Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Ta, w tamtym roku połowę zasiałem normalnie, połowę po życie. Bez porównania lepsza po życie, równe wschody, ładna kolba. Po siewie w kwietniu 1/4 nie zeszła, pole tak było zasypane piaskiem, że nie widać gdzie rządki były. Też trzeba wziąć pod uwagę to , że ostatnie wiosny były mega suche a dopiero maj cośkolwiek popadało. Zobaczę jak wyjdzie w tym roku.  Tak to wyglądało tej wiosny ...

Edytowane przez ThePerkins
Opublikowano

Mogło tak być w tamtym dziwnym roku ale gdybyś miał mulcz z gorczycy zostawiony do siewu to burzy piaskowej byś nie miał a po życie się udało to tylko korzystny zbieg okoliczności a na tym co roku polegać nie można.

Opublikowano

Panowie jest chyba w miarę proste pytanie. Ile azotu w czystym składniku muszę dostarczyć kukurydzy bez obornika i gnojowicy, żeby w sprzyjającym roku skubnąć  okolice 15 ton ?

Opublikowano
9 minut temu, Audi213 napisał:

Panowie jest chyba w miarę proste pytanie. Ile azotu w czystym składniku muszę dostarczyć kukurydzy bez obornika i gnojowicy, żeby w sprzyjającym roku skubnąć  okolice 15 ton ?

Prosta odpowiedz w teorii: 450kg N(od 25 do 30kg/t). Pomysł lepiej nad odmiana która sprawdza się w twoim regionie. 

• Haha 1
Opublikowano

W tym roku dawałem z azotu 330kg superstartu + azot w wielkoskładniku. średnio pod 15t/ha a sypało się i po 350kg/ha mocznika a plon był 11-12. Woda to 70% plonu jak nie więcej. 

Opublikowano
3 godziny temu, Konrad_Duda napisał:

Prosta odpowiedz w teorii: 450kg N(od 25 do 30kg/t). Pomysł lepiej nad odmiana która sprawdza się w twoim regionie. 

daj tyle azotu powodzenia. nawet handlowce twierdzą że więcej jak 150 nie ma sensu dawać, bo będzie wolno dosychać

Opublikowano
22 godziny temu, Pajej napisał:

daj tyle azotu powodzenia. nawet handlowce twierdzą że więcej jak 150 nie ma sensu dawać, bo będzie wolno dosychać

Konrad dobrze pisze. Gdzie nie spojrzysz, to takie podają zapotrzebowanie

Opublikowano
Dnia 27.01.2021 o 08:22, ThePerkins napisał:

Ta, w tamtym roku połowę zasiałem normalnie, połowę po życie. Bez porównania lepsza po życie, równe wschody, ładna kolba. Po siewie w kwietniu 1/4 nie zeszła, pole tak było zasypane piaskiem, że nie widać gdzie rządki były. Też trzeba wziąć pod uwagę to , że ostatnie wiosny były mega suche a dopiero maj cośkolwiek popadało. Zobaczę jak wyjdzie w tym roku.  Tak to wyglądało tej wiosny ...

A nie myślisz bez orkowo spróbować 

Opublikowano
14 godzin temu, danielhaker napisał:

Konrad dobrze pisze. Gdzie nie spojrzysz, to takie podają zapotrzebowanie

12 godzin temu, Audi213 napisał:

Mi nie chodzi o teorię tylko o praktykę, bo wiadomo że to często się ze sobą mija.

Wiecie dlaczego? bo kukurydza głęboko sięga korzeniami i pobiera składniki które "uciekły" innym roślinom. Pobiera tyle co w książce ale wystarczy dać tyle ile się daje

Opublikowano

W uprawie kiszonkarskiej prawie nigdy nie dawałem więcej niż 200 mocznika plus jeszcze ten z NP czy NPK, i oczywiście z obornika. Gdyby więc wykorzystywała te składniki które nie wykorzystały poprzednie rośliny to w pierwszym roku by mogła dobrze rosnąć, a w następnych źle. Tymczasem rośnie sobie w monokulturze i nic jej nie dolega. Zazwyczaj nawet w następnych latach lepiej. Fakt trochę azotu dostaje się z obornika, ale nie powiedziałbym, że są to olbrzymie ilości. Szczególnie, że część zawsze się ulotni jak wozi się cały dzień, a na następny dopiero przyoruje. 

