Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Jacuś można wiedzieć na cholerę ci ze 250 kg N w kukurydzy?

Opublikowano

Nielicząc dopłat to w tamtym roku zostało mi z hektara kukurydzy raptem 100-200 zł. Ostatnimi laty zrezygnowałem z jęczmienia i pszenicy jarej, bo ciężko było zebrać 3 tony z ha, sieje za to owies oraz bobik bez żadnych oprysków zacząłem też siać jęczmień ozimy. Tylko że owies potrzebuje jeszcze więcej wody niż inne zboża... Kukurydzę sieje tylko na najlepszych działkach po tym jak 2 lata temu na piachu zebrałem mniej niż tonę z ha. Próbowałem jednego roku odżywki, ale nie byłem wstanie stwierdzić czy działają.

Opublikowano

dobra poczytałem i widzę że na 7 ton kukurydzy zalecają w skrajnych przypadkach niedoboru max 350 mocznika co daje N 161kg/ha.

Z kolei w przypadku niskiego zapotrzebowania zalecają na 9 ton kukurydzy 290 kg mocznika co daje N 133 kg/ha

Zakładam że twoje pola brakami nie grzeszą.

No i związku ilości N z sianiem przez was kukurydzy od 30 lat to już w ogóle tam nie odszukałem.

A wracając do tematu rób jak chcesz, kukurydzy w zupełności starczy w zależności od przedplonu, warunków i działki 150 - 200 kg N/ha. Wyższe dawki nie mają uzasadnienia ekonomicznego ani przyzwolenia prawnego, narażają cię na niepotrzebne koszta i nie dają żadnej gwarancji uzyskania wyższego plonu bo ten zależy jak słusznie zauważyłeś od rozkładu opadów i ich ilości.

Opublikowano

Z tego co Wiem to pogłównie raczej większość stosuje mocznik, bo saletra strasznie przypala o czym sam się przekonałem trzy lata temu gdy siejąc na buraki rzuciłem trochę w kukurydzę. Po jakimś czasie zeszło ale widok był słaby. 

Opublikowano

No dobra ale dając mocznik pod agregat, polidap w podsiewacz to ta saletra w momencie szpilki to dla mnie trochę bez sensu. Po co dowalać jej tak wcześnie tyle azotu, skoro dopiero w późniejszych fazach pobierane jest go najwięcej. Pogłównie jeśli już to najlepiej było by jak najpóźniej mocznik ewentualnie rsm. 

• Like 1
Opublikowano
1 godzinę temu, damianzbr napisał:

No i związku ilości N z sianiem przez was kukurydzy od 30 lat to już w ogóle tam nie odszukałem.

przeczytaj fragment ,,nawożenie w monokulturze" tam pisze o ilości azotu

Opublikowano

Ja sieję w monokulturze i moje nazwożenie mniej więcej się pokrywa z tym co piszą w wskazanej zakładce.

Ale nawet bez monokultury która daje całą masę słomy, to 250 kg/ha to jest moim zdaniem za dużo. Nie uzasadnione ekonomicznie.

Opublikowano
29 minut temu, damianzbr napisał:

Ja sieję w monokulturze i moje nazwożenie mniej więcej się pokrywa z tym co piszą w wskazanej zakładce.

Ale nawet bez monokultury która daje całą masę słomy, to 250 kg/ha to jest moim zdaniem za dużo. Nie uzasadnione ekonomicznie.

Ale co mocznika 250 kg czy samego azotu 250kg

Opublikowano

Mam pytanie , tydzień temu zaorałem obornik pod kukurydzę. Muszę wysiać jeszcze wapno granulowane węglanowe i gnojowicę wywieźć. Dodam że pod agregat pójdzie saletrzak a w siewnik polifoska. Wapna nie wolno mieszać z obornikiem ale jest zaorany a wapno poszłoby na wierzch. Sam już nie wiem co o tym myślec.co o tym myślicie? 

Opublikowano

30 lat sieje wiec juz rozne metody przetestowalem- nawet takie z tona plonu na hektar😛,

w normalnym roku celuje w 13-15 ton mokrej na ha i stad takie dawki..monokultury nie stosuje,w sumie kukurydza to jakis przerywnik dla monokultury zbozowej, dzierzawie takie pola gdzie od 30 lat nie bylo nic innego niz zboza, czasami 10 lat pszenica.

saletre sieje gdy kukurydza ma 3-4 liscie ,wieje wiatr i zapowiadaja na paru programach deszcz[polsat pomijam]-tak zeby nie przypalila stozka wzrostu, zdarzy sie ze przypali pare roslin ale doslownie pare.  w tamtym roku posialem troche mocznikiem bo mialem na stanie , maj byl bardzo mokry i poszedl od razu do ziemi

wapno granulowane u mnie rozklada sie juz od grudnia i jeszcze na piasku sie nie rozlozylo, na glinach i ilach nie ma sladu-wiec  mozesz spokojnie rozsiac ,miesiac po oborniku-jak w ksiazkach pisza 

Opublikowano

W normalnym roku cel to 15 ton, a średnia 5 letnia jaka jest?

Stosowałeś do 200kg N i zauważyłeś spadek

Ja nie chcę cię namawiać abyś przestał ponosić nie uzasadnione koszt, kogo jak kogo xD

Ale ciekawość mnie zżera, bo nawet przeprowadzałem raz testy i dałem w każdym przejeździe różną dawkę N zaczynając od 80 kg kończąc chyba prawie na 300 kg N i różnice zatraciły się już po przekroczeniu granicy 180 kg N. /ha

Co prawda było to doświadczenie nie powtórzone więc mało miarodajne ale jakoś tam sugestie się nasunęły.

Opublikowano

Witam Panowie. Chciałbym się zapytać czy praktykowal ktoś siew kukurydzy w sciernisko po zbożu? Po pszenzycie było zrobione gruberem i uwalowane i jest sporo odrostu.  Chciałbym prysnąć to od chwastów jednolisciennych i jak.przyschnie wsiac w to kukurydzę. Jak myślicie? 

Opublikowano
17 minut temu, jacus napisał:

30 lat sieje wiec juz rozne metody przetestowalem- nawet takie z tona plonu na hektar😛,

w normalnym roku celuje w 13-15 ton mokrej na ha i stad takie dawki..monokultury nie stosuje,w sumie kukurydza to jakis przerywnik dla monokultury zbozowej, dzierzawie takie pola gdzie od 30 lat nie bylo nic innego niz zboza, czasami 10 lat pszenica.

saletre sieje gdy kukurydza ma 3-4 liscie ,wieje wiatr i zapowiadaja na paru programach deszcz[polsat pomijam]-tak zeby nie przypalila stozka wzrostu, zdarzy sie ze przypali pare roslin ale doslownie pare.  w tamtym roku posialem troche mocznikiem bo mialem na stanie , maj byl bardzo mokry i poszedl od razu do ziemi

wapno granulowane u mnie rozklada sie juz od grudnia i jeszcze na piasku sie nie rozlozylo, na glinach i ilach nie ma sladu-wiec  mozesz spokojnie rozsiac ,miesiac po oborniku-jak w ksiazkach pisza 

A co z gnojowicę?

Opublikowano
7 godzin temu, jacus napisał:

plony zaleza od opadow i klasy gleby- jesli nie ma deszczu i ziemia kiepska to ile bys nie dal to kiepsko ponizej 10 t mokrej wyjdzie..

ja daje pod agregat 300 kg mocznika, potem w podsiewacz 300 kg polifoski 8,  w tym roku pojdzie ultra 8-20-30 bo nic innego nie bylo na skladzie a juz zaczal sie korona-s wirus i pozniej juz telefonow nie odbierali. nastepnie poglownie 250 kg saletry amonowej, do tego dolistnie pare litrow roznych wynalazkow, 

a co wyjdzie -roznie na tym samym polu i 15 i 9 ton-tak jak w tamtym roku. czyli zysk sladowy nie to co w 2018😜

z tego co widze po polach- to  sporo osob rezygnuje z siania na rzecz jeczmienia i owsa, nawet po ziarnowej w polowie listopada pszenice siali. 

Jak dla mnie za duże tego azotu u Ciebie  to tak jakbyś usiadł przy stole i byś musiał zjeść 5 kilo kiełbasy nie znam twoich możliwości ale raczej nie dasz rady. Tak samo z qq

Opublikowano
20 godzin temu, Skoczek1994 napisał:

Liczyć można na bardzo wysoki, lecz ostateczne plony zweryfikuje pogoda i ilość opadów, jeśli będzie ich deficyt to ten kto więcej nasypie co najwyżej poniesie tylko większe koszty...

nic w ziemi nie ginie te nawozy zostana na nastepny rok najwyzej i na drugi rok mozna mniej dac 

Opublikowano

Panowie, Gleba 5kl trochę zaniedbana dzierzawa,jesienia na sniernisko ok 2,5 t wapna magnezowego. Chcę teraz sypnac ok 150 kg/ha kizerytu bo pozostało mi oraz 200kg soli. W podsiewacz 150 kg polidapu. Pod agregat Azot 200 kg saletrzaku i 200 kg mocznika - czy za dużo azotu? Obornika tam nie było z 5 lat na tym polu.

Opublikowano
2 godziny temu, hobbysta21 napisał:

Panowie, Gleba 5kl trochę zaniedbana dzierzawa,jesienia na sniernisko ok 2,5 t wapna magnezowego. Chcę teraz sypnac ok 150 kg/ha kizerytu bo pozostało mi oraz 200kg soli. W podsiewacz 150 kg polidapu. Pod agregat Azot 200 kg saletrzaku i 200 kg mocznika - czy za dużo azotu? Obornika tam nie było z 5 lat na tym polu.

Kizeryt i sól daj już. Mocznik pod agregat a saletrzak daj pogłównie . Ja tak stosuje 

Opublikowano
szymon09875 napisał:

Najlepiej na zaden :D bo spalisz... załatwiłem raz zaksanem a raz saletrzakiem kukurydze, teraz tylko rsm po siewie i to wszystko 

Ja sieje dopiero trzeci raz kukurydzę. Cały azot zawsze pod agregat szedł. Ewentualnie trochę mocznika z odżywka i siarczanem magnezu dawałem.