Skocz do zawartości

bialy2005
Czego dotyczy dyskusja?

To jest test automatycznego opisu dyskusji

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
5 godzin temu, john_deere7430 napisał:

Panowie a wracając do tego siewu kuku w ST , co myślicie o opcji wysiania 150 kg soli potasowej rzutowo (tylko zostawiam się czym ja przemieszać i czy wgl jest sens ja mieszać z ziemia ) a później podczas siewu w jedna komorę dać 300 kg polifoski 6 a w druga 200kg saletry (miał być mocznik ale ze względu ze może osłabić wchody w tej technologi to mocznik pójdzie w fazie 2-3 liści około 150-200 kg) jak myślicie wystarczy takie nawożenie na dobre plony uwzględniając to ze stanowisko jest zasobne i klasa ziemi to 3/4 klasa urodzajnej gleby .? Wyszłoby w czystym składniku 60kg fosforu 180 potasu i azot około 170 kg da to radę ? 

Pamietaj ze przy ST całość idzie w rząd, więcej tego nawozu roslina pobierze niz przy klasycznym siewie.

Opublikowano

Fakt mogłem się zagalopować w liczeniu(sam nie stosuje jeszcze RSM). Czyli wychodzi więcej niż 200 kg mocznika. W sumie całkiem zadowalająca ilość N. 

Opublikowano
4 godziny temu, Leszy napisał:

Jak dla mnie to bardzo silne nawożenie. Więcej nie trzeba. 

Mam nadzieje ze to wystarczy , ale wacham się cały czas jak to wkoncu zrobić , dodam tyle ze celujemy w plon minimum 12-14 ton na ziarno mokrej kuku w tym roku w okolicy przy mniejszych nakładach zbierali koło 15 ton i to na słabych ziemiach także nie wiem czy nie podejść do tego nawożenie trochę bardziej oszczędnie a wykorzystać potenciał działek na których będzie siana .A druga sprawa jest taka ze kuku pierwszy rok bd siał i nie chciałbym się zawieść bo ta uprawa miałby u mnie przyszłość bo co roku pasowałoby 40-60 ha żeby rozłożyć prace w gospodarstwie .

Opublikowano
9 godzin temu, radekz200 napisał:

Jedz do zaleskiego coś tam Znajdzie 😛 ja w tamtym roku pryskalem 

U mnie też w tamtym roku chyba od niego było brane. 

Znajomy mi mówił ostatnio że może i coś na , ale że wychodzi 600zl/ja i jeszcze nie daje, ani nie uznaję reklamacji jak wgl nie zadziała...

Opublikowano

Podawanie azotu rzędowo w podsiewacz to jest zły pomysł(bo lepiej podać polidap czy w ostateczności polifoskę). Znalazłem natomiast wg pewnych badań, że lepsze efekty plonotwórcze daje podanie całej dawki saletry amonowej przed siewnie niż rozdzielanie na 2 dawki. Również mocznik podany w ten sam sposób  też zwiększa plon, aczkolwie nie wiele bo o około 200 kg/ha. A to jest artykuł z przed roku opisujący przeprowadzone badania:   https://www.agrofoto.pl/uprawa/kukurydza/lepiej-rzedowo-niz-rzutowo,173.html

Tylko czy ktoś mogłby mi wytłumaczyc, dlaczego w kukurydzy, która dojrzewa we wrześniu lepiej jest dać jedną dawkę, a pszenica dojrzewająca w czerwcu, mająca prawie 2 razy krótszą wegetacje(na wiosnę) wymaga aż 3 dawek? 

Czy tu chodzi o to, że w pszenicy nawóz podaje się powierzchniowo, a w kukurydzy wymieszany z glebą, bo nic lepszego nie przychodzi na myśl?

Opublikowano (edytowane)

mi nie chodzi o podawanie w podsiewacz,tylko o porownanie przemian azotów podanych w taki sposób,bo wydaje mi sie,ze rzędowe podanie spowolni przemiany.ale to tylko moje przypuszczenia.W przypadku pszenicy ciekawe własnie, czy ma to związek z powierzchniowym podawaniem...

Edytowane przez mirekcich
Opublikowano

Czym ,  i w jaki sposób planujecie efektywnie zastąpić mocznik który od sierpnia będzie wycofany?  Większość pisze z was że mocznik najlepszy,  i nie uznajecie alternatywy , więc jak planujecie zmienić nawożenie azotem ? 

Sam nad tym się zastanawiam...

Opublikowano

Z innej beczki jak tu ktoś 2 strony temu wspomniał.. Nie uważacie że więcej wilgoci zostanie w nieruszanej glebie do momentu siewu, która się zaskorupi i nie bd puszczać dalej wilgoci aniżeli przerywać parowanie agregatem? 

Bo po co idzie wal w agregacie uprawowo-siewnym? Do poprawienia podsiakania czyż nie? 

Zastanawiam się nad tym zarówno w uprawie po zimowej pola pod qq i buraka czy nie zostawić ich po zimie i ruszać dopiero na kilka dni przed siewem

Opublikowano

W tamtym roku miałem całe pole zaorane na zimę i na jednej połowie drugi raz obornik przytalerzowany jakos pod koniec lutego. Druga połowa nie ruszona. Nie było jakiejś wielkiej różnicy. I tu i tu było sucho. Chodź mniej się kurzyło tu gdzie było ruszone , może też kwestia obornika. Napewno w jakimś stopniu bardziej pobudzone zostały chwasty do wschodów.

Opublikowano
2 godziny temu, szymonidas9 napisał:

Z innej beczki jak tu ktoś 2 strony temu wspomniał.. Nie uważacie że więcej wilgoci zostanie w nieruszanej glebie do momentu siewu, która się zaskorupi i nie bd puszczać dalej wilgoci aniżeli przerywać parowanie agregatem? 

Bo po co idzie wal w agregacie uprawowo-siewnym? Do poprawienia podsiakania czyż nie? 

Zastanawiam się nad tym zarówno w uprawie po zimowej pola pod qq i buraka czy nie zostawić ich po zimie i ruszać dopiero na kilka dni przed siewem

To wszystko zależy od rodzaju gleby i pogody. w przypadku bardzo suchej wiosny, zaskorupiona, zbita gleba, traci więcej wody niż luźna, gdyż w zbitej odleżanej glebie jest więcej kapilarów i woda bardziej podsiąka. Kolejną kwestią jest powierzchnia parowania, która po uprawie jest mniejsza niż po orce. Dlatego niektórzy za agregatem lub bronami zaczepiaja belkę, która wygładza powierzchnię pola. Staram się uprawiać dwa razy. Na piaskach wjeżdżam bardzo wcześnie, a na podmokłych czarnych glinach jak w polu jest na tyle sucho żeby nie zepsuć mokrej gleby kołami, czasami tydzien lub 2 przed siewem, a drugi raz 1-2 dni przed siewem, aby wymieszać mokrą glebę z pod spodu i suchą z wierzchu, i przez to umożliwić normalne wschody. Przed pierwszą uprawą sypę sól, a przed drugą mocznik. Czasami wszystko sypę 1-2 dni przed siewem pomimo, że zalecają aby wysiać 2 tygodnie wcześniej. 

Co do wału to wał trzyma głebokość agregatu, i podobnie jak belka, lecz zdecydowanie słabiej równa pole po łapach kutywatora, dodatkowo kruszy glebę. Wiadomo że wał ugniata glebę, ale przy dużej prędkości podrzuca glebę, która lużno przykrywa wierzchnią warstwę, podobnie działają palce rozgarnujące za siewnikiem. Z tym że palce robia rowki, a wał nie. Wg mnie idealny agregat na mega suchą wiosnę to agregat składający się z wałków płaskownikowych trzymających głebokość z przodu, następnie lekki kultywator lub ciężkie brony, później kolejne wałki strunowe(płaskownikowe), a za nimi uwiązana belka. Gdy np po uprawie spodziewane są duże deszcze, belkę można by odzczepić lub podnieść. Wszystko zależy od przebiegu pogody i gleby. Np w tam tym roku, na glinie, na tych polach, których agregat poszedł za głęboko, a gleba się mocno zbryliła i przesuszyła kukurydza lepiej rosła niz na glebach lepiej doprawionych bo przyszły intensywne deszcze i zimno. Drobna lepiej urobiona gleba się zamkneła, przez to słabo się ogrzewała i brakowało powietrza, przez to gorsze wschody i przyhamowanie wzrostu kukurydzy. Podobnie miałem w fasoli. Ale gdyby było sucho to było by odwrotnie.

• Like 2
Opublikowano
11 godzin temu, sylwek23111 napisał:

Podawanie azotu rzędowo w podsiewacz to jest zły pomysł(bo lepiej podać polidap czy w ostateczności polifoskę). Znalazłem natomiast wg pewnych badań, że lepsze efekty plonotwórcze daje podanie całej dawki saletry amonowej przed siewnie niż rozdzielanie na 2 dawki. Również mocznik podany w ten sam sposób  też zwiększa plon, aczkolwie nie wiele bo o około 200 kg/ha. A to jest artykuł z przed roku opisujący przeprowadzone badania:   https://www.agrofoto.pl/uprawa/kukurydza/lepiej-rzedowo-niz-rzutowo,173.html

Tylko czy ktoś mogłby mi wytłumaczyc, dlaczego w kukurydzy, która dojrzewa we wrześniu lepiej jest dać jedną dawkę, a pszenica dojrzewająca w czerwcu, mająca prawie 2 razy krótszą wegetacje(na wiosnę) wymaga aż 3 dawek? 

Czy tu chodzi o to, że w pszenicy nawóz podaje się powierzchniowo, a w kukurydzy wymieszany z glebą, bo nic lepszego nie przychodzi na myśl?

"Pszenica ozima charakteryzuje się słabszym systemem korzeniowym niż żyto i owies. Jej korzenie nie sięgają głęboko. W warstwie gleby 0–20 cm tworzy 86 proc. masy swojego systemu korzeniowego, a do głębokości 50 cm – tylko 5 proc. korzeni."

"Kukurydza ma dobrze rozwinięty system korzeniowy, który umożliwia pobieranie składników również z głębszych warstw gleby. Główna masa korzeni znajduje się na głębokości 60–70 cm"

Azot który przemieszcza się w głąb gleby jest cały czas dostępny

Takie mam tylko zdanie, mogę się mylić

Z chęcią posłucham innych opinii