowe. Dane techniczne, porównania modeli oraz opinie w jednym miejscu. Użytkownik agrofoto wszystkim poleca tą stronę z całego serca 

• Przez elux
      Witam
      Czy spotkał się ktoś z suszeniem kukurydzy z zastosowaniem nagrzewnic elektrycznych jako źródło ciepła?
      Temat o tyle ciekawy że z wykorzystaniem fotowoltaiki energia prawie na free, jednakże brak info i doświadczeń w zakresie wydajności suszenia przy niskich temperaturach powietrza suszącego...
      Jeśli ktoś ma jakieś doświadczenia/wiedzę w temacie to proszę o info tutaj lub na priv- myślę o takiej małej suszarni u mnie
    • Przez Roldaw123
      Jaka będzie optymalna  prędkość siewu kukurydzy siewnikiem Gaspardo sp4. 
      Jest to siewnik punktowy. 
    • Przez Arekm
      Witam, potrzebuje pomocy, mianowicie widocznego zdjęcia tabeli wysiewu przedstawionej na moim zdjęciu. Ważne informacje się starły, bo maszyna ma już swoje lata. Model jest stary jak świat, możliwe że z lat 70. Załączam też zdjęcie modelu tego siewnika. Za pomoc będę ogromne wdzięczny! 🙂

• Dodaj nową pozycję...
v