Opublikowano
Dnia 28.01.2021 o 18:15, Pajej napisał:

Każde pole jest inne i nie da się np dla całego kraju ustawić jednej dawki nawożenia aby uzyskać dobry plon. To co stosujemy to jedno, a drugie to mineralizacja, stosowane nawozy organiczne, składnik niewykorzystany przez przedplon itd. Dlatego zazwyczaj stosuje się znacznie mniej niż zapotrzebowanie roślin. Jeżeli jednak gleba jest w złej kondycji to i nawożenie równe z zapotrzebowaniem będzie niewystarczające.

• Like 1
  • Thanks 1
Opublikowano
Dnia 30.01.2021 o 05:27, MarcinNH napisał:

Jakbym miał taki piach to nawet bym nie myślał o pługu 

A materię organiczną w postaci obornika to chyba byś kijem wpychał w głębsze warstwy gleby. 

Opublikowano

Na zwięzłych glebach teraz nie orzą, walą coraz więcej i więcej i wszystko leży na wierzchu, a plony takie same, albo mniejsze, oprysk za opryskiem, a oszczędność taka z tego że dżdżownic nie wk***ia pługiem.   :P

Opublikowano
21 minut temu, deSilva napisał:

Na zwięzłych glebach teraz nie orzą, walą coraz więcej i więcej i wszystko leży na wierzchu, a plony takie same, albo mniejsze, oprysk za opryskiem, a oszczędność taka z tego że dżdżownic nie wk***ia pługiem.   :P

Wiadomo, lepiej pługiem słomę przyorać na 30 cm... Większość bezorki w Polsce to dziadostwo, bo zajmują się tym bambry nie mające czasu na nic. Mają czas tylko na talerzowanie i pryskanie glifosatem, i nie ma się co dziwić, że kiepsko rośnie. Ich ziemia nie ma struktury i jest zatruta.

Opublikowano

Za granicą w pierwszej kolejności pług, brakuję czasu to bezorkowo, rozmawiałem z jednym chłopakiem co stosuje uprawę uproszczoną i sam przyznał ze pług u niego zostanie bo trzeba co te 3-5 lat jednak ziemię przerzucić. 

2 godziny temu, MarcinNH napisał:

Nie, gruberem bym go przerobił 

To obornik musi być przerobiony tzw masło, świeży obornik z dużą ilością słomy jeszcze żytniej narobi na polu bałagan jak nie ma pluga chyba że bardzo ciężki sprzęt wjedzie. 

3 godziny temu, Ekspert_Elvita napisał:

Każde pole jest inne i nie da się np dla całego kraju ustawić jednej dawki nawożenia aby uzyskać dobry plon. To co stosujemy to jedno, a drugie to mineralizacja, stosowane nawozy organiczne, składnik niewykorzystany przez przedplon itd. Dlatego zazwyczaj stosuje się znacznie mniej niż zapotrzebowanie roślin. Jeżeli jednak gleba jest w złej kondycji to i nawożenie równe z zapotrzebowaniem będzie niewystarczające.

Elvita kukurydza będzie w ty roku dostępna? 

Drugie pytanie, stosowałem kiedyś elvite kukurydza i pamiętam że jest tam dużo siarki, czyżby siarka była tak ważna? 

Opublikowano

Kiedyś widziałem takie zdjęcie uprawy na piachach. 

Po lewej bez orka po prawej orka. Chodziło mi głównie o zastąpienie orki uprawą uproszczoną na piachach a nie na wszystkich ziemiach

piach.jpg

Opublikowano

@MarcinNH to wytłumacz mi z łaski swojej jak bez pługa umieścić obornik lub ściętą słomę w głębszych warstwach gleby. 

Na bezorkę to można sobie pozwolić na lepszych glebach a nie na piachach. 

Opublikowano
41 minut temu, PRIMO napisał:

@MarcinNH to wytłumacz mi z łaski swojej jak bez pługa umieścić obornik lub ściętą słomę w głębszych warstwach gleby. 

Na bezorkę to można sobie pozwolić na lepszych glebach a nie na piachach. 

Gruberem. Wymieszać wystarczy. Kto powiedział, że musi być idealnie odwrócone i przykryte.